Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens vändning – säger sig komma ihåg mordnatten

Mördaren Richardo Lundberg.
Foto: HENRIK JANSSON
Mordet inträffade i december i fjol.
Foto: LOVISA WALDECK

Richardo Lundberg, 28, knivmördade australiske Kai Foley, 28, vid Odinsplatsen i Göteborg.

Lundberg har hela tiden hävdat att han inte minns händelsen, men säger sig nu ha fått tillbaka minnet och menar att knivsticket enbart var ämnat att skrämma.

Nu står det dock klart att Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd – och därmed har domen på 14 års fängelse vunnit laga kraft.

Kai Foley dödades på öppen gata i december i fjol. 

Han, som flyttat hit för kärlekens skull bara några månader innan mordet, var på väg hem från en fest när det ödesdigra mötet med Richardo Lundberg ägde rum i centrala Göteborg.

Kai Foley knivmördades i Göteborg.
Foto: PRIVAT

Förra månaden dömdes Lundberg av hovrätten till 14 års fängelse. Rätten konstaterade i domen att ”angreppet på Kai Foley inte har någon förnuftig förklaring”. Foley var på fel plats vid fel tillfälle.

– Han var den vackraste person du någonsin kan träffa, han förtjänade inte det här, sa Kai Foleys mamma Christine Buhagiar till GT under rättegångsprocessen.

Richardo Lundberg dömd

Lundberg överklagade, via sin advokat Ann Bark, domen till Högsta domstolen, HD i förra veckan. I överklagandet framgick att han ville ha ett mildrare straff i det fall att HD skulle pröva målet:

Richardo Lundberg yrkar att Högsta domstolen, med ändring av hovrättens dom, måtte ogilla åtalet avseende mord samt nedsätta ådömt fängelsestraff”.

Men nu står det alltså klart att HD nekar prövningstillstånd. Därmed ska Lundberg avtjäna de 14 åren i fängelse.

Under hela rättsprocessen har Lundberg hävdat att han inte minns något av mordnatten på grund av sitt knarkande och psykiska mående. Han förnekade gärningarna under rättegångarna.Det framgår av överklagandet att han säger sig ha fått tillbaka minnet. Han hävdar att Kai Foley ska ha förolämpat honom, varför han kände sig rädd, tog sin medhavda kniv och stack den i magen på Foley.

Försvaret: Var inte planerat

Richardo Lundbergs handlande var inte planerat, hans direkta avsikt var inte att döda målsäganden, det var fråga om ett enda knivstick för att skrämma och skada målsäganden.”, anger han bland annat som argument.

Åklagare Niklas Högdén.
Foto: DANIEL OLSSON
Försvarsadvokat Ann Bark.
Foto: HENRIK JANSSON

Åklagare Niklas Högdén vill inte kommentera uppgifterna i sak.

– Jag avhåller mig från att kommentera det. Jag konstaterar bara att Högsta domstolen har vägrat prövningstillstånd.

Försvarsadvokaten Ann Bark:

– Jag kan i och för sig tycka att det finns skäl för prövningstillstånd. Men nu har ju HD fattat sitt beslut, säger hon.

Richardo Lundberg är också dömd för olaga hot i samma mål. Händelsen inträffade bara en halvtimme efter mordet på Foley. Då sökte han upp en man vid en busshållsplats i Partille och visade upp en kniv och ett pistolliknande föremål. Något som hovrätten menade var ”mycket besvärande” för Lundberg. Den delen överklagades inte.