Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördarens sista ord till Magnus, 36: ”Förlåt mig”

Felix Rosell Nyberg, 22, är dömd för mord på Magnus Natschki. Foto: PRIVAT

Teaterstudenten Felix Rosell Nyberg, 22, sa förlåt till sin vän Magnus Natschki, 36.

Sedan högg han ihjäl honom med en yxa.

På fredagen skärpte hovrätten Rosell Nybergs straff till 14 års fängelse.

– Hovrätten kliver ju över det som åklagaren yrkade, 12 år. Det är enligt mina mått mätt en ovanlig åtgärd, säger hans advokat Björn Hurtig.

På kvällen den 6 december 2017 utövade den tidigare ostraffade teaterstudenten Felix Rosell Nyberg dödligt våld mot sin vän Magnus Natschki, som han också var inneboende hos.

Tidigare på dagen hade flera, både för honom och för Magnus, okända personer stormat in i deras lägenhet och det blev starten på en brutal våldsspiral som pågick i många timmar.

Ungefär ett halvår tidigare hade Felix Rosell Nyberg flyttat in hos Magnus Natschki i Angered. I samma veva började han studera till skådespelare vid en teaterskola och 22-åringen har tidigare beskrivits som en ”teaterapa”.

Under tiden de bodde tillsammans blev Felix Rosell Nyberg och Magnus Natschki vänner. 

Magnus Natschki mördades i december 2017. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT

 

De var båda hemma när de okända männen – däribland den andre morddömde, 20-årige Immanuel Etcheverry Malan – trängde sig in i bostaden.

Dömde mördaren: ”Inte mitt val”

Magnus rånades, misshandlades och förnedrades på olika sätt. Han tvingades därefter att stoppa i sig både alkohol och sömnmedel, innan han kördes ut till en kolonistuga i Angered.

Där fortsatte misshandeln.

Efter timmar av sparkar och slag tvingades Magnus Natschki sedan ut i ett skogsområde i Uddevalla där han kläddes av naken och mördades. 

Felix Rosell Nyberg har i förhör erkänt att det var han som utdelade de dödade yxhuggen men säger han tvingats till det.

På en fråga i rätten om varför han slog Magnus svarade Rosell Nyberg:

– Ja. För att jag förväntades göra det. Det var inte mitt val. Jag hade aldrig gjort det då.

Hovrättens dom föll på fredagen. Foto: SVEN LINDWALL

Felix Rosell Nyberg har också menat att han dödade för att de andra gärningsmännen hotat honom och hans familj om han inte deltog. 

Hovrätten skärper straffet för Rosell Nyberg

I den första rättsinstansen dömdes Felix Rosell Nyberg till tio års fängelse för mord. I den andra, i vilken domen föll under fredagen, blev fängelseåren han tilldömts 14 till antalet.

”Hovrätten bedömer att mannen inte har handlat i nöd, men däremot att han handlat under tvång. Detta, samt mannens medverkan i brottsutredningen, har föranlett en betydande straffreduktion. Hovrätten anser dock att straffvärdet är högre än de 10 år som tingsrätten dömt ut och dömer honom till 14 års fängelse”, skriver hovrätten för västra Sverige i ett pressmeddelande.

– Det är helt obegripligt tycker han själv. Han har varit kidnappad den här dagen och tvingad att utföra saker och ting. Det är en absurd situation. Hovrätten kliver ju över det som åklagaren yrkade, 12 år. Det är enligt mina mått mätt en ovanlig åtgärd, säger Björn Hurtig, som försvarat Felix Rosell Nyberg.

Till Felix Rosell Nybergs fördel hade Björn Hurtig åberopat vittnesförhör med Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Rätten: Har inte befunnit sig i nöd 

Han hade granskat handlingarna i målet och tagit del av den forskning som finns kring social påverkan.

– Det är väldigt viktigt att det fanns många faktorer, det går inte att hitta en enda faktor som förklarar varför detta slutade med att Felix Rosell Nyberg dödade Magnus. Han var utsatt för olika typer av påverkan, har professorn sagt i en tidigare intervju.

Magnus Natschki hittades i ett skogsparti utanför Uddevalla. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Pär Anders Granhag menade att de flesta andra hade gjort samma sak om de var i den situationen. 

– Min poäng med detta är att man inte kan förstå vad som hände genom att tillskriva Felix Rosell Nyberg några specifika egenskaper att han skulle vara en ovanlig person. De flesta hade gjort som han gjorde om man var satt under den pressen.

Hovrätten för ett resonemang i domenoch kommer fram till att Rosell Nyberg inte befunnit sig i nöd: ”Inte heller hans egen föreställning om förhållandena kan anses motsvara någon nödsituation i lagens mening.”

Kommer överklaga till HD 

Rätten kommer fram till att det däremot handlat om tvång men att det inte påverkar brottsrubriceringen: ”Tvång i brottsbalkens mening är emellertid inte en ansvarsfrihetsgrund, utan kan ges en inverkan på påföljden.”

På en film som polisen kom över under utredningens gång syns Felix Rosell Nyberg innan han utdelar huggen mot sin hyresvärd och vän. Den som filmar är, kommer både tings- och hovrätt fram till, Immanuel Etcheverry Malans vars straff också skärpts från 12 till 13 års fängelse.

Immanuel Etcheverry Malan får 13 års fängelse av hovrätten. Foto: POLISEN

Det sista Nyberg Rosell säger innan han utdelar de dödande huggen: 

– Magnus, förlåt mig.

Efter dådet lämnade han och flera medåtalade landet. Felix Rosell Nyberg har i förhör berättat att han också tvingades med på bilresan mot Danmark och Tyskland. Han slängde sig sedan ut ur bilen, tog sig till polisen och berättade vad som hänt innan han sedermera greps i Tyskland innan han fördes till Sverige och ställdes inför rätta.

Björn Hurtig säger att de ska överklaga domen till Högsta domstolen.

De övriga dömda

Etcheverry Malan höll i kameran som filmade dådet. Hovrätten skärpte hans straff från 12 till 13 års fängelse för mord. 

 

Då han är under 21 år kan han inte dömas till livstid, något som åklagaren tidigare sagt att han annars hade yrkat på.

 

Ytterligare två tingsrättsdomar överklagades i fallet. 

 

För en man i 35-årsåldern, som döms för grov misshandel, människorov och rån, skärps straffet från sex till sju års fängelse.

 

För för en man i 40-årsåldern – som av tingsrätten dömdes till fängelse i 6 månader för ringa narkotikabrott och grov smuggling, men friades från misstankarna om medhjälp till olaga frihetsberövande och grovt skyddande av brottsling – fastställs den tidigare domen

 

En man i 20-årsåldern döms till fängelse i 2 år och 10 månader för bland annat rån och människorov i tingsrätten. Den domen överklagades inte.