Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens ord till offret på Facebook

I polisförhör berättar Onur Corap att han skrev på Petar Petrovic Facebook-sida kort bara timmarna efter mordet.
Foto: Polisen
Petar Petrovic, 20, sköts till döds på Vår krog och bar.
Foto: PRIVAT
Åklagaren Johan Udén har beskrivit händelsen på Vår krog och bar som "en massaker".
Foto: Polisen
En av mördarna hade på sig en polisväst.
Foto: Polisen
Tre beväpnade och maskerade män fångades på övervakningsfilm när de rusade mot Vår krog och bar.
Foto: Polisen

Onur Corap gymmade tillsammans med Petar Petrovic och såg honom som sin vän.

Efter att Petar skjutits till döds gick kamraten in på Facebook för att framföra sina kondoleanser.

– Jag skrev: "Vila i frid", berättar Onur Corap i förhör.

När han besökte Petars Facebooksida hade det bara gått några timmar sedan 20-åringen mördats – i ett dåd som Onur Corap dömts till 14 års fängelse för.

Berättelserna från de överlevande vittnar om skräcken inne på Vår krog och bar på onsdagskvällen den 18 mars förra året. På övervakningsfilmerna syns hur två män springer in på restaurangen på Vårväderstorget beväpnade med automatvapen medan deras kumpan håller vakt utanför.

Inne i lokalen gick de fram till en 25-årig man som beskrivs som ledande i det kriminella nätverket i södra Biskopsgården och mördade honom med flera skott.


LÄS MER: De döms för brutala restaurangmorden


Utanför krogen sköts Petar Petrovic ihjäl, troligtvis av misstag. Han var där för att kolla på fotboll tillsammans med en kompis när han fick sätta livet till i den fasansfulla attacken.

Fem män dömdes för morden

Onur Corap, 21; Jonis Adan, 21; Josef Hällgren, 21; Ahmed Warsame, 25 och Adam Abdulahi, 28 dömdes till fängelse för morden på Vår krog och bar. Adam Abdulahi och Ahmed Warsame fick livstids fängelse, medan de övriga tre dömdes till 14 års fängelse. Ytterligare tre män har dömts till fängelse för medhjälp till mord. Samtliga dömda mördare nekar och överklagade till Högsta domstolen. På torsdag, 22 december, kommer hovrättens dom.

Onur skrev på Facebook

Efteråt började hälsningar och hyllningar strömma in till Petars på Facebook, framgår det i polisens förundersökning. En av dem som skrev till honom: Onur Corap, 21.

– Det är en vän till mig, förklarar Onur Corap i förhör.

– Jag har till och med kommenterat hans bild. Min vän la upp en bild på honom. Sedan skrev jag och kommenterade: "Vila i frid".

Enligt polisen gick han in på Petar Petrovic Facebooksida klockan 01.45 under natten till den 19 mars. Onur Corap hade då varit hemma i sin lägenhet i knappt 20 minuter och det hade bara gått några timmar sedan "den fullständiga massakern", som åklagaren Johan Udén senare beskrev händelsen som.


LÄS MER: Petar Petrovic, 20, sköts ihjäl på krogen


Onur Corap och fyra andra unga män har dömts till fängelse för att ha utfört restaurangmorden.

"De alla haft sådan vetskap och inblandning att de är gärningsmän", skrev tingsrätten i ett pressmeddelande efter att domen förkunnats.

Var vän med Petar

Offret Petar Petrovic och den morddömde Onur Corap stötte på varandra med jämna mellanrum, förklarar den sistnämnde.

– Vi har gymmat. Inte så att vi träffats och gått till gymmet. När han har gymmat har jag gymmat. En dag när jag kanske går till gymmet, då ser jag honom. Förstår du? Hälsar på honom. Vi pratar och sådant. Han är riktigt ... Hur ska jag säga? Han är riktigt, riktigt, verkligen bra kille. Förstår du? Han har ingenting med sådan kriminalitet och sådant att göra. Riktigt skön kille, säger Onur Corap i förhör.

Själv nekar han kategoriskt till att ha varit delaktig i restaurangmorden och menar att han att han inte var i Biskopsgården vid tidpunkten.

– Mannen, tror du verkligen jag är så här kallblodig eller? svarar han när förhörsledaren pressar honom på om det var han som var inne på krogen och sköt.

Läste GT-artikel

Det var inte bara Facebook som Onur Corap besökte på sin dator under den natten. Under den massiva utredningen detaljstuderade polisen 21-åringens internethistorik – och fann att han också var inne på flera andra sajter.

Han är riktigt, riktigt, verkligen bra kille

Efter att han slagit på datorn ska han ha gått in på en sida för hotellbokningar och därefter läste Onur Corap så väl GT:s som Göteborgs-Postens artiklar om skjutningen. Det är något som gärningsmännen ska ha gjort även tidigare på kvällen, enligt polisen.


LÄS MER: Tystnaden fällde mördarna


Nästa sökning Onur Corap gjorde var på Chris Kyle, som polisens förhörsledare beskriver som "en amerikansk soldat som skrivit boken Amerikan Sniper".

– Jag har tittat på den filmen. Sedan, jag ville kolla vem den människan är och så. Tydligen ... helt ärligt! Det har ingenting med det här att göra. På riktigt. När jag sedan läste hans historia och så, han var tydligen någon veteran i Afghanistan, säger Onur Corap i förhör.


LÄS MER: Fem nyckeldatum i restaurangmorden


– Förstår du? Sedan när han kom till USA igen, han hade tydligen en kompis som var psykiskt störd och så. När de skulle gå på skjutbana, hans vän sköt ner dem. Förstår du? Jag tänkte: "Vilken så tragisk händelse", säger Onur Corap.

Adam Abdulahi fick livstid

Onur Corap dömdes till 14 års fängelse för restaurangmorden och för ytterligare ett mord en månad senare, när en 53-årig man sköts till döds i Brämaregården. I förhören medgav Onur Corap att det var han som avlossade skottet.

– Fan, mannen. Jag har tagit en människas liv, mannen. Tror du inte jag kommer leva med det resten av mitt liv eller?, säger Onur Corap i förhör.

De fyra andra männen som också dömdes för morden på Vår krog och bar var Jonis Adan, 21; Josef Hällgren, 21; Ahmed Warsame, 25 och Adam Abdulahi, 28. De två äldsta dömdes till livstids fängelse, medan Jonis Adan och Josef Hällgren precis som Onur Corap fick 14 år i fängelse.

Vill få sänkt straff

Samtliga har överklagat och hovrättsförhandlingen är avslutad. Hovrättens dom kommer på torsdag, den 22 december.

– Personligen tycker jag att min kille ligger väldigt långt ifrån själva gärningen på Vår krog och bar, säger Onur Coraps advokat Thomas Larsson.

– Nu har han suttit häktad i drygt ett och ett halvt år och grabben har mer eller mindre resignerat, men jag tror samtidigt inte riktigt han förstått vad 14 års fängelse kommer att innebära. Onur har den inställningen att hovrätten kommer att sänka påföljdens för hans del.