Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördarens nya drag – vill gå fri och få tillbaka vapen

Dömdes tillfängelse i 18 år för mord
Mördaren Jimmy Thim överklagar tingsrättens dom. Foto: POLISEN
Offrets sista meddelande Foto: POLISEN

Jimmy Thim, 32, sköt ihjäl en man i sitt radhus.

Nu vill han frias – och få tillbaka sitt beslagtagna jaktgevär.

Men åklagaren vill att han döms till livstid.

Tidig morgon den 4 juli i fjol larmades polisen till det idylliska radhusområdet i Vänersborg. Utanför en bostad, på trottoaren, hittades en man ihjälskjuten.

Offret hade skjutits med tre skott, det sista tog i skrevet. Det dödande skottet gick av inne i radhuset. När det sista skottet gick av var offret redan död.

På platsen greps den 32-årige Jimmy Thim. Han dömdes mot sitt nekande till 18 års fängelse för mordet.

Nu vill han bli fri och få tillbaka sitt beslagtagna vapen. I andra hand vill han att straffet mildras. Det framgår av överklagan som lämnats in till hovrätten.

Jimmy Thim vill bli fri

”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av omständigheterna och bevisningen i målet”, står det i överklagan. Enligt Thim är det inte ställt utom rimligt tvivel att han är den skyldige. I överklagan förs ett resonemang om att det inte går att utesluta en alternativ gärningsman, något som försvaret också tog fasta på under rättegången.

Mordet hade enligt tingsrätten karaktär av en ren avrättning. Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO

Åklagaren Daniel Edsbagge vill å andra sidan att Thim får en än strängare påföljd – livstids fängelse. Som grund anger han:

Gärningen har varit av avrättningskaraktär. Därtill har målsäganden tillfogats omfattande skador och våldet har varit kraftigt.

Anledningen till att tingsrätten valde att bestämma påföljden till 18 års fängelse motiverades med att gärningen bedömdes vara oplanerad och att händelseförloppet var relativt kortvarigt.

Avlossade fem skott

Jimmy Thim och hans sambo hade tidigare den där kvällen festat, ätit mat och druckit tillsammans med offret och en till person. Vid 02-tiden på natten skickade offret ett sms till en anhörig. ”Det är ju okej iaf. Kram”. Kort därpå var han död.

Mördaren Jimmy Thim överklagar tingsrättens dom. Foto: POLISEN

Tingsrätten fastslog att 32-åringen sköt totalt fem skott, varav tre träffade mordoffret. Ett av skotten avlossades i offrets huvud, då var vapnet tryckt mot tinningen.

Jimmy Thims sambo dömdes till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling. Domstolen slog fast att hon städade brottsplatsen efter dådet.