Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren Saliba kan få dödsdom

GT har nu tagit del av tidigare hemligstämplade förhör med Martin Saliba i Libanon.
Den ene av bröderna Saliba greps efter att ha försökt springa ifrån poliserna. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

BEIRUT. Martin Saliba ställs snart inför libanesisk domstol misstänkt för trippelmordet i Uddevalla. 

En åklagarkommitté begär att han ska dömas till dödsstraff – som sannolikt kommer att omvandlas till livstids fängelse. 

– Det är första gången jag berättar det här. Jag försökte så gott jag kunde skydda min bror, säger Martin Saliba i tidigare hemligstämplade förhör.

Bröderna Martin, 24, och Mark Saliba, 25, är båda dömda till livstids fängelse för trippelmord på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla. Först friades Martin Saliba i tingsrätten men dömdes senare till livstid i hovrätten. Han hann fly till Libanon innan hovrätten fastställde domen och Martin greps i landet i september förra året efter en begäran från Sverige via Interpol.

Snart ställs Martin Saliba inför en libanesisk domstol misstänkt för trippelmordet. 

Motstridiga uppgifter

I Libanon har Martin Saliba blivit förhörd, först av polisen, sedan av en förhörsdomare och till slut av Tremannarådet (en åklagarkommitté som består av en domare och två rådmän). 

 

LÄS MER: Mark och Martin Saliba döms för trippelmordet i Uddevalla

 

Tremannarådet avslog Martin Salibas begäran om att frikännas från anklagelserna och begär nu att Martin Saliba ska dömas enligt strafflag 549 till dödsstraff för mord på tre personer – men i Libanon har man inte utövat dödsstraff på många år och därför ändras i regel dödsdomar till livstid. 

 

 

Martin Saliba dömdes tillsammans med sin storebror Mark till livstids fängelse för trippelmorden i Uddevalla. Foto: ARKIV

 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Tremannarådet motiverar sitt beslut på de utredningar som gjordes i Sverige och på hovrättens dom. 

Man konstaterar att Martin Saliba lämnar motstridiga uppgifter och att hans påstående om motivet till dödsskjutningen – att brödernas pappa blev misshandlad – inte stämmer överens med det hans bror Mark uppgav i förhör i Sverige. 

 

LÄS MER: Här gömde sig trippelmördaren Martin Saliba

 

Tremannarådet tror inte på Martins påstående om att han inte har med morden att göra och motiverar sitt beslut om att han ska dömas enligt strafflag 549 för att det finns starka bevis mot honom: Två vittnen som pekade ut Martin och Mark Saliba före och efter morden. Motorcykeln hittades på en parkering som tillhör Martin och motorcykelnycklarna hittades i Martins hem samt tändsatspartiklar på Martins kläder. 

 

Brodern Mark Saliba.

 

Mordvapnet är borta

Polisen har inte hittat de vapen som användes mot offren. Martin Saliba hävdar att hans bror hade de två pistolerna med sig och att han använde båda två i dödsskjutningen.

– Jag vet inte om min bror har förstört pistolerna eller gömt dem, säger han i förhör i Libanon. 

 

LÄS MER: Trippelmordet – detta har hänt 

 

Han understryker att han inte lämnat dessa uppgifter till svensk domstol tidigare. 

– Det är första gången jag berättar det här. Jag försökte så gott jag kunde skydda min bror, hävdar Martin Saliba.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!