Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren plågade och förnedrade Emma, 33

Emma Tikka blev mördad av sin pojkvän Yusuf Hussein.Foto: Privat
Emma Tikka plågades av pojkvännen under drygt ett år innan hon mördades.Foto: Privat

Yusuf Hussein plågade och förnedrade Emma i ett år.

Han kontrollerade flickvännen, slog, sparkade och stampade på hennes huvud.

Men det räckte inte: Till slut valde han att slå sönder Emma med ett järnrör.

– Han hjärntvättade henne, säger Emmas mamma i förhör.

Yusuf Shirar Hussein, 35, och Emma Tikka, 33, blev ett par sommaren 2017. Bara månader senare inleddes hans våld mot henne.

I oktober 2017 gick Yusuf Hussein till attack mot Emma med slag i ansiktet, på huvudet och på kroppen. Resten av året fortsatte med slag och sparkar, bland annat i ansiktet.

Januari: Yusuf Hussein örfilade Emma i ansiktet.

Februari: Han sparkade eller knäade hål i ansiktet på flickvännen.

I mars gick Yusuf Hussein vidare. Då började han sprida nakenbilder på flickvännen till hennes vänner och bekanta.

Emmas mamma Ritva berättar om dotterns förhållande i förhör:

– Han gjorde mycket mer denna idioten, psykopaten. Han hjärntvättade henne, Emma var inte sådan. Emma försvarade alltid sig själv och andra, jag vet inte vad det är som hänt med henne, ingen förstår detta. Han hade någon makt över henne.

I oktober 2017 gick Yusuf Hussein till attack mot Emma med slag i ansiktet, på huvudet och på kroppen. Resten av året fortsatte med slag och sparkar, bland annat i ansiktet.Foto: Polisen
Misshandeln fortsatte under månaderna som följde.Foto: Polisen

”Jag visste inte vad han skulle göra med henne”

I polisens förundersökning framgår att Emma och Yusuf Hussein bröt upp under första halvan av 2018. Då sökte Emma vård. I en journalanteckning från i maj står:

”Patienten har nyligen avslutat ett destruktivt förhållande där både fysisk och psykisk misshandel var inblandat.”

Men under sommaren var Emma och Yusuf Hussein ett par igen. Och han fortsatte att angripa flickvännen. I augusti skallade han henne och slog och stampade på hennes huvud och ansikte. Senare samma dag högg han henne i ena låret med en kniv.

– I ett år har det varit ett helvete för oss. Jag vaknade om nätterna och hade panikångest och svettades för jag visste inte vad han skulle göra med henne, säger Emmas mamma i förhör.

Yusuf Hussein och Emma var tillsammans av och till under året.

– Hon sa att han hade hjärntvättat henne.

Bland annat plågade Yusuf Hussein sin flickvän hemma hos sig, i lägenheten i Angered. Det var också där han mördade flickvännen.Foto: Polisen
Emma hittades död på badrumsgolvet, slagen gång på gång med ett järnrör.Foto: Polisen

Grannens SOS-samtal: ”Jag tror hon är död”

På hösten tog det slut.

Den 31 augusti sa Emma till en vän att hon skulle hem till Yusuf Husseins lägenhet i Angered, att hon var ”väldigt rädd” för honom och att hon inte visste hur hon skulle ”avsluta relationen”. Hon sa att hon hade packat en väska med sina saker och att hon skulle hämta den.

Dagen därpå, den 1 september, åkte hon hem till Yusuf Hussein. Hennes mamma ville inte, men Emma försäkrade henne om att pojkvännen lovat att vara ”lugn”.

Nästa gång Emma sågs låg hon död i en pöl med blod.

Den 2 september ringde Yusuf Hussein på dörren hos en granne. Han sa att hans tjej låg på golvet. Grannen gick till lägenheten. På golvet i badrummet såg hon Emma i en pöl med blod.Foto: Polisen
Yusuf Hussein är dömd till livstids fängelse och livstids utvisning för mordet.Foto: Polisen

Den 2 september ringde Yusuf Hussein på dörren hos en granne. Han sa att hans tjej låg på golvet. Grannen gick till lägenheten. På golvet i badrummet såg hon Emma i en pöl med blod. Till SOS Alarm sa hon:

– Jag tror hon är död.

Då hade Yusuf Hussein valt att slå sönder Emma efter ett år av fysisk och psykisk misshandel. Yusuf Hussein slog Emma gång på gång med ett järnrör – en träningsstång – över kroppen, huvudet, armarna och benen. Flickvännen dog av att en av hennes lungor kollapsade.

Yusuf Hussein slog Emma gång på gång med ett järnrör – en träningsstång – över kroppen, huvudet, armarna och benen. Flickvännen dog av att en av hennes lungor kollapsade.Foto: Polisen

Yusuf Hussein missbrukade och levde på bidrag

I förhör säger Yusuf Hussein att det inte var meningen att Emma skulle dö, att de tjafsade och att han blev arg, ”tappade kontrollen och gick lite över gränsen”.

På måndagen dömdes pojkvännen till livstids fängelse och livstids utvisning från Sverige. Utöver mord och grov kvinnofridskränkning dömdes han för misshandel, olaga hot, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Yusuf Hussein kom till Sverige från Somalia 2007 och sökte asyl. 2011 fick han permanent uppehållstillstånd.

I Sverige har han levt som hemlös, de senaste åren har han dock bott på stödboenden ordnade av Socialtjänsten. Han har varit arbetslös sen han kom till Sverige och har därmed levt på bidrag.

I en personutredning framgår att Yusuf Hussein ”gillar att kolla på sport och spela tv-spel”, att han har problem med sömnen och missbrukar både alkohol och narkotika.Foto: Polisen
Yusuf Hussein förekommer sen tidigare under elva punkter i brottsregistret. Det handlar bland annat om misshandel snatteri, stöld och brott mot knivlagen.Foto: Polisen

I en personutredning framgår att han ”gillar att kolla på sport och spela tv-spel”, att han har problem med sömnen och missbrukar både alkohol och narkotika.

Yusuf Hussein förekommer sen tidigare under elva punkter i brottsregistret. Det handlar bland annat om misshandel snatteri, stöld och brott mot knivlagen.

Han har dykt upp i brottsutredningar i både Danmark och Tyskland, framgår i rättsdokument. I Tyskland använde han ett annat namn.

Se Brottscentralen 16 april: