Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Onur Corap utbildades av försvaret

I förundersökningen beskriver polisen bilden som hittades i Onur Coraps telefon och som togs i november 2013: "På bilden syns Onur Corap iklädd militära kläder och ansiktsmålning av camouflagetyp. Han håller en yxa i händerna."Foto: Polisen
I Onur Coraps mobiltelefon hittade polisen en bild på honom själv i militärkläder. Han genomgick en förberedande militär utbildning i Göteborg under vintern 2013.Foto: POLISEN
Petar Petrovic, 20, sköts ihjäl på Vår krog och bar.Foto: PRIVAT
Två män klev in på Vår krog och bar beväpnade med automatvapen. En tredje höll vakt utanför.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA
I "planeringslägenheten" hittade polisen maskeringsfärg som var likadan som den som användes under Onur Coraps förberedande militära utbildning.Foto: POLISEN

Med en yxa i händerna och maskeringsfärg i ansiktet poserar Onur Corap, 21, här i militärkläder.

Som 18-åring genomgick han en förberedande militär utbildning i Göteborg – i Försvarsmaktens regi.

Tre vintrar senare är Onur Corap dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord.

– Jag kallar det för någon slags scoutläger. Jag tar det där som ett stort skämt, säger advokaten Thomas Larsson.

Hovrätten för västra Sverige dömde under torsdagen de fem huvudmännen till långa fängelsestraff för medhjälp till restaurangmorden på Vårväderstorget i mars i fjol. En av dem döms också för mord på en 53-årig man på Väderkvarnsgatan i Brämaregården en månad senare. Han heter Onur Corap, är 21 år gammal och tidigare ostraffad.

Polisutredningen för att få totalt sju män dömda för medhjälp till morden på Vår krog och bar var massiv.Foto: HENRIK JANSSON

Och – han har medverkat i en utbildning som Försvarsmakten anordnade.

När polisen gick igenom hans telefon under Vår krog och bar-utredningen hittade de flera av mördarens egna bilder från tiden som elev på FMU-kompaniet på Käringberget i Göteborg. Det var under vintern 2013, när Onur Corap var 18 år gammal, som han genomförde utbildningen, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om. Enligt advokaten Thomas Larsson var Onur Corap skoltrött och fick då hjälp med att "ta ett litet brejk" för att delta i verksamheten.

En förberedande militär utbildning

På sin hemsida skriver Försvarsmakten att syftet med den var att "ge arbetslösa ungdomar/vuxna en chans att testa på Försvarsmaktens verksamhet samtidigt som man får en bra merit för framtiden". Utbildningen genomfördes i samarbete med Arbetsförmedlingen.

 

LÄS MER: Ingen fälls för mord på Vår krog och bar

 

– Det var en förberedande militär utbildning som var riktat till utomeuropeiskt födda. Halva tiden skulle de komplettera sina civila behörigheter, alltså rena skolbetyg och förutom det var de med om "praotjänstgöring", säger Janne Kilvik, stabschef för Försvarsmedicincentrum som höll i utbildningen.

Man åkte runt på olika studiebesök

Vad fick Onur Corap och hans kurskamrater rent konkret göra?

– Det var inte fråga om någon vapenutbildning, utan de åkte runt och tittade och såg vad det var för verksamhet, vad Försvarsmakten är och vad det finns för typ för tjänster. Man åkte runt på olika studiebesök.

"Fick skjuta 20 skott"

Enligt advokaten Thomas Larsson ska Onur Corap vid ett tillfälle ha skjutit med vapen under den aktuella tidsperioden.

– De hade en vapenövningsdag där jag tror att han fick skjuta 20 skott eller något sådant, säger Thomas Larsson.

Att det var under Försvarsmaktens ledning som han skjutit tillbakavisas dock av Janne Kilvik. 

– Jag har gjort kontroller så att de verkligen inte var med på någonting eller fick någon typ av utbildning av vapen och så var det inte. En gång var de med på en förevisning ute på en skjutbana och vid det tillfället råkade jag själv vara med. De stod på en vall ett antal hundra meter ifrån och tittade, säger Janne Kilvik.

Så eleverna sköt inte?

– Nej.

Har yxa i händerna

På en av bilderna i Onur Coraps telefon bär han en yxa i sina handskbeklädda händer och ansiktet är målat i mörk färg. När polisen gjorde husrannsakan i den så kallade "planeringslägenheten" – där morden på Vår krog och bar ska ha planerats – hittades tuber med maskeringsfärg i. Onur Coraps fingeravtryck fanns på förpackningen och Försvarsmakten har bekräftat för polisen att det är exakt sådan färg de använder sig av.

 

LÄS MER: Onur Coraps ord till offret på Facebook

 

Onur Corap medger i förhör att färgen använts i hans utbildning, men uppger att han inte vet hur den hamnat i lägenheten. Han pressas av polisen om färgen.

– Det här är en situation då han är misstänkt för att ha varit delaktig i det här, som en av fem gärningsmän. Om man då hittar maskeringsfärg som är försvarets är det klart att vi ställer oss frågan varför det fanns där, säger åklagaren Niklas Högdén.

Åklagaren Niklas Högdén: Foto: HENRIK JANSSON

Onur Corap har hela tiden nekat kategoriskt till att han har något med morden på Vår krog och bar att göra. Däremot erkänner han att han det var han som avlossade det dödande skottet mot 53-åringen på Väderkvarnsgatan.

– Fan, mannen. Jag har tagit en människas liv mannen, säger han till förhörsledaren om mordet i Brämaregården.

Sköt kaniner i Turkiet

I polisförhör berättar Onur Corap också om tidigare gånger han avfyrat vapen, förklarar advokaten Thomas Larsson.

– Han har tydligen fått skjuta med ett så kallat salongsgevär hemma hos en gammal släkting i Turkiet. Tydligen sköt de på kaniner, eller något sådant. De flesta pojkar tycker ju om att skjuta med luftgevär om de får möjligheten och det är ungefär på den nivån det ligger, säger Thomas Larsson.

Jag är själv gammal militär, så jag bara ler åt den verksamheten

Enligt åklagaren Niklas Högdén har polisen inte fått fram några uppgifter på att Onur Corap är vapentränad eller särskilt militärt utbildad. Advokaten Thomas Larsson tar varken bilderna i hans klients telefon eller den förberedande militära utbildningen på något större allvar.

– Jag kallar det för någon slags scoutläger. De har mest sysslat med fysisk träning och tränat sig för att ligga ute i tält. Polisen gjorde ett stort nummer av militärutbildningen, men jag är själv gammal militär, så jag bara ler åt den verksamheten, säger Thomas Larsson.

Har du pratat mycket med Onur Corap om vapen?

– Jag har ingen känsla av att han är vapenkunnig och jag kan säga så här, att jag kan nog betydligt mer än Onur när det gäller vapen. Det här skottet som avlossades på Väderkvarnsgatan är inte avlossat av någon som behärskar vapen. Om det nu är Onur som har avlossat det är det bara ett kvitto på hur fruktansvärt okunnig han är när det i alla fall gäller att hantera en pistol.

Var hårda kontroller

Janne Kilvik, stabschef för Försvarsmedicincentrum, säger att de hade hårda kontroller på vilka som skulle få tas in på utbildningen och han har inget specifikt minne av Onur Corap.

Onur Corap har dömts till 14 års fängelse.Foto: Polisen

– Det är klart att detta är fasansfullt, men jag ser inte kopplingen till den verksamhet som vi bedrev här. Vi gjorde en noggrann bakgrundskontroll på alla. Precis som alltid fanns det folk som inte genomförde hela utbildningen, men det här gänget stack inte ut på något sätt. Det som var utmärkande var att de var väldigt skötsamma och trivsamma, säger Janne Kilvik.

En person som hörs i förundersökningen säger att Onur Corap "sumpade detta med sin militära utbildning". Samtidigt har varken advokaten eller stabschefen på försvaret någon information om att han inte slutförde den.

Gjorde väktarutbildning

Utbildningens längd var, enligt Försvarsmaktens hemsida, fem eller tio veckor. För att uppfylla antagningskraven var man bland annat tvungen att vara inskriven på Arbetsförmedlingen, drogfri och ha god psykisk, fysisk och medicinsk hälsa.

Onur Corap har även bilder på sig själv i väktaruniform i sin telefon. Han deltog i en väktarutbildning i de norra delarna av Sverige i slutet av år 2014.

Nu är han dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord.

– Jag har pratat med grabben och han är naturligtvis väldigt besviken, säger advokaten Thomas Larsson efter domen.

Sju män döms för medhjälp till morden på Vår krog och bar

# I tingsrätten dömdes fem män för morden på Vår krog och bar – i hovrätten döms de i stället för medhjälp till mord. Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25, döms till livstids fängelse medan Onur Corap, 21, och Jonis Adan, 21, döms till 14 års fängelse. Josef Hällgren får sitt straff sänkt med två år och döms till fängelse i 12 år.

# Händelsen på Vår krog och bar inträffade i mars i fjol, på Vårväderstorget i Biskopsgården. Två män sprang in med automatvapen på krogen och sköt ihjäl Petar Petrovic, 20, och en man som beskrivs som framträdande i det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården. En tredje gärningsman höll vakt utanför. Anledningen till varför brottsrubriceringen ändras i hovrätten är att polis och åklagare inte lyckats bevisa vilka personer det var som höll i vapnen, enligt domen.

# I tingsrätten dömdes ytterligare tre män för medhjälp till morden. Två av dem döms för samma brott i hovrätten till 10 respektive fem års fängelse. Den tredje mannen frias helt.

# Onur Corap döms dessutom för ett mord på Väderkvarnsgatan en månad efter restaurangmorden. Då sköts en 53-årig man till döds.