Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördaren dolde avskyn och hatet

Anton Lundin Pettersson ville bli verkstadstekniker och beskrivs som tillbakadragen. Hela tiden dolde han sin avsky för invandrare.
21-åringen genomförde morden maskerad.
Skolan Kronan där morden ägde rum.
Foto: Joachim Nywall

TROLLHÄTTAN. Anton Lundin Pettersson ville bli verkstadstekniker och fram till nyligen befann han sig i skolan fem dagar i veckan för att nå målet.

En studiekamrat beskriver honom som tillbakadragen, fåordig och mörkklädd - men duktig på att både fräsa och svarva.

I torsdags valde han bort yrkesdrömmarna för en skolattack som ledde till att han själv och två oskyldiga människor miste livet.

På torsdagsmorgonen utförde Anton Lundin Pettersson sitt hatbrott på Kronanskolan i Trollhättan.

Dessförinnan hade han ringt till industriföretaget där han praktiserade och anmält att han inte skulle dyka upp som planerat. Skälet han angav var en påhittad tandläkartid, enligt en kollega.

Dagen skulle ha varit den näst sista på den sex veckor långa praktiken - slutmomentet på en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen som Lundin Pettersson påbörjade förra året.

Mörkklädd i kängor

Skolgången skulle löpa över 42 veckor och under den tiden skulle 21-åringen lära sig att svarva, fräsa och programmera inom ramen för CNC och industriellt arbete. Under perioden befann han sig vanligtvis i skolan fem dagar i veckan, men gjorde inget större socialt intryck, berättar en studiekamrat.

– Han var rätt tillbakadragen. Tystlåten. Han klädde sig i mörka kläder och kängor med stålhätta, säger studiekamraten och fortsätter:

– Han och en annan kille pratade mycket om datorspel.

Praktiskt lagd

Desto mer utmärkte sig 21-åringen i det praktiska. Flera personer som har haft kontakt med Lundin Pettersson på skolan vittnar om att han hade god hand med maskinerna.

– Det gick bra för honom. Han behövde sällan be om någon hjälp och klarade uppgifterna själv, berättar studiekamraten.

De tekniska färdigheterna var inget nytt. Redan på gymnasiet 2012 tog han sig som del av ett lag till final i ungdoms-SM i CNC-svarvning.

Dådet mot Kronanskolan hade rasistiska förtecken och polisen klassar händelsen som ett hatbrott. Han valde specifikt ut offer som var av annan etnisk härkomst, efter dådet hittade polisen ett brev i hans bostad som ger förklaring till motivet.

– Han har skrivit att han är missnöjd med invandrings- politiken och kände sig tvingad att agera, men han nämner aldrig att han kommer att bege sig till Kronan och vara våldsam, säger kriminalinspektör Thord Haraldsson.

Ingen märkte något

Men att Lundin Pettersson skulle hysa starka främlingsfientliga åsikter var inget han gav sken av under sin utbildning.

– Det fanns många invandrare på skolan, men jag hörde honom aldrig prata om att han hade något problem med det, säger studiekamraten.

Anton Lundin Pettersson bodde ensam i en lägenhet i Trollhättan.

Efter dådet är han, till skillnad från innan, ett känt ansikte bland grannarna i det lugna bostadsområdet.

Besökte ofta pizzerian

På en pizzeria i staden där Lundin Pettersson var flitig kund la man märke till att han på senare tid hade en ny kortklippt frisyr, men i övrigt beskrivs han som vilken kund som helst.

Flera av de grannar som faktiskt kände igen Lundin Pettersson svarar att de bara lagt märke till honom när han och hans bror har grillat på en gräsplätt bredvid huset.

– Några gånger i somras satt de ett grabbgäng och grillade, drack öl och spelade hög hårdrocksmusik från en lägenhet. Men det var inget utöver det vanliga, säger en granne.

Offren för skolattacken

Lavin Eskandar, 20, död

Jobbade som assistent åt en av skolans elever. Han hyllas som en hjälte efter att ha dödats i sina försök att stoppa svärdmannens attack. Han var mycket musikintresserad och vid gårdagens minnesmanifestation för offren som hölls på Kronogårds torg spelades låten "Natten" som han själv skrivit.

Ahmed Hassan, 15, död

Ahmed Hassan kom ursprungligen från Somalia och hade åtta syskon. Han bodde i Trollhättan sedan 2012 tillsammans med sin familj. Enligt vittnen dödades han av svärdmannen Anton Lundin Pettersson när han var på väg till sin lektion. Enligt hans mamma Kiin Mohamed Ali älskade Ahmed att spela fotboll och att spela spel.

Man, 41, lärare skadad

Han fick svåra stickskador av gärningsmannen under attacken inne i skolbyggnaden men påträffades av polisen utanför byggnaden. I fredags fördes han till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för specialistvård. "Tillståndet är oförändrat, allvarligt men stabilt", säger Robert Sjölund, på Sahlgrenskas pressjour, till tidningen Ttela.

Pojke, 15, elev skadad

Den 15-årige elev som skadades i svärdmannens attack vårdas just nu på en vanlig vårdavdelning, och kräver inte längre intensivvård. Enligt tidningen Ttela har han varit vaken och talbar. Läget är stabilt och han är vid medvetande.