Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren Bilevicius kan dö i skräckfängelset

Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nerijus Bilevicius vallades omkring på mordplatsen under hovrättsförhandlingen. Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige hade den livstidsdömde mördaren Nerijus Bilevicius i framtiden fått ansöka om ett tidsbestämt straff för att släppas ut ur fängelset.

Att han nu kämpar för att förflyttas till hemlandet Litauen kan innebära att han blir kvar innanför murarna – i resten av sitt liv.

– Nåd är restriktivt. Det är presidenten som beslutar om det, säger Per Henrik Hedbrant, sektionschef på Kriminalvården.

Hovrätten dömde Nerijus Bilevicius, 37, till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm i Kinnekulle i juni för två år sedan. För två veckor sedan fattade också domaren Laisvydas Zederštremas vid domstolen i Siauliai i Litauen beslutet att det livstidslånga straffet består om han skulle avtjäna resten av det där.

 

LÄS MER: Nya beskedet om Nerijus Bilevicius

 

Det är Nerijus Bilevicius själv som länge kämpat för att bli förflyttad till sitt hemland – och med det kan han ha förstört sina möjligheter att någon gång bli en fri man igen.

– Visst, troligen är det så att det är lättare att få ett kortare straff i Sverige än i Litauen, säger Per Henrik Hedbrant, tf sektionschef på Kriminalvårdens rättsavdelning.

Domaren Laisvydas Zederštremas vid domstolen i Siauliai. Foto: DOMSTOLARNA I SIAULIAI

Presidenten beviljar nåd

I Sverige får en livstidsdömd fånge tio år efter domen ansöka till tingsrätten om att få straffet tidsbestämt. Det tidsbestämda straffet får då inte vara kortare än 18 år.

Men i Litauen är gången en helt annan. Där är det, enligt Per Henrik Hedbrant, Dalia Grybauskaitè som beslutar om att ge den dömde nåd.

Hon är landets president.

 

LÄS MER: Skräckfängelset i Vilnius där mördaren kan hamna

 

– Som jag förstår det är det presidenten som beviljar nåd. Det jag vet är att man inte har samma system där som vi har här i Sverige, där man får ansöka om tidsbestämning av livstidsstraffet i domstol. I Litauen gäller det att begära nåd. Vi hade ett liknande system i Sverige innan det här med domstolsprövning infördes och nåd är restriktivt, säger Per Henrik Hedbrant.

Statsminister Stefan Löfven, S, tillsammans med Litauens president Dalia GrybauskaitŽè, under hans resa i Baltikum hösten 2014. Foto: JENS L'ESTRADE

Skräckfängelse i Vilnius

Kriminalvården har ännu inte bestämt om man ska gå Nerijus Bilevicius till mötes och flytta honom till Litauen. Företrädarna för myndigheten väntar på att läsa den litauiska domen på svenska innan de gör sitt nästa drag. I Litauen hamnar mördare ofta i skräckfängelset Lukiskes i Vilnius, som byggdes på uppdrag av Rysslands sista tsar Nikolaj II i början av 1900-talet.

– Min erfarenhet säger att sådana brottslingar får avtjäna sitt straff på på Lukiskes, har den litauiska åklagaren Biruté Puzeraite tidigare sagt.

Ett av rummet inne i Lukiskes-fängelset. Foto: LUKISKESFÄNGELSET

En av alla som suttit där är den franska rockstjärnan Bertrand Cantat, som dömdes för att ha mördat sin flickvän i samband med en filminspelning i Litauens huvudstad. Genom åren har bland annat många politiska fångar samt författare, poeter och musiker tillbringat tid på Lukiskes.

Den svenska Kriminalvården kan inte påverka i vilket fängelse Nerijus Bilevicius hamnar om han väl förflyttas.

– Nu vidtar den bedömning som vi alltid gör när vi får ett besked av det mottagande landet. Vi behöver översätta beskedet som kom därifrån och den processen tar en liten stund, säger Per Henrik Hedbrant.

Skräckfängelset Lukiskes i Vilnius där Nerijus Bilevicius kan komma att placeras. Foto: ARKADIJUS VINOKURAS

Finns det några hinder för att förflytta Nerijus Bilevicius till Litauen?

– Jag har inte sett beskedet i sin helhet ännu, så än så länge vill jag inte uttala mig om det.

GT har utan framgång sökt Nerijus Bilevicius advokat Björn Hurtig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!