Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördare la kroppen under cement

Den döde mannen hittades död på ett torp i Svenljunga. Foto: JOAKIM ERIKSSON

En medelålders göteborgare har anhållits misstänkt för att ha mördat den äldre man som i somras hittades gömd i en soptunna på sitt torp utanför Svenljunga – enligt Borås Tidning var kroppen täckt med cement.

– Man har velat komma över den mördades pengar, säger åklagaren Maria Thorell om motivet.

En kvinnlig bekant till göteborgaren misstänks ha tagit emot den mördades pengar efter mordet.

Nu vill den mordmisstänkte mannen bli friad med stjärnadvokaten Leif Silberskys hjälp.

Det var i juni som en man hittades död på sitt torp i Svenljunga. Mannen var i 85-årsåldern och polisen misstänker att han bragts om livet redan våren 2014.

Först nästan ett år senare anmäldes han försvunnen – och polis och Missing People hade tidigare letat efter honom vid just torpet, dock utan framgång.

– Nu har vi fastställt tidpunkten för mordet utifrån när han senast betalade sina räkningar. Och vi kan säga att han var mördad i april–maj 2014. Han levde som en enstöring och anmäldes först i januari 2015 som försvunnen, säger åklagaren Maria Thorell.

Det bakomliggande motivet för mordet misstänks vara ekonomiskt. 

Det var en anhörig som anmälde den äldre mannen försvunnen. Men trots många månaders eftersökande påträffades mannens kropp först i juni vid flyttstädning i torpet i samband med att det skulle säljas. Då påträffades kroppen i en soptunna för hushållssopor som var placerad inne i ett uthus, enligt åklagaren. Borås Tidning skriver att kroppen då var täckt med cement. Något åklagaren inte vill kommentera.

Åklagaren: Tog emot den mördades pengar

Att man under utredningen fått fram en tidpunkt för mordet kom att bli nyckeln till tisdagens genombrott. Enligt en handling som sänts in till Borås tingsrätt ska mordet ha begåtts någon gång den 30 april–12 maj 2014. 

– Den man som sitter anhållen har haft kontakt med den avlidne väldigt nära inpå det att han avled. Det är en omständighet som ligger till grund för misstankarna, men det finns också andra omständigheter som jag inte kan gå in på, säger åklagaren Maria Thorell.

Den mordmisstänkte mannen greps i sin bostad i Göteborg vid 08.35 på tisdagsmorgonen. Samtidigt greps också en kvinnlig bekant till honom misstänkt för häleri – enligt åklagaren ska kvinnan ha tagit emot pengar som stulits från den mördade.

– Den här mannen har mördats i syfte att den anhållne person ska komma över hans pengar. Det är pengarna som är motivet här. Kvinnan ska ha tagit emot de här pengarna, säger Maria Thorell.

Hämtades in i Göteborg

Den anhållne är i 50-årsåldern och är på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den högre graden av misstanke men han nekar till brott.

– Han är hämtad till förhör och sitter anhållen misstänkt för mord, säger polisens spaningsledare Claes Lindberg.

När hämtades han in?

– I går förmiddag.

Var?

– I Göteborg.

Finns det någon koppling mellan mannen och offret?

– Det kan jag inte gå in på, men det finns inget släktskap mellan dem.

Tidigt nåddes GT av rykten i närområdet om att den mördade skulle ha förvarat pengar "i madrassen" hemma hos sig. Sant, eller inte, så är det ekonomiska motivet nu utredningens huvudspår. 

– Jag ska inte säga om vi har nåtts av de uppgifterna eller inte, men visst är det sådana saker man funderar över under utredningens gång. Men huruvida det stämmer eller inte att han hade pengar hemma vet vi inte fullt ut, säger Claes Lindberg.
Men är det uppgifter som ni nåtts av, att de florerat?
– Inte just pengar i madrassen, men att han skulle kunna ha pengar och att det skulle kunna vara ett motiv. Det är klart att de uppgifterna har nått oss också. Men huruvida det är i någon madrass eller någon annanstans kan jag inte gå in på, säger Claes Lindberg. 

"Har tiden emot sig"

Att utreda ett mord som misstänks ha begåtts mer än två år innan kroppen påträffas är inte helt lätt. Många människor har också rört sig på den misstänkta mordplatsen och man hade påbörjat flyttstädningen med tömning av mannens tillhörigheter då kroppen hittades.  

– Då har man tiden emot sig. Det kan man säga. Och i det här fallet hade man redan börjat röja i bostaden och hållit på med flytten då kroppen hittades, säger åklagaren Maria Thorell. 

Enligt henne påträffades kroppen i ett uthus på tomten under flyttstädningen.

Den misstänkte mannen har begärt – och fått – stjärnadvokaten Leif Silbersky som försvarare. Silbersky har medverkat när polisen hört hans klient, men är tystlåten om vad som framkom i det.

– Det går jag inte in på. Men han förnekar att han har gjort sig skyldig till brott, säger Leif Silbersky.