Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade sin vän – vill inte acceptera straffet

Felix Rosell Nyberg dömdes i hovrätten till 14 års fängelse. Foto: PRIVAT
Magnus Natschki hittades död i ett skogsområde utanför Uddevalla. Foto: HENRIK JANSSON

Felix Rosell Nyberg, 23, som dömdes till 14 års fängelse av hovrätten för västra Sverige för att huggit ihjäl sin vän Magnus Natschki utanför Uddevalla i december 2017.

Han vill inte acceptera straffet utan överklagar nu domen till Högsta domstolen, HD. 

Han begär att HD ska ogilla åtalet för mord och eller åtminstone sänka straffet.

Den tidigare ostraffade teaterstudenten Felix Rosell Nyberg, 23, dömdes till 14 års fängelse för mord sedan han huggit ihjäl sin vän Magnus Natschki, 36, med yxa.

Hovrätten valde då att skärpa tingsrättens straff på 10 års fängelse.

Felix Rosell Nyberg har erkänt att han utdelat yxhuggen men hävdar att han utförde det i fångenskap och under tvång. 

Gärningen ägde rum i december 2017 och det hela nystades upp när Felix Rosell Nyberg berättade för polisen i Tyskland att han hade dödat en vän i Sverige, kidnappats, förts ur landet och flytt genom att slänga sig ut ur en bil under färd.

Magnus Natschki, 36, mördades i december 2017. Foto: PRIVAT

Hovrätten skärpte straffet

Tingsrätten kallade det för ett nödliknande tillstånd, vilket hovrätten bara delvis höll med om. Därför höjdes straffet från 10 till 14 år. En ledamot var skiljaktig och ville döma till 17 års fängelse.

Den centrala frågan i fallet har varit den som handlar om nöd och tvång. Felix Rosell Nybergs version har hela tiden varit att okända män tog sig in i lägenheten som han bodde i tillsammans med sin hyresvärd, mordoffret Magnus Natschki, 36.

Magnus blev kidnappad, på olika sätt torterad, misshandlad och så småningom medtvingad ut i ett skogsområde i Uddevalla. Enligt vad Felix Rosell Nyberg uppgett i förhör så var också han kidnappad under dagen för brotten, och blev tvingad att hugga ihjäl Magnus med en yxa.

Ytterligare två överklagar till HD 

I överklagan till HD säger mannens försvarare bland annat att det saknas prejudikat för hur en situation som den som mannen befunnit sig i ska bedömas. Likaså menar advokaten att det saknas praxis för hur straffreduktionen ska tillämpas.

Immanuel Etcheverry Malan dömdes i hovrättent till 13 års fängelse- Foto: POLISEN

Också två andra som dömdes i samma ärende, de som utsatt 23-åringen för hot och tvång, har överklagat sina domar till HD. 

Den ene Immanuel Etcheverry Malan, 20, dömdes i hovrätten till 13 års fängelse för mord och människorov, den andre till 7 års fängelse för människorov.