Den 24 oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern i ett motionsspår i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENDen 24 oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern i ett motionsspår i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Den 24 oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern i ett motionsspår i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Att just kvinnan föll offer för mördaren, verkar vara en ren slump. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENAtt just kvinnan föll offer för mördaren, verkar vara en ren slump. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Att just kvinnan föll offer för mördaren, verkar vara en ren slump. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mördade okänd kvinna – efter timmar i skogen

Publicerad

Den 24 oktober, någon gång mellan 16.20 och 16.30, mördades en kvinna i 60-årsåldern i ett motionsspår i Ulricehamn.

Men enligt polisen rörde sig mördaren i området flera timmar innan dådet. 

– Han är iakttagen vid flera tillfällen från klockan 10.30 och framåt, har spaningschefen Göran Arvidsson tidigare sagt.

Att just kvinnan föll offer för mördaren, tycks vara en ren slump.

Vilken tid mördaren anlände till Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn, den gråmulna tisdagen i slutet på oktober, är oklart. 

Men mycket tyder på att han befann sig i skogen långt innan han valde ut sitt offer. De första vittnesobservationerna gjordes redan sex timmar innan tidpunkten för mordet.

– När mordet skedde på eftermiddagen var det en person som rörde sig i området på ett sätt som väckte obehag hos de som mötte honom, har biträdande spaningsledare Göran Arvidsson tidigare sagt. 

 

LÄS MER: Misstänkte mördarens sista tid – gick på fest

 

– Det var hans sätt att röra sig och ta sig fram längs spåren. De uppfattade honom inte som en vanlig motionär, och det här gjorde dem oroliga. De flesta var kvinnor, men det var även några män. 

Uppträdde han hotfullt mot någon i skogen?

– Han uppträdde på ett sätt som gjorde att en person kände ett rätt stort obehag. Han sprang förbi så att de nästan stötte ihop på ett oförklarligt sätt.  

Polisens kriminaltekniker kunde säkra DNA-spår från brottsplatsen, och så småningom fattade utredningsledningen beslut om att inleda en massiv topsningsinsats. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Tog sitt eget liv

Samma dag, sent på eftermiddagen, lämnade den mördade kvinnan sitt hem för att gå med stavar i det populära motionsområdet Lassalyckan, där världscupen i skidor bland annat anordnas om vintrarna.

Men kvinnan kom aldrig hem. 

Strax efter 18.30 larmade oroliga anhöriga polisen, som genast inledde en massiv sökinsats. Kort därefter, vid 21-tiden, hittades kvinnan mördad, ett tjugotal meter från motionsspåret. 

Polisens kriminaltekniker kunde säkra DNA-spår från brottsplatsen, och så småningom fattade utredningsledningen beslut om att inleda en massiv topsningsinsats. 

Totalt har över 1 300 män topsats i jakten på mördaren, och i veckan gav det idoga arbetet utdelning.

DNA:t från en man i 20-årsåldern, som topsades vid ett hembesök under tisdagen, visade sig stämma överens med profilen från den misstänkte gärningsmannen. Det meddelade polisen på torsdagen.

 

LÄS MER: Självmordet avslöjade misstänkte mördaren

 

Men då var den misstänkta mördaren redan död. Han tog sitt eget liv innan han kunde gripas, och motivet till mordet är fortfarande höljt i dunkel.

Offret valdes ut slumpmässigt

– Det är naturligt att vi gärna hade velat prata med honom och fråga honom varför och vad som har hänt, sa Göran Arvidsson efter att polisen gått ut med DNA-träffen.

Trots att polisen är säker på att man har hittat rätt gärningsman, fortsätter utredningen. Det uppger Göran Arvidsson på länskriminalen i Borås.Foto: TOBIAS SANDBLOM

– Men vi kommer naturligtvis att fortsätta utredningen med inriktning på vad den här personen har gjort och inte gjort vi de aktuella tidpunkterna som vi har. Det är mycket jobb kvar. Det är olyckligt att vi inte längre kan förhöra den här personen.

Men enligt polisen finns det i nuläget ingen känd koppling mellan den misstänkte gärningsmannen och den mördade kvinnan. 

Att det blev just hon tycks inte vara något annat än en fruktansvärd slump.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER