Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade mammans sista sms till sin mor

Mitt under den pågående rättegången om mordet på småbarnsmamman i Trollhättan försökte flera män tränga sig in i rättssalen. Foto: Privat/Ingemar Nilsson

GÖTEBORG.

Mitt under den pågående rättegången mot 37-åringen försökte en grupp män att ta sig in i säkerhetssalen.

En av männen har förts ut av polisen till en väntande bil.

När åklagaren beskriver hur småbarnsmamman hittades lämnade en ung kvinna storgråtande sin plats.

Sent på eftermiddagen pratade den mördade kvinnans mamma i rätten.

I dag inleddes mordrättegången mot den 37-årige (som var 36 år vid tiden för det misstänkta brottet) man som misstänks ha mördat en 23-årig småbarnsmamma i hennes lägenhet i Trollhättan i somras.

Eftermiddagspasset har dragit i gång och genomgången fortsätter.

På plats finns också småbarnsmammans pappas advokat Bengt-Erik Siik och under eftermiddagen kommer pappan att höras.

Trängde sig in

Det blev lite dramatiskt i tingsrätten mitt under pågående rättegång under förmiddagen när en grupp försökte ta sig in i säkerhetssalen.

Gruppen är känd sedan tidigare av polisen och anses ha en anknytning till den mördade småbarnsmamman. En av dem hämtades senare av polisen.

De kunde avvisas ur lokalerna men eftersom hotbilden med tre åtalade är så stor så uppmanades 37-åringens medåtalade att inte lämna lokalerna under lunchuppehållet.

37-åringen, är åtalad tillsammans med två kompisar, 32 och 35 år gamla.

När chefsåklagare Per-Erik Rinsell berättar om våldet som 37-åringen utövade mot sitt offer är det knäpptyst i rättssalen och 37-åringen sitter hela tiden och stirrar på åklagaren med huvudet stöttat i ena handen.

Skrik och dunsar

Vidare berättar han om hur grannar hörde skrik och dunsar från den nerblodade lägenheten. Det är där mordet sker, enligt åklagaren. Den mördade kvinna led av en mild form av blödarsjuka.

Även personer utanför fastigheten ser saker som är intressanta för utredningen.

När åklagaren under eftermiddagen redogjorde för när småbarnsmammans kropp hittades lämnade en ung kvinna sin åhörarplats storgråtande.

Hon orkade inte höra mer.

De båda kompisarna är misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott, för att ha medverkat till att röja undan och gömma den mördade kvinnans kropp i Grästorp.

37-åringen har hela tiden nekat till mordanklagelserna och rättegången kommer att handla om teknisk bevisning och indicier mot mannen.

Bland annat har det tagits fram all sms-trafik mellan 37-åringen och småbarnsmamman.

– Jag påstår att de täta kontakterna tyder på att 37-åringen och småbarnsmamman var ett par, sa åklagare Rinsell till domstolen.

Polisen anklagar honom för att någon gång efter midnatt, 00.15-00.30 den 30 juni ha misshandlat småbarnsmamman så allvarligt att hon avled av skadorna.

Inga erkännanden

Sedan har han tillsammans med kompisarna röjt undan kroppen.

Den tekniska bevisningen består att blodanalyser, den misstänkte 36-åringens DNA på en ölburk, skoavtryck i lägenheten samt telefontrafik.

Men det finns inga vittnen och heller inga erkännanden varken från 36-åringen eller de andra misstänkta.

Av förundersökningen framgår att pappan talade med både sin dotter och den misstänkte mördaren bara någon dryg timma innan det att mordet misstänks ha begåtts.

Återbesöker platsen

På onsdagen är det dags för ett förhör av den misstänkte 36-åringen och de två medåtalade kompisarna.

I nästa vecka är det planerat syn på brottsplatsen i Trollhättan samt fyndplatsen i Grästorp för domstolen.

DIREKTRAPPORT:

09.30: Rättegången startar i säkerhetssal 3 i Göteborgs tingsrätt och leds av Nicklas Johannisson, chef för Vänersborgs tingsrätt.

09.43: Chefsåklagare Per-Erik Rinsell inleder sin sakframställan. Det vill säga han läser ur stämningsansökan.

09.46: 37-åringen, som var 36 år vid tiden för det misstänkta brottet, tittar hela tiden ned i sina papper på bordet framför och följer med i texten.

09.51: Småbarnsmammans mamma och pappa kräver 75 000 kronor var plus ränta. Hennes barn kräver 50 000 kronor var plus ränta, det gör även hennes syskon.

09.55: 37-åringen förnekar brott och bestrider skadestånden. Hans medåtalade förnekar också brott.

10.03: Åklagaren ger en bild av småbarnsmamman som att hon var i inledningsskedet av ett närmare förhållande med 37-åringen.

10.07: Åklagaren beskriver de tre misstänkta männen och berättar att de delar ett politiskt engagemang.

10.20: När åklagaren berättar om våldet mot småbarnsmamman som leder till att hon förblöder sitter den 37-årige mannen med huvudet stöttat i ena handen.

10.25: Det påstådda tillvägagångssättet av mordet dras inför rätten av åklagaren.

10.28: Paus till 10.45.

10.45: Rättegången fortsätter med åklagarens sakframställan som berättar om händelseförloppet under mordnatten.

11.30: Sedan berättar han om hur det såg ut i lägenheten när polisen kom. Då hittades den 1,5-årige sonen, delvis uttorkad med genomblöt blöja.

11.55: Unga kvinnor gråter öppet när de ser de blodiga bilderna.

12.03. Rätten tar lunchpaus fram till klockan 13.20.

13.20: Rättegången återupptas och sakframställan fortsätter. Bland annat redogörs för hur småbarnsmamman hittades i naturen.

14.26: Paus igen.

14.50: Rättegången fortsätter och åklagaren redogör för de olika brandplatserna i närheten av 37-åringens bostad i Grästorp samt bilbranden på Hunneberg.

15:20: Åklagaren redogör för de misstänktas sko- och klädinköp i anslutning till mordet. Övervakningsbilder visar hur 37-åringen var klädd och vilka skor han bar. Däremot finns inga bilder på 35-åringen och 32-åringen från den aktuella tiden, i anslutning till mordet, både före och efter. Övervakningsbilderna på 37-åringen är i huvudsak från 29 juni, dagen före mordet.

15:50 Paus igen.

16:15: Åklagaren fortsätter med sin sakframställan och han tar nu upp 37-åringens kläder som han har på sig på övervakningsbilderna som tagits upp vid rättegången. Kläderna har inte hittats och 37-åringen vill inte redogöra för var de finns.

16:45: Sakframställan pågår fortfarande och enligt åklagaren visar SKL:s analyser att det är styrkt att den mordmisstänkte eldat upp kläderna som han hade på sig på övervakningsbilderna.

16:50: Den mördade kvinnans mamma hörs i rätten. Med gråten i halsen har hon berättat att hon var med och köpte tv på fredagen.

– Hennes bror var med och installerade den. Han lagade dessutom mat och iv hade en trevlig dag. Allt var bra, säger hon i rättssalen.

– Senare fick jag ett sms med orden "Du är världens bästa mamma". Det var det sista jag hörde av henne, berättade en väldigt tagen mamma inför domstolen.

Mamman berättade också att hon var trött på dotterns alla pojkvänner.

– Jag sa åt henen att hon måste räta upp sitt liv och träffa en kille med jobb och körkort.

Mamman förnekar att hon kände till dotterns förhållande med 37-åringen. Hon uppger att hon upptäckte det först efteråt, via bilder på Facebook, att dottern uppgåtts med honom.

17:00 Mamman fortsätter att berätta i rätten.

– Det var fruktansvärt när polisen ringde och berättade att hon hittats död, säger hon.

Hon beskriver tiden efter dotterns försvinnande som "olidlig".

Mamman berättar också om känslorna kring att barnbarnet, den 1,5 år gamla pojken, lämnades kvar på brottsplatsen.

– Tänk om inte polisen kommit in i lägenheten, då hade även mitt barnbarn varit borta.

17:20: Första rättegångsdagen avslutas. På tisdagen fortsätter förhandlingarna med åklagarens sakframställan, förhör med småbarnsmammans pappa samt de tre misstänkta männen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!