Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade Kais familjs ord – mot dömde Lundberg

Kai Foley blev bara 28 år gammal.Foto: Privat
I torsdags dömdes Richardo Lundberg, 28, för det brutala knivmordet australiensaren Kai Foley, 28 i december i fjol. Foto: HENRIK JANSSON

Kai Foleys australiska familj tvingades resa till Göteborg i juni.

Inte för att hälsa på Kai, som nyligen flyttat hit, utan för att på plats följa mordrättegången mot Richardo Lundberg – som misstänktes brutalt ha knivmördat deras älskade son och bror.

I torsdags dömdes Lundberg till 14 års fängelse för mordet – och nu öppnar familjen upp om sina känslor efter domen:

Det svenska rättssystemet har sett till att en vidrig och motbjudande människa har fått vad han förtjänar,  och att han nu sitter på en plats där han inte kan förstöra fler liv så som han förstört våra".

I torsdags dömdes Richardo Lundberg, 28, för det brutala knivmordet på australiensaren Kai Foley, 28, i december i fjol. 

Kai, som flyttat till Göteborg för kärlekens bara några månader tidigare, var på väg hem från en fest när det ödesdigra mötet med Lundberg ägde rum i centrala Göteborg.

Vad som skedde i detalj är oklart, men kort senare hittades Kai Foley svårt skuren på Odinsplatsen. Han var knappt vid medvetande när polis fann honom på trottoarkanten. 28-åringen fördes till sjukhus – men han överlevde inte natten.

 

LÄS MER: Richardo Lundberg, 28, döms för mordet på Kai 

 

Richardo Lundberg själv säger att han inte minns mycket från tillfället på grund av sitt psykiska mående och droganvändande. I förhör har han berättat om minnesluckor och psykoser.

Richardo Lundberg tillsammans med sin advokat Ann Bark.Foto: HENRIK JANSSON

14 års fängelse

Men den stora rättspsykiatriska utredning som genomförts visar att Lundberg inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället. Och inte heller att han, i lagens mening, är att betrakta som allvarligt psykiskt sjuk.

Därför kunde tingsrätten i torsdags döma honom till 14 års fängelse för mord.

Kais familj reste från Australien till Göteborg i juni för att följa rättegången på plats. Hans mamma, Christine Buhagiar, har tidigare berättat för GT om den stora sorgen och saknaden efter sonen:

– Han var den vackraste person du någonsin kan träffa. Han förtjänade inte att dö på det här fruktansvärda sättet, helt utan anledning.

"Han var den vackraste person du någonsin kan träffa", säger Kais mamma Christine Buhagiar.Foto: Privat

"Sanlös och brutal våldshandling”

Nu, efter den fällande domen, har hela Kais familj delat med sig av ett utlåtande till GT, där de uttrycker tacksamhet gentemot det svenska rättsystemet:

”Vi, Kais familj, vill rikta ett tack till åklagaren, polisen och målsägandebiträdet för deras outtröttliga ansträngningar för att skipa rättvisa gentemot den här avskyvärda ursäkten till en människa.

Vi vill tacka de två huvudvittnena vars modiga och ärliga vittnesmål var helt avgörande i fallet.

Kai var en älskad son, bror, partner och en kär vän till många. Han spred ett ljus till alla som hade turen att få träffa honom. Hans lysande positiva sätt kommer att bli ihågkommet av alla.

Han togs ifrån oss i en sanslös och brutal våldshandling som kommer att hemsöka oss för evigt.

Ingenting kommer att göra så att vi får Kai tillbaka, men det känns bra för oss att det svenska rättssystemet har sett till att en vidrig och motbjudande människa har fått vad han förtjänar och att han nu sitter på en plats där han inte kan förstöra fler liv så som han förstört våra.”

Foto: HENRIK JANSSON

Ska överklaga domen

Richardo Lundbergs advokat, Ann Bark, sa i samband med domen att hon och hennes klient kommer att överklaga.

– Vi ska läsa igenom domen noggrant. Men vi kommer överklaga. Den ska absolut överklagas, det gäller både bevisvärdering och rubricering, sa hon i torsdags.

GT har på nytt sökt advokat Ann Bark.