Mördade "Gica" får begravas i hemlandet

Iréne Lindahl på Kyrkhjälpen i Jönköping är en av dem som hjälpt till att administrera insamlingen.
Foto: Privat
"Gica" hittades död under en brygga i Smedbyparken i Huskvarna.
Foto: Mikael Good

Gica, 48, som misstänks ha mördats i Huskvarna i somras kommer nu att få en riktig begravning i hemlandet Rumänien.

Det tack vare en insamling som startades av en hemlig grupp. 

– Det är helt fantastiskt och alldeles över förväntan, Irene Lindahl, på Kyrkhjälpen i Jönköping, som administrerat insamlingen åt gruppen. 

Den 8 augusti i år hittades EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu, 48,  död i Smedbyparken i Huskvarna.

Kort därpå lyckades polisen få tag på Gicas anhöriga och meddelade dödsbeskedet. I en tårfylld intervju i den rumänska tv-kanalen Pro TV berättade Gicas exhustru att de har tre barn tillsammans, men att de inte träffats på 14 år. I intervjun berättade hon också att hon sörjer sin förre makes död och att han troligen var tvungen att begravas i Sverige, eftersom familjen inte har råd att föra hem kroppen.

Men i början av september startade en anonym grupp människor en insamling för att Gicas kropp ska kunna flygas till Rumäninen och begravas där. 


LÄS MER: Gicas misstänkte mördare släppt på fri fot


Nu har insamlingen precis avslutats och Irene Lindahl, på Kyrkhjälpen i Jönköping, som har hjälpt till att administrera pengarna, berättar att slutsumman landade på 146 000 kronor. 

– Alla omkostnader för att skicka Gicas kropp och begravningen kommer att täckas. Mycket talar för att det snart kommer bli av, polisen ska bara få godkänt av hans anhöriga, säger hon. 

Stort engagemang 

Men hon tror också att det kommer bli en del pengar över.

– Idégivaren till insamlingen har beslutat att de pengar som blir över ska Kyrkhjälpen använda för att hjälpa utsatta människor här och andra hälften ska gå till att hjälpa utsatta människor i Rumänien, det hade Gica önskat, säger hon. 

Insamlingen spreds snabbt via sociala medier och Iréne är överrumplad över hur stort engagemanget blev. 

– Det är helt fantastiskt och alldeles över förväntan, säger hon. 


LÄS MER: Insamling ska ge mördade Gica en värdig begravning 


Tonåringar fortsatt misstänkta 

I nuläget utreds fortfarande Gicas död som mord och fyra pojkar misstänks vara inblandade. Två av dem, en 16-åring och en 14-åring, misstänkts för mord medan de andra två misstänks för andra brott.

I slutet på september släpptes den 16-åring som suttit häktad misstänkt för mordet. 16-åringen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mord. Efter att han släpptes ur häktet har han överlämnats till socialtjänsten i enlighet med det beslut om LVU som fattats sedan tidigare.