Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mopedgäng sätter skräck i kommunen

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Foto: Pressbild / Pressbild
Polisen i Kungsbacka vill ha hjälp med ungdomar som förstör i staden. Foto: Polisen
Anna Lindqvist är kommunpolis i Kungsbacka och har skrivit inlägget på Facebook. Foto: Arkiv

Polisen i Kungsbacka går ut med en vädjan till allmänheten. 

Anledningen: Ungdomsgäng som åker omkring i staden och förstör. 

Dessa personer utför skadegörelser för stora belopp och gränsen för vad som är 'bus' är för länge sedan passerad”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook. 

Nu behöver vi hjälpas åt!

Så inleds Kungsbackapolisens Facebookinlägg som lades ut på fredagen. Där vädrar polisen sin oro efter den senaste tidens skadegörelser i staden. I inlägget förklaras att polisen den senaste tiden har fått in anmälningar och tips om ungdomsgäng som rör sig i staden och vandaliserar. 

Gängen åker både moped och rör sig till fots i klungor. 

Man är mörkt klädd och utför olika sorters skadegörelser”, skriver polisen vidare i inlägget. 

”Måste få ett slut” 

Enligt stationsbefälet Ulf Eriksson i Kungsbacka är inlägget skrivet av polisen Anna Lindqvist. 

GT har sökt Lindqvist utan framgång – men får förklarat av andra poliser att syftet med inlägget ska vara att upplysa och få in mer information från allmänheten. 

Detta måste få ett slut och vi behöver hjälpas åt”, heter det i inlägget, som också vänder sig mot ungdomarnas föräldrar: 

Har du barn som kan passa in på den här beskrivningen eller har du inte koll på vad ditt barn gör ute om kvällarna så är det dags att ta reda på det nu!” 

Uppmanar vuxna att patrullera

Polisen uppmanar också vuxna att tillsammans röra sig i området på kvällar och helger. Ju fler – desto mer ökar tryggheten. Tidigare har det funnits en organiserad nattvandring i Kungsbacka. Något polisen nu vill dra i gång igen. 

Vet du vilka ungdomar som håller på med detta så lämna gärna ett tips till oss!”, står det vidare i inlägget. 

Oppositionsrådet i Kungsbacka, Ulrika Landergren, L, arbetar bland annat med gymnasiefrågor och har följt utvecklingen i många år. 

– Vi har haft stenkastning och äggkastning mot bussar i Kullavik i tio år, till och från. Till och med så att vi har fått stänga av bussar eftersom det blivit för farligt, säger hon till GT. 

Hon menar att problemet är utbrett. 

– Det finns skadegörelse och oavsett om det är Särö, Kullavik eller Billdal, så är det förstörelse på busskurar. Det är alltid tråkigt att man inte förstår att någon måste betala för det. Att det faktiskt kostar stora pengar. 

Initiativet hyllas

Enligt Ulrika Landergren arbetar kommunen i nära samarbete med polisen. Hon hyllar också initiativet med att gå ut på Facebook. 

– Det är jättebra om polisen arbetar med de här frågorna på det sättet, säger hon. 

– Nattvandring finns i dag i Kullavik och man har också dragit i gång det i Åsa. Det har fungerat alldeles fantastiskt bra i Kungsbacka i alla år, men just nu finns inte det engagemanget från föräldrarna. Det är svårt att få till nattvandring i Kungsbacka stad och det går i vågor. 

Enligt Ulrika Landergren brukar det finnas ett stort engagemang för att gå ute på fredagar och lördagar. 

– Ofta behöver man möta ungdomarna där de är för att också förhindra den här typen av skadegörelse eller att bråk sker. Det är viktigt att markera. 

https://www.facebook.com/1064354310244003/photos/a.1244105615602204/2773117456034338/?type=3&theater