Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Monsterfisken gav Marica världsrekordet

Marica Eriksson och hennes pappa Mikke har varit otroligt lyckosamma under fisketuren i Nordnorge. De har dragit upp nästan 70 kilo torsk – hittills.
Foto: Johan Mikkelsen/Nordic Sea Angling

Marica Eriksson, 35, från Uddevalla har slagit ett nytt världsrekord i torskfiske för kvinnor.

Det gamla rekordet slogs för 46 år sedan och nu slog hon till med en monsterfisk på 38 kilo, rapporterar norska Dagbladet.

– Det är kul, säger Marica, som är på fiskesemester i Nordnorge.

Just nu befinner hon sig på Söröya i Vest-Finnmark i Norge tillsammans med sin pappa för att fiska under en vecka. Och man kan inte säga annat än att fisket har varit lyckosamt den senaste veckan.

Inte nog med att Marica tog sin firre på 38 kilo under söndagen, hennes pappa fick också en 30-kilosbjässe. Förra året slog hon till och drog upp en på 25 kilo.

Hon berättar själv:

– Vi var ute tidigt med båtarna tidigt i går (söndag) för att ta några timmars fiskning innan det blev dåligt väder. Och så fick vi några, först en på 26 kilo och sen fick min pappa en på 30 kilo. Och sen fick jag upp den här på 38. Det är riktigt bra fiske. Det var inte så långt ut från land som vi fiskade. Att den var stor förstod jag, men inte så stor.

Skreitorsk

Marica Eriksson gillar att fiska och har varit upp i Nordnorge en gång tidigare på en fiskeresa, förra året.

– Annars så fiskar jag hemma runtom, säger hon. Det blir lite då och då. Jag gillar att fiska torsk, det är roligt.

Fiskeresan den här gången är en vecka lång och hon åker hem till Uddevalla på onsdag.

Den stora torsken hon stoppar i bagaget kallas skrei och kommer från Ishavet. Varje år under vintermånaderna vandrar enorma mängder fisk ner och det är en stor händelse för de lokala fiskarna när fisken anländer. Skreien stryker längs med den norska västkusten söderut på sin väg till lekplatserna.

– Jag tänker ta med mig fisken hem, säger hon. Den är redan filead och klar.