Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Monica Lewinsky på plats i Sverige

Här är Monica Lewinsky i Stockholm och föreläser.
Foto: Läsarbild
Monica Lwinsky blev världskänd när kärleksaffären med Bill Clinton blev offentlig.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Monica Lewinsky föreläser på Svenska mässan under onsdagen.
Foto: BILL DAVILA

Monica Lewinsky blev världskänd för kärleksaffären med USA:s dåvarande president Bill Clinton 1998.

Nu kan Clintons hustru Hillary Clinton bli president – och samtidigt som vallokalerna öppnade i USA stod Lewinsky på Stockholmsmässan och berättade om skandalen.

Under onsdagen kommer hon till Göteborg och Svenska mässan.

– I dag ser jag mig som en som överlevde, säger Lewinsky – som använts som ett vapen mot Hillary Clinton – i programbladet.

Monica Lewinsky, nu 43 år gammal, blev känd över en natt när det avslöjades att hon som praktikant på Vita huset hade haft en sexuell relation med USA:s dåvarande president Bill Clinton.

Mellan 1995 och 1997 ska Monica Lewinsky, enligt egen utsago, ha haft sexuellt umgänge med Bill Clinton nio gånger, bland annat i Ovala rummet i Vita huset.

Monica Lewinsky valde att inte kommentera skandalen, kallad "Lewinsky-affären", förrän 2014. Då skrev hon om tiden efter uppdagandet i magasinet Vanity Fair. 

Bland annat skrev hon att hon övervägde att ta livet av sig, men också att hon och Bill Clinton hade en "samförståndsrelation”. Sen dess har Monica Lewinsky föreläst om skandalens effekter och blivit något av en aktivist mot internetmobbning. 

Lewinsky: Jag överlevde mot alla odds

I det ärendet befinner Lewinsky sig i Sverige. Samtidigt som vallokalerna i USA öppnades på tisdagen stod hon på scenen på Stockholmsmässan i Älvsjö och berättade om att "klara av livets största motgångar".

Under onsdagen kommer hon till Göteborg och Svenska mässan för att föreläsa. 

I programmet för "Hjärntillskott", där flera andra talare medverkar, citeras Lewinsky:

– I dag ser jag mig själv som en som, mot alla odds, överlevde. Eftersom jag faktiskt överlevde, vill jag nu hjälpa andra som har fallit offer för samma slags spel som jag. Jag hoppas att mitt lidande kan komma till användning och ge mitt förflutna mening.

Hon kommenterade dock inte det pågående presidentvalet. Hennes egna partisympatier har hon inte heller gått ut med.

Lewinsky använd som vapen mot Hillary Clinton

Men: Lewinsky-affären har använts flitigt som ett slagträ mot Hillary Clinton i årets valrörelse. Republikanernas Donald Trump har flera gånger tagit upp otrohetsskandalen:

– Hillary Clinton är gift med den största kvinnoplågaren i politikens historia. Hillary var en möjliggörare, och hon attackerade de kvinnor som Bill Clinton utnyttjade. Jag tycker att detta är ett allvarligt problem för dem, sa konkurrenten Trump i oktober.

Mer specifikt gällande Monica Lewinsky har Trump sagt att Bill Clintons otrohet med henne "drog skam över presidentskapet, och Hillary Clinton försvarade honom hela vägen", något som enligt Trump gör det svårare för kvinnor att rösta på Hillary Clinton.

"Hon gör inga som helst intervjuer under valet"

Under talet på Stockholmsmässan berättade Monica Lewinsky om när skandalen uppdagades, att det var jobbigt och känslosamt att lyssna på telefonsamtalen mellan henne själv och Bill Clinton under utredningen.

Hon berättade även att hon utsatts för mängder av påhopp efter skandalens uppdagande, och att hon ofta kallats "slut", slyna.

Vidare sa Monica Lewinsky att hon utsatts för mycket näthat från hela världen.

Hon sa att hon blev kär i fel person, och att hon fått höra, och kommer få höra, det i hela sitt liv.

Monica Lewinsky nämnde inte valet i USA.

När Expressen anländer till Stockholmsmässan har Monica Lewinsky lämnat lokalerna.

– Hon gör inga som helst intervjuer under valet, det är helt stopp, säger Nicklas Östling på Bestseller som har anordnat evenemanget.