Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Monica, 81, vågar inte gå ut efter ungdomarnas hot

Monica blev hotad i närheten av Jungfruplatsen när hon rastade sin hund.
Foto: Privat
Sara Wibbling, 29, är vän med Monica och det var i samband med att de skulle rasta sina hundar tillsammans som hon fick reda på vad Monica hade råkat ut för.
Foto: Privat

Monica, 81, är nyinflyttad i Mölndal. 

När hon rastade sin hund förra veckan möttes hon av ungdomar som blåste rök på henne och spottade henne i ansiktet – nu känner hon sig inte trygg där hon bor längre.

– Hon är väldigt rädd för att gå ut, men hon tvingar sig att göra det för att rasta sin hund, säger Monicas vän, Sara Wibbling, 29.

Polisen bekräftar att fler äldre har utsatts för unga gärningsmän Mölndal.

81-åriga Monica flyttade från Skåne till Mölndal tidigare i år. Hon vill inte ställa upp med sitt fullständiga namn eller vara med på bild på grund av att hon efter incidenten förra veckan är rädd för att bli hotad.

Hennes vän Sara Wibbling, 29, bor i samma område som Monica och tillsammans är de del av en större grupp personer som brukar rasta sina hundar i området tillsammans. 

Sara beskriver Monica som en person som alltid har "ett leende på läpparna" och som en väldigt mysig person. Men när de träffades för att gå ut med sina hundar under måndagen upptäckte Sara att något var annorlunda med Monica.

– Hon berättade att hon varit i kontakt med polisen, och jag undrade direkt varför, säger Sara.

"Efter det spottade han henne i ansiktet"

För Sara berättade sedan Monica om vad som hade hänt några dagar tidigare.

– Hon gått med sin hund i närheten av Jungfruplatsen med sin rullator. Då hade det stått två killar och hånflinat åt henne. En av dem gick fram till henne, framför hennes rullator, ansikte mot ansikte och blåst cigarettrök på henne. 

– Sen sa den här killen: "Jag ska ta dig och jag ska ta din hund." Efter det spottade han henne i ansiktet, berättar Sara.


LÄS OCKSÅ: Tjuvparet slog till mot västsvenska pensionärer på sjukhus


Sara berättar att Monica blev väldigt chockad av händelsen, och när hon var i kontakt med polisen kunde hon inte lämna något ordentligt signalement.

– Det hon reagerade på var att pojkarna var väldigt unga, hon säger att de var i 12-årsåldern, säger Sara.

Vågar inte gå ut i Mölndal

Monica har berättat för Sara att händelsen fått henne att känna sig otrygg i Mölndal och att hon inte vågar gå ut längre.

– Hon är väldigt rädd för att gå ut, men hon tvingar sig att göra det för sin hunds skull.

– Hon tar sin sena promenad så tidigt som möjligt på kvällen och håller sig mest i närheten av gården där hon bor. Men det här hände ju på dagen när det var ljust, så hon känner sig rädd oavsett vilken tid på dygnet hon går ut egentligen, säger Sara.

Flera äldre utsatta

Sara och Monica är del av en grupp som ibland träffas och går ut med sina hundar i Mölndal. Sara berättar att andra personer i gruppen har berättat om liknande händelser riktade mot äldre i området.

– Det verkar som att det har hänt massa konstiga grejer med pensionärer, jag har hört om att två blev spottade på vid Mölndals bro. Och i måndags var det några ungdomar som greps, har jag hört, säger hon.

Mölndalspolisen bekräftar att det har funnits problem med ungdomsgäng. Under den senaste månaden har två fall anmälts där ungdomar riktat in sig på äldre. Under måndagen greps tre ungdomar, varav två var i yngre tonåren efter att ha ryckt en väska från en kvinna och stulit en limpa bröd från ur en kvinna i 80-årsålderns matkasse.

Polisen: "Känd problematik"

Mölndalspolisen berättar för GT att det finns en "känd problematik" i Mölndal kopplat till områdena kring Mölndalsbro och Jungfruplatsen. De beskrivs som knutpunkter som lockar till sig ungdomsgäng och personer med missbruksproblematik. 

För att råda bot på problemen har polisen utökat sin närvaro i centrala Mölndal.