Monica blev hotad i närheten av Jungfruplatsen när hon rastade sin hund. Foto: PrivatMonica blev hotad i närheten av Jungfruplatsen när hon rastade sin hund. Foto: Privat
Monica blev hotad i närheten av Jungfruplatsen när hon rastade sin hund. Foto: Privat
Sara Wibbling, 29, är vän med Monica och det var i samband med att de skulle rasta sina hundar tillsammans som hon fick reda på vad Monica hade råkat ut för. Foto: PrivatSara Wibbling, 29, är vän med Monica och det var i samband med att de skulle rasta sina hundar tillsammans som hon fick reda på vad Monica hade råkat ut för. Foto: Privat
Sara Wibbling, 29, är vän med Monica och det var i samband med att de skulle rasta sina hundar tillsammans som hon fick reda på vad Monica hade råkat ut för. Foto: Privat

Monica, 81, vågar inte gå ut efter ungdomarnas hot

Publicerad

Monica, 81, är nyinflyttad i Mölndal. 

När hon rastade sin hund förra veckan möttes hon av ungdomar som blåste rök på henne och spottade henne i ansiktet – nu känner hon sig inte trygg där hon bor längre.

– Hon är väldigt rädd för att gå ut, men hon tvingar sig att göra det för att rasta sin hund, säger Monicas vän, Sara Wibbling, 29.

Polisen bekräftar att fler äldre har utsatts för unga gärningsmän Mölndal.

81-åriga Monica flyttade från Skåne till Mölndal tidigare i år. Hon vill inte ställa upp med sitt fullständiga namn eller vara med på bild på grund av att hon efter incidenten förra veckan är rädd för att bli hotad.

Hennes vän Sara Wibbling, 29, bor i samma område som Monica och tillsammans är de del av en större grupp personer som brukar rasta sina hundar i området tillsammans. 

Sara beskriver Monica som en person som alltid har "ett leende på läpparna" och som en väldigt mysig person. Men när de träffades för att gå ut med sina hundar under måndagen upptäckte Sara att något var annorlunda med Monica.

– Hon berättade att hon varit i kontakt med polisen, och jag undrade direkt varför, säger Sara.

"Efter det spottade han henne i ansiktet"

För Sara berättade sedan Monica om vad som hade hänt några dagar tidigare.

– Hon gått med sin hund i närheten av Jungfruplatsen med sin rullator. Då hade det stått två killar och hånflinat åt henne. En av dem gick fram till henne, framför hennes rullator, ansikte mot ansikte och blåst cigarettrök på henne. 

– Sen sa den här killen: "Jag ska ta dig och jag ska ta din hund." Efter det spottade han henne i ansiktet, berättar Sara.

 

LÄS OCKSÅ: Tjuvparet slog till mot västsvenska pensionärer på sjukhus

 

Sara berättar att Monica blev väldigt chockad av händelsen, och när hon var i kontakt med polisen kunde hon inte lämna något ordentligt signalement.

– Det hon reagerade på var att pojkarna var väldigt unga, hon säger att de var i 12-årsåldern, säger Sara.

Vågar inte gå ut i Mölndal

Monica har berättat för Sara att händelsen fått henne att känna sig otrygg i Mölndal och att hon inte vågar gå ut längre.

– Hon är väldigt rädd för att gå ut, men hon tvingar sig att göra det för sin hunds skull.

– Hon tar sin sena promenad så tidigt som möjligt på kvällen och håller sig mest i närheten av gården där hon bor. Men det här hände ju på dagen när det var ljust, så hon känner sig rädd oavsett vilken tid på dygnet hon går ut egentligen, säger Sara.

Flera äldre utsatta

Sara och Monica är del av en grupp som ibland träffas och går ut med sina hundar i Mölndal. Sara berättar att andra personer i gruppen har berättat om liknande händelser riktade mot äldre i området.

– Det verkar som att det har hänt massa konstiga grejer med pensionärer, jag har hört om att två blev spottade på vid Mölndals bro. Och i måndags var det några ungdomar som greps, har jag hört, säger hon.

Mölndalspolisen bekräftar att det har funnits problem med ungdomsgäng. Under den senaste månaden har två fall anmälts där ungdomar riktat in sig på äldre. Under måndagen greps tre ungdomar, varav två var i yngre tonåren efter att ha ryckt en väska från en kvinna och stulit en limpa bröd från ur en kvinna i 80-årsålderns matkasse.

Polisen: "Känd problematik"

Mölndalspolisen berättar för GT att det finns en "känd problematik" i Mölndal kopplat till områdena kring Mölndalsbro och Jungfruplatsen. De beskrivs som knutpunkter som lockar till sig ungdomsgäng och personer med missbruksproblematik. 

För att råda bot på problemen har polisen utökat sin närvaro i centrala Mölndal.

Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER