Mona blev fästingbiten – hamnade i koma

Mona Jansson drabbades av virussjukdomen tbe för fem år sedan.
Foto: Marie Schnell/SLA
Tbe-viruset sprids via fästingbett.
Foto: ANDREAS ALTENBURGER/COLOURBOX

För fem år sedan drabbades Mona Jansson av tbe.  Då gick hon från att vara fullt frisk till att ligga i koma – på en dag.

Hon låg på sjukhus i tre månader och har fortfarande men av sjukdomen.

– Jag kunde inte tala och jag kunde inte gå, det var fruktansvärt, säger hon.

Mona själv minns ingenting från den där dagen för fem år sedan, inte ens exakt när det var. 

Det enda hon vet är det hennes dotter återberättat: att hon själv hann ringa ambulansen och sedan blev medvetslös. Hur länge hon låg i koma vet hon inte, men sammanlagt låg hon på sjukhus i tre månader, vilket Skaraborgs Allehanda först skrev om.

– När jag vaknade var jag på sjukhuset. Jag kunde inte gå, jag kunde inte göra någonting. De behandlade mig som ett litet barn och fick i stort sett bära mig överallt. Men sjukhuspersonalen var underbara, säger Mona.

Hon berättar att hennes hjärna blev så illa skadad att hon inte ens kunde prata i början.

– Det krävdes mycket terapi för att få i gång tankeverksamheten och motoriken igen. Det var jättejättesvårt. En sådan enkel sak som att göra ett pärlhalsband funkade inte. En sån sak som man tar för givet.

Lång väg tillbaka

Hon har fortfarande en del men av sjukdomen, bland annat yrsel och problem med benen.

– Jag kämpar varje dag. Sedan jag inte kunde gå är musklerna i benen försvagade, men jag försöker göra sjukgymnastik varje dag och tränar hemma, säger hon.


LÄS MER: Annikas varning efter den svåra sjukdomen  


Innan sjukdomen promenerade Mona ofta ute i naturen hemma i Skövde, men tänkte aldrig att det kunde vara farligt.

– Jag hade fästingar jämt. Då hade jag hört om borrelia, men jag tänkte att om jag får det så får jag väl bara gå till vårdcentralen, säger hon och fortsätter:

– Det är bra att man har fått upp ögonen nu för att tbe är så pass farligt. Förr talades det inte om det.

Vaccinbrist

Förra året smittades rekordmånga av tbe-viruset, vilket GT tidigare har skrivit om. Under 2017 anmäldes 391 fall av tbe i Sverige, vilket är en ökning med 62 procent från året innan. Något som i sin tur har lett till en vaccinbrist i hela landet, eftersom alla vill vaccinera sig samtidigt. 

Men enligt P4 Kronoberg kan man nu andas ut. På grund av den stora bristen har Läkemedelsverket get dispens för att sälja vaccinet i utländsk förpackning.

– Det betyder att båda produkterna som finns tillgängliga i Sverige får säljas både till barn och vuxna, säger Eva Arlander, enhetschef för Läkemedel i användning, till P4 Kronoberg.

TBE

Tbe är en inflammation i hjärnan som orsakas av ett virus. Sjukdomen överförs till människor via fästingbett och smittar inte från person till person. Det finns ingen behandling mot viruset, men det kan förhindras genom vaccination. Efter att ha blivit drabbad av tbe är man immun för resten av livet.