Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mognadsbedömning” när minderåriga ska vaccineras

”Tiden är mogen för att öppna erbjudandet om vaccinationen för fler”.
Foto: Vitaliy Kytayko / Colourbox

Den nionde augusti kommer regionerna kunna släppa på 16- och 17-åringar för vaccinering.

Men hur vaccineringen kommer gå till skiljer sig åt. 

I Halland kan det göras en mogenhetsbedömning på plats, för dem som inte har målsmans underskrift. 

– Det handlar om att man bedömer om ungdomen har förmåga att ta till sig informationen, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

Från och med den nionde augusti bedöms alla Sveriges regioner ha kommit så långt i vaccineringen att de kan erbjuda vaccinet även för 16- och 17-åringar. Men reglerna kring hur det ska gå till att vaccinera minderåriga är inte helt klara. 

Regionerna får själva bestämma vad gäller det praktiska kring vaccineringarna. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl.

Region Halland har en strategi för hur man kommer gå till väga. 

– Vi kommer som grund att ha en samtyckesblankett som skickas med ett informationsbrev som går ut till alla ungdomar som är i den aktuella åldern, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare, Region Halland.

Om man inte skulle ha blanketten påskriven när man ska vaccineras, kan en mognadsbedömning att göras. Maria Löfgren säger att det i första hand handlar om att kontrollera så att ungdomen kan ta till sig information om vaccinationen och uppfattas som mogen nog att väga för- och nackdelar emot varandra.

– Det är egentligen ingenting nytt utan något som förekommit tidigare när det gäller vaccinationer och andra typer av behandlingar, säger hon.

Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Region Halland, säger att de minderåriga i första hand ska ha en samtyckesblankett singerad av målsman, men att en mognadsbedömning kan göras om inte föräldrar vill skriva på en sådan.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi har dialog med SKR”

I Region Värmland har man ännu inte fattat något beslut om hur man ska göra. Men redan innan beslutet om att vaccinera 16- och 17-åringar kom från Folkhälsomyndigheten var man i kontakt med skolorna.

– Vi behåller kontakten med skolcheferna och skolhälsovården i Värmland, även om vi inte tror att vaccinationerna kommer att ske i skolorna. Vi tror att det kan vara bra att ha en samverkan för kunskaps- och kommunikationsförmedling, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland. 

Utöver det har regionen en dialog med andra regioner och Sveriges Kommuner och Regioner. 

– Vi deltar i en nationell dialog där vi tittar på tillvägagångssätt. Det gör vi tillsammans med regionerna och SKR och har fått hjälp av SKR:s jurister som beskriver kunskapsläget i de här frågorna. Just nu har vi inte landat i något beslut men dialogen pågår, säger Anders Nordmark.

I Västra Götaland kommer man precis som i Halland att vilja ha en blankett med målsmans underskrift. 

”De ska ha sällskap av vårdnadshavare eller samtyckesblankett underskriven av en vårdnadshavare. I de fall de inte har det kan en mognadsbedömning göras”, skriver Karl Chevalley, beslutsfattare regional särskild sjukvårdsledning inom VGR, i ett mejl.

Karl Chevalley, längst till höger, är beslutsfattare i regional särskild sjukvårdsledning inom VGR. På bilden ska fältsjukhuset i Göteborg snart invigas, och Chevalley informerar prins Carl Philip via Skype om hur det ser ut.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Målsmans underskrift inte nödvändig

Maria Löfgren säger att om en 16-åring kommer och vill vaccinera sig, så är målsmans underskrift eller samtycke inte strängt nödvändigt. 

– Då har man fortfarande möjlighet att boka en tid och komma för vaccination och sen får man träffa vårdpersonalen som gör en bedömning, säger hon.

I Region Värmland väger man för- och nackdelar med mognadsbedömning. Hur den skulle kunna gå till är fortfarande ett frågetecken.

– Jag kan säga att vi ser både för och nackdelar med den här mognadsbedömningen, men vi kan inte redogöra för hur det skulle gå till. Men det finns regioner som delar sina underlag som de har tagit fram och då kan vi se närmare på hur de väljer att göra, säger Anders Nordmark. 

Även om Region Värmland planerar för att påbörja vaccineringen av minderåriga under andra veckan i augusti, menar Anders Nordmark att FHM gärna vill se att alla andra åldersgrupper är färdigvaccinerade innan dess. Det skulle kunna skapa problem, eftersom ålderguppen 18 till 29 är långsammare på att boka sin första vaccinering än de äldre har varit.

– Där finns det förbättringar att göra, säger Anders Nordmark.

Anders Nordmark, vaccinsamordnare för Region Värmland, menar att vaccinet skulle kunna ta slut. ”Om alla som kan vaccinerar sig nu, vet vi inte hur tillgången ser ut i augusti.”
Foto: Privat

Vaccinet kan ta slut 

Problemet består i att om alla som redan nu har möjlighet att vaccinera sig ser till att göra det riskerar doserna att ta slut innan de yngre får börja boka.

– Om alla bokar på nu så påverkar det tillgången till vaccin. Även om vi har alla andra förberedelser på plats till den andra veckan i augusti, måste vi ta hänsyn till hur mycket vaccin vi har. Det vet vi inte riktigt hur det ser ut nu, säger Anders Nordmark.

Han menar att budskapet från FHM om att viruset påverkar äldre mer än yngre har gått fram. Å andra sidan vill han också vara tydlig med att för just Region Värmland är det här inte ett lika stort problem som för andra regioner. 

– Kollar man på FHM:s sammanställning om hur många i åldergruppen 18 till 29 som har fått sin första dos ligger Värmland högst i landet. Vi är på inget sätt missnöjda. 

Ändå hoppas han att alla som erbjuds ska ta vaccinet. 

– Vårt budskap är att en hög vaccinationsteckning i alla åldersgrupper som är rekommenderade vaccin är en förutsättning för att vi ska kunna planera för en återgång till ett normalläge.

SE MER: ”I en del länder i Europa är det tappad kontroll över infektioner”

Smittan ökar i Europa – hit bör du undvika att resa