Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modisten: Kepsar
på modet i höst

Om någon trodde att kepsen var ute hade den helt fel.
Foto: EVELINA PERSSON
Vid lite finare tillfällen är kreationerna mer avancerade. – Det är väldigt mycket små hattar som folk vill ha till bröllop, dop och så. De är mer som en dekoration. Sådana som kungligheter har när man ser dem. Folk tänker att de kan passa på vid mer festliga tillfällen, säger Evelina Persson.
Foto: EVELINA PERSSON
Evelina Persson har firat under Stockholms pridetåg med sin egengjorda hatt. – I dag har jag haft en svart filthatt på mig, säger Evelina Persson.
Foto: EVELINA PERSSON

Den 1 augusti var det hattens dag.

Under 2015 är det stråhattar och olika typer av kreationer som gäller. Och kepsen har fått ett uppsving. Det menar Vara-tjejen, Evelina Persson, som gjort hattar till kungligheter som kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

– Det är mycket kepsar. Kanske inte bara en vanlig keps utan exempelvis en filtkeps eller en stråkeps. Det känns som en grej just nu, säger hon.

Vara-tjejen Evelina Persson, 24, har gjort succé med sina hattar. Bland annat har kungligheter som kronprinsessan Victoria och Sofia burit hennes kreationer. Men också popartister som exempelvis Miss Li har haft på sig Evelinas hattar.

– De har använt mina grejer och det är kul, säger modisten Evelina Persson.

I dag driver hon sitt egna hattmärke (evelina persson) och arbetar även i hattbutiken Mode Rosa i gamla stan, Stockholm.

Firade i Stockholms pridetåg

Och den 1 augusti var det hattens dag. Och Evelina Persson firade under Stockholms pridetåg med sin egengjorda hatt.

– I dag har jag haft en svart filthatt på mig. Jag har varit på pride och firat, säger Evelina Persson.

Och hattar är hennes stora passion. Men det finns fler fördelar förutom det rent estetiska, menar Evelina Persson.

– De fyller en funktion också. Det är praktiskt att kunna skydda sig från solen.

Vilka hattar ska man ha 2015?

– I sommar är det väldigt mycket strå, vilket det alltid är på sommaren. Det är mycket Panama-hattar. Panamahattar är en stråhatt som kommer från Ecuador med ett speciellt strå. Det handlar inte om modellen utan själva strået, säger Evelina Persson.

Och vid lite finare tillfällen är kreationerna mer avancerade.

– Det är väldigt mycket små hattar som folk vill ha till bröllop, dop och så. De är mer som en dekoration. Sådana som kungligheter har när man ser dem. Folk tänker att de kan passa på vid mer festliga tillfällen, säger Evelina Persson.

Men även andra trender utmärker sig i år. Om någon trodde att kepsen var ute hade den helt fel.

– Det är mycket kepsar. Kanske inte bara en vanlig keps utan exempelvis en filtkeps eller en stråkeps. Det känns som en grej just nu, säger Evelina Persson.