Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modernas vaccin har levererats till regionen

EU är i slutfasen av förhandlingarna med Novavax. Sverige väntas få över 2 miljoner doser, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: BENOIT DOPPAGNE / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I veckan har 1 300 doser av Modernas vaccin levererats till nio vårdcentraler i Västra Götalandsregionen.

Doserna kommer att gå till prioriterade grupper som står utanför den första vaccinfasen, och som kan kallas till vårdcentralen för att få sprutan.

– Det känns bra att kunna ligga steget före så att vi verkligen har organisationen på plats så att allt kan fungera smidigt och effektivt när de stora leveranserna börjar komma, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge till VGR Fokus.

Hittills har över 42 000 vaccindoser levererats till Västra Götalandsregionen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Av dem har omkring 17 000 använts, enligt de senaste siffrorna.

Nu skriver regionens tidning, VGR Fokus, att man denna vecka fått 1 300 extra doser – av Modernas vaccin – till nio av regionens vårdcentraler.

De leveranser som tidigare har kommit till regionen har varit från Pfizer/BioNTech, som behöver förvaras i minus 70 grader. Det har gjort att regionen behövt sköta distributionen av vaccinet på egen hand, säger Fredrik Fostvedt, logistiker på Sjukhusapoteket i regionen, till VGR Fokus:

– Det var aldrig tänkt att VGR skulle sköta vaccindistribution i egen regi, planen var att allt vaccin skulle distribueras av vår upphandlade partner. Men på grund av förvaringsbetingelserna (-70 grader) fann vi ingen annan lösning än att hantera det i egen regi.

Därför räknas de extra Moderna-doserna som en ”smygstart” för den kommande hanteringen av vaccineringen.

Vaccinstatistik för Västra Götaland

17 000 personer har vaccinerats enligt statistik från den 20 januari.

Totalt har 42 525 doser levererats till regionen.

I veckan väntas totalt 6 825 doser levereras.

Nästa vecka väntas 17 225 doser levereras.


Källa: Folkhälsomyndigheten, som uppger att det finns en ”osäkerhet i statistiken som kommer att kompletteras när nya data rapporteras in från regionerna”. 

Kommer inte kunna välja mellan vaccinen

Hittills är det bara vaccinet från Pfizer/BioNTech som har använts, men nu kan alltså ett fåtal personer i regionen komma att vaccineras med Modernas vaccin framöver innan de stora leveranserna kommer i gång på riktigt. Enligt den nationella vaccinsamordnaren, Richard Bergström, kan det dröja ”ytterligare ett antal veckor”.

– Det känns bra att kunna ligga steget före så att vi verkligen har organisationen på plats så att allt kan fungera smidigt och effektivt när de stora leveranserna börjar komma, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge till VGR Fokus.

Anders Tegnell säger till Expressen att vem som får vilket vaccin helt avgörs av slumpen, och att man inte kommer kunna välja vilket man får.

– Än så länge finns det inga dokumenterade skillnader mellan de här vaccinen som gör det rimligt att ha ett visst vaccin för någon. Dessutom blir det omöjligt rent logistikmässigt. Vi vill vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt, och då kan man inte ha alla vaccin tillgängliga överallt jämt.

Vaccinationsläget i Västra Götaland

Förra veckan började man vaccinera personal inom vård och omsorg.

Vaccineringen i regionen började den 27 december. Denna vecka kommer äldre, som var först ut att vaccineras, att få sin andra dos.

Denna vecka påbörjas också vaccineringen av personer med hemtjänst.

Så här sa Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, till GT i går:

– Den här veckan börjar vi ge dos nummer två till de första patienterna i fas 1. Sen fortsätter vi med fas 2, som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre, det vill säga födda före 1 januari 1950. Vi presenterar en plan för deras vaccination inom kort.

SE MER:

Svarade på läsarnas frågor om coronavaccin.
https://datawrapper.dwcdn.net/Aoe3Z/7/