Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna kan tänka sig SD-samarbete

Foto: Anders Ylander
GÖTEBORG. Regionens moderate gruppledare Johnny Magnusson, 58, väckte starka reaktioner i går kväll när han förklarade att kunde tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. - Jag tycker det är korkat att slå igen dörrar på valnatten, säger han till GT.

FAKTA

Ålder: 58. Gör: Vice ordförande i regionstyrelsen, gruppledare för Moderaterna och förbundsordförande. Bor: I Göteborg.

Johnny Magnusson som har ett förflutet som kommunalråd i Göteborg och partisekretare hos Moderaterna. 2005 fick han i uppdrag att skapa en plattform för en allianspolitik i Västra Götalandsregionen.
Bakgrunden var att Moderaterna var illa sedda av regionens borgerliga partier, inte minst för att partiet ville avveckla regionen.
Vid valet 2006 misslyckades Johnny Magnusson med att bilda en allians. I stället fortsatte samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet.

En ny chans

Vid valet i höstas kom en ny chans när de rödgröna gick samman men inget av blocken fick majoritet utan de rödgröna bildade majoritet ihop med sjukvårdspartiet.
Omvalet i går blev en extrachans, men Moderaterna lyckades inte den här gången heller.
Har du några planer att hoppa av nu?
Johnny Magnusson:
- Haha, det skulle jag tala om dig i kväll? Nej, jag tänker fortsätta. Sedan får vi se hur länge det blir.
Kan du tänka dig ett samarbeta i någon form med Sverigedemokraterna?
Johnny Magnusson:
- Jag har ju sagt så här till alla som frågar: Vi har fått ett minoritetsstyre och om då Sverigedemokraterna röstar på våra förslag - är det ett samarbete då eller inte?

Använde SD friskt

Hur menar du?
Johnny Magnusson:
- Jag menar att Socialdemokraterna använder ju SD friskt i riksdagen för att jävlas med regeringen. Är det samarbete eller? Om det är samarbete då kan jag nog tänka mig något sådant.
- Att vi skulle bilda ett formellt valsamarbete i något sorts block är ju inte på kartan - men allt beror ju på vad man menar med samarbete.

Måste sätta sig ner

Johnny Magnusson tycker att alla partierna måste sätta sig ner och diskutera den uppkomna situationen.
- Om vi ska köra med en minoritet så kanske vi ska göra en överenskommelse som innebär att vi inte ställer kabinettsfråga titt som tätt. Det finns ju alla upptänkliga varianter på detta. Och om vi nu skulle tolerera en minoritet vad får vi för det?
Hur skulle du sammanfatta valresultat?
Johnny Magnusson:
- Det är varken svart och vitt. Det är grått. Igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!