Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna i Göteborg vill införa tiggeriförbud

Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborg, tycker inte att människor ska "behöva dra sig för att vänta på bussen eller tåget bara för att man gång på gång blir ombedd om pengar."Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Moderaterna i Göteborg vill förbjuda tiggeri i centrala Göteborg.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Moderaterna i Göteborg vill förbjuda tiggeri i centrala Göteborg. Det rapporterar GP.

– Människor ska inte behöva dra sig för att vänta på bussen eller tåget bara för att man gång på gång blir ombedd om pengar, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborg, till tidningen.

I mitten på oktober röstade 200 ombud på Moderaternas arbetsstämma i Örebro ja till partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Förslaget innebär att den som tigger ska straffas med böter.

Och Moderaterna i Göteborg väljer nu att pröva frågan i kommunstyrelsen, rapporterar GP. 

Enligt tidningen kommer partiet att presentera ett förslag för kommunstyrelsen nu på onsdag, som syftar till att förbjuda all passiv insamling av pengar kring centralstationen, Nordstan, Brunnsparken, Kanaltorget och Gustaf Adolfs torg.

– Människor ska inte behöva dra sig för att vänta på bussen eller tåget bara för att man gång på gång blir ombedd om pengar, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborg, till GP.

Två kommuner har tidigare förbjudit tiggeri på allmän plats, Sala och Vellinge. I båda fallen har besluten senare upphävts av länsstyrelsen.

Inte förenligt med ordningslagen

– Länsstyrelsens uppdrag var att ta ställning till om förbudet var förenligt med ordningslagen och det anser vi inte att det är, har Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne tidigare sagt.

Men Jonas Ransgård och hans partikollegor i Göteborg låter sig inte avskräckas av det. 

– Inom ramen för den nuvarande lagstiftningen borde det finnas utrymme att förbjuda tiggeri lokalt, säger Jonas Ransgård till GP

 

LÄS MER: "Beklämmande förbjuda människor att be om hjälp"

 

I intervjun med tidningen vill Jonas Ransgård inte spekulera i hur övriga partier i kommunstyrelsen kommer att ta emot Moderaternas förslag.

– Det får vi se på onsdag, men det är inte rimligt att vi ska permanentera utanförskap, säger Ransgård till GP.

Svagt stöd i riksdagen

I riksdagen är det i dag bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som föreslår ett nationellt förbud av tiggeri. Inget av de andra allianspartierna backar upp M-linjen. 

Därför har Moderaterna vänt sig över blockgränsen och mot Socialdemokraterna, trots att även S sagt nej. 

S-ministern Åsa Regnér har tidigare meddelat att regeringen inte har något förslag på förbud men att hon är "beredd att lägga fler förslag om det behövs".

- Jag tolkar det på politiskt språk som att man inte stänger dörren, sa Moderaternas rättspolitiske talesperson, Tomas Tobé, i samband med arbetsstämman i Örebro.

Intern splittring

Frågan splittrar dock Moderaterna internt. I Örebro reserverade sig till exempel Moderata ungdomsförbundet, MUF, mot förslaget. 

– Förslaget om nationellt tiggeriförbud är en stor inskränkning av äganderätten. Istället borde enskilda markägare och butiksägare ges fler verktyg för avhysning, sa MUF:s ordförande Benjamin Dousa då.

MUF:s lokalavdelning i Göteborg, har dock under lång tid drivit frågan om ett nationellt tiggeriförbud.

Göteborgsmoderaternas förhoppning är att tiggeriförbudet ska läggas till i de lokala ordningsföreskrifterna som klubbas av kommunfullmäktige i december, skriver GP.

 

GT har sökt Jonas Ransgård för en kommentar.