Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderat kritiseras efter Husbyuttalande

Moderatpolitikern Olle Engström i Borås kritiseras hårt av det egna partiet. Detta sedan han i en debattartikel skrivit att upploppen i Stockholm beror på en allt för okontrollerad invandring och varnar för ett religiöst inbördeskrig i Sverige.

- Det första jag tänkte var - vad är detta? Det här är inte vårt partis politik, säger Annette Carlson, kommunalråd (M) i Borås.

I en debattartikel i Borås Tidning i dag menar Olle Engström, kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna och ordförande för Borås Lokaltrafik, att de upplopp som har varit i Stockholm de senaste dagarna beror på en allt för "optimistisk och okontrollerad invandring till Sverige" och spår att invandringen kommer att leda till att "terrorism, våld och brottslighet kommer att öka i Sverige" och sedan utveckla sig till ett "fullskaligt inbördeskrig mellan olika religioner liknande de som varit och är i Libanon, Irak och Nigeria".

Moderater runtom i Sverige tar nu avstånd till artikeln och fördömer Engströms uttalanden. Annette Carlson, kommunalråd (M) i Borås säger att hon under förmiddagen har blivit nerringd av medlemmar som uttryckt oro.

- De undrar vad det är som händer. Man uttrycker att man inte känner igen sig i debattartikeln och att man inte sympatiserar med åsikten som förs fram, säger hon.

Foto: Foto: Lars Andersson - Vi är tydliga med att det här inte är partiets uppfattning, vi ta avstånd från innehållet i den här debattartikeln, vi tycker att det är olämpligt att underteckna med partibeteckning när det är en rent personlig åsikt, det har vi varit tydliga med att säga till Olle Engström, säger Carlson.

I debattartikeln undrar Engström var ungdomarnas föräldrar är och säger att det inte borde vara så "svårt då föräldrarna och framför allt pappan i familjer med invandrarbakgrund utgör en ännu större auktoritet jämfört med vanliga svenska pappor. Så är det i deras kultur."

"Jag är inte anträffbar"

I en intervju med Nyheter24 uttrycker Olle Engström sina åsikter ännu tydligare och kopplar till hedersmord.

– En pappa kan få sin bror att mörda sin syster men inte se till så att ungarna håller sig hemma, säger Engström.

När Expressens reporter Sten Jutéus ringer upp vill Olle Engström inte lämna någon ytterligare kommentar.

- Jag är inte anträffbar i dag.

Skälet han anger är att "det stormar".

- Kom igen om en vecka, då kanske vi kan träffas.

Annette Carlson vet i nuläget inte vilka konsekvenserna blir för Engström.

- Egentligen har jag inget svar på den frågan nu, under morgonen har jag haft fullt upp med samtal från medlemmar och media. Jag har inte hunnit prata med kretsstyrelsen ännu, så jag har inget svar att ge.

Hon menar att Olle Engström inte har visat upp några främlingsfientliga tendenser tidigare.

- Nej det är det som gör att jag blev förvånad när jag läste artikeln, säger Annette Carlson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!