Mobila läkarteam drar ner på kostnaderna

De mobila teamen samordnas av verksamhetschefen på Östra Sjukhuset i Göteborg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har man sedan en tid tillbaka satsat på mobila läkarteam som besöker äldre patienter i deras hem.

Något som gett oväntat snabba resultat, skriver P4 Göteborg. 

Sedan november 2017 har Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg haft fyra mobila team i gång. 

Teamen består av en läkare och en sjuksköterska och tanken är att man ska besöka äldre personer som har svårt att ta sig till sjukhuset i sina hem.

Maria Taranger, verksamhetschef på Östra Sjukhuset och ansvarig för utveckling och samordning av Sahlgrenskas mobila team berättar för P4 Göteborg att satsningen gör att sjukhuset på sikt kan spara pengar.

– Kan vi ta hand om de äldre sköra patienterna på ett bättre sätt utanför sjukhusen blir det billigare. Då räcker sjukhusets resurser till de som bara kan få hjälp på sjukhuset, säger hon.

Vill tredubbla antalet team

Förhoppningen är att man kan tredubbla antalet team – från fyra till tolv inom tre års tid och på så sätt få ner kostnaderna och kunna hjälpa fler.

Sen i vintras samarbetar man också med ambulansen, en satsning som gjort att 76 procent slapp åka till akutmottagningen efter att ha fått besök och bedömts av ett av de mobila teamen.