Mobbad på nätet – nu får hon stöd av Danny

Publicerad

Borås har drabbats av ännu ett Instagram-fall. En 16-årig flicka har i fyra veckors tid mordhotats och mobbats via ett särskilt Instagram-konto. Personen bakom kontot skriver bland annat att han eller hon vet var flickan bor och att hon ska styckas till döds.

Något som har fått artisten Danny Saucedo att anmäla kontot.

– Det är stort för mig att han ställde upp så här, säger 16-åringen till Expressen.

"Jag kommer dansa på din grav när du dör. Äckelhora."

"Jag vet vilken skola du går på – gör du inte som jag säger så styckar jag dig till döds."

"Jag vill bara slå ihjäl dig och din familj så att alla minnen av dig bleknar och försvinner."

Knappt en månad efter den uppmärksammade Instagram-domen mot fyra flickor i Borås drabbas staden av ett nytt hatkonto som utreds av polisen.

I över fyra veckor har Instagram-kontot "Alla hatar X" bedrivit en hat- och mobbningskampanj mot en 16-årig flicka från Borås. Expressen har i den här artikeln ersatt flickans namn med X.

Någon eller några har lagt ut flera bilder på flickan som kommenterats med allt från grova påhopp till mordhot mot både 16-åringen och hennes familj. I ett av inläggen skriver personen eller personerna bakom kontot att 16-åringen ska "styckas till döds".

– Jag blev helt stum när jag såg det. Det skrivs att jag ska dö och att de vet var jag bor och går i skolan. Jag är rädd för att gå till och från hemmet, säger hon till Expressen.

Riktar kritik mot Instagram

Flickan har själv ingen aning om vem som har startat kontot. Hon har såvitt hon vet inga fiender och hon har inte tidigare varit utsatt för något liknande.

Trots att flera personer har anmält kontot har Instagram låtit det vara kvar i flera veckor. 16-åringen har bara kunnat se på när bilderna och följarna blivit fler och fler för varje dag som gått.

– Det har varit helt fruktansvärt, det här är ren mobbning, säger flickans mamma, som också ställer sig frågande till varför Instagram inte har tagit bort kontot tidigare, till Expressen.se.

– Det är flera hundra personer som har anmält det här utan att Instagram har gjort någonting. De borde ha tagit tag i det här i och med att det är så pass grova texter, säger flickan.

Stöttas av Danny Saucedo

"Alla hatar X"-kontot är anmält och Boråspolisen har inlett en förundersökning om bland annat olaga hot. Nu arbetar utredarna med att spåra kontots IP-adress för att identifiera skaparen.

En del av trakasserierna mot flickan har handlat om artisten Danny Saucedo som är en av hennes största idoler. Efter att själv ha taggats i ett inlägg gick Saucedo in på kontot och stöttade flickan.

"Bry dig inte <3 du är så mycket bättre än de som trycker ner folk. låt det rinna av. kärlek", skrev han från sitt eget konto med över 228 000 följare.

 

Befarar att personen fortsätter

Saucedo skrev även en kommentar till personen bakom kontot.

"Du gör mig besviken och jag tänker anmäla dig och ditt konto. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Hoppas du sover gott i natt".

– Han betyder jättemycket för mig och är min inspiration i livet. Det är stort för mig att han ställde upp så här. Han är en väldigt bra människa som ställer upp för sina fans, säger 16-åringen.

På onsdagskvällen, drygt fyra veckor efter att kontot startades, togs det bort av Instagram. Detta efter att Saucedo och hundratals andra personer anmält kontot till Instagram.

– Jag kan bara hoppas att det slutar nu, men personen kan ju skapa ett nytt konto eller starta en hatsida på Facebook, säger 16-åringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER