Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mobbad på nätet – nu får hon stöd av Danny

Borås har drabbats av ännu ett Instagram-fall. En 16-årig flicka har i fyra veckors tid mordhotats och mobbats via ett särskilt Instagram-konto. Personen bakom kontot skriver bland annat att han eller hon vet var flickan bor och att hon ska styckas till döds.

Något som har fått artisten Danny Saucedo att anmäla kontot.

– Det är stort för mig att han ställde upp så här, säger 16-åringen till Expressen.

"Jag kommer dansa på din grav när du dör. Äckelhora."

"Jag vet vilken skola du går på – gör du inte som jag säger så styckar jag dig till döds."

"Jag vill bara slå ihjäl dig och din familj så att alla minnen av dig bleknar och försvinner."

Knappt en månad efter den uppmärksammade Instagram-domen mot fyra flickor i Borås drabbas staden av ett nytt hatkonto som utreds av polisen.

I över fyra veckor har Instagram-kontot "Alla hatar X" bedrivit en hat- och mobbningskampanj mot en 16-årig flicka från Borås. Expressen har i den här artikeln ersatt flickans namn med X.

Någon eller några har lagt ut flera bilder på flickan som kommenterats med allt från grova påhopp till mordhot mot både 16-åringen och hennes familj. I ett av inläggen skriver personen eller personerna bakom kontot att 16-åringen ska "styckas till döds".

– Jag blev helt stum när jag såg det. Det skrivs att jag ska dö och att de vet var jag bor och går i skolan. Jag är rädd för att gå till och från hemmet, säger hon till Expressen.

Riktar kritik mot Instagram

Flickan har själv ingen aning om vem som har startat kontot. Hon har såvitt hon vet inga fiender och hon har inte tidigare varit utsatt för något liknande.

Trots att flera personer har anmält kontot har Instagram låtit det vara kvar i flera veckor. 16-åringen har bara kunnat se på när bilderna och följarna blivit fler och fler för varje dag som gått.

– Det har varit helt fruktansvärt, det här är ren mobbning, säger flickans mamma, som också ställer sig frågande till varför Instagram inte har tagit bort kontot tidigare, till Expressen.se.

– Det är flera hundra personer som har anmält det här utan att Instagram har gjort någonting. De borde ha tagit tag i det här i och med att det är så pass grova texter, säger flickan.

Stöttas av Danny Saucedo

"Alla hatar X"-kontot är anmält och Boråspolisen har inlett en förundersökning om bland annat olaga hot. Nu arbetar utredarna med att spåra kontots IP-adress för att identifiera skaparen.

En del av trakasserierna mot flickan har handlat om artisten Danny Saucedo som är en av hennes största idoler. Efter att själv ha taggats i ett inlägg gick Saucedo in på kontot och stöttade flickan.

"Bry dig inte <3 du är så mycket bättre än de som trycker ner folk. låt det rinna av. kärlek", skrev han från sitt eget konto med över 228 000 följare.


Befarar att personen fortsätter

Saucedo skrev även en kommentar till personen bakom kontot.

"Du gör mig besviken och jag tänker anmäla dig och ditt konto. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Hoppas du sover gott i natt".

– Han betyder jättemycket för mig och är min inspiration i livet. Det är stort för mig att han ställde upp så här. Han är en väldigt bra människa som ställer upp för sina fans, säger 16-åringen.

På onsdagskvällen, drygt fyra veckor efter att kontot startades, togs det bort av Instagram. Detta efter att Saucedo och hundratals andra personer anmält kontot till Instagram.

– Jag kan bara hoppas att det slutar nu, men personen kan ju skapa ett nytt konto eller starta en hatsida på Facebook, säger 16-åringen.

Hat- och hotinläggen

"Tycker mest synd om Danny Saucedo som hon dyrkar, han måste tycka det är pinsamt att hon finns och att hon kommenterar varenda bild han lägger ut. Han bryr sig inte om henne ett piss!"

"Jag vill bara slå ihjäl dig och din familj så att alla minnen av dig bleknar och försvinner. Du förtjänar inte ens att leva, du är så ful och fet att jag och mina vänner bara skrattar så att vi inte kan andas"

"Jag kommer dansa på din grav när du dör. Äckelhora."

Dömdes för förtal

I december förra året dömdes fyra flickor från Borås för förtal efter att ha hängt ut ungdomar på Instagram. Tre tjejer och en kille hängdes ut med bilder och texter med sexuellt kränkande innehåll.

"Vi vill tipsa om att denna slynan vart med flera killar på samma kväll....", stod det bland annat i en av texterna.

De fyra flickorna dömdes för grovt förtal till ungdomstjänst. I utredningen framgår det att flickorna inspirerades av det uppmärksammade Instagram-fallet i Göteborg i december 2012 då över 200 ungdomar hängdes ut med namn och bild.