Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moa, 20, försökte ta sitt liv efter näthatet

STÄNGD. Facebookanvändaren Hult Hatar spred hatet mot Moa Grützelius på nätet. Nu har han stängt sitt konto.

Moa Grützelius, 20, attackerades av nättrollet Hult Hatar, som påstod att hon ljög om att hon blivit våldtagen.

Hatet spreds och blev så massivt att hon försökte ta livet av sig.

I kvällens Trolljägarna i TV3 berättar hon sin historia.

Moa Grützelius, 20, har varit i helvetet och vänt. I kvällens avsnitt av Trolljägarna berättar hon om näthat och självmordsförsök.

2008 blev hon våldtagen på en fest samtidigt som två personer filmade det. Filmen spreds i hemstaden Arvika. Folk viskade, skrattade eller skrek elakheter efter henne när hon var på stan. Så hon slutade gå ut, försökte förtränga.

– Det var en hemsk tid, säger Moa Grützelius.

Hon polisanmälde övergreppet, men hennes före detta bästa vän sa till polisen att Moa var med på det, så utredningen lades ner.

Spelade in Youtube-film

Efter fyra år bestämde hon sig för att berätta sin historia. Hon spelade in en video där hon visade upp skrivna lappar, som hon publicerade på Youtube. Först fick hon stöttande respons. Men så efter ett år vaknade trollen.

– Hult Hatar fick nys om den och lade upp en video som "avslöjade" mig. Och folk började tro på honom.

Facebookanvändaren Hult Hatar, som är en kille i 20-årsåldern, påstod att Moa ljög, att han hade fått anonyma tips. Han skrev att det skulle vara skottpengar på sådana som henne och blev påhejad. Det blev en början på en hatstorm mot Moa.

Hon fick höra att hon var hora, slyna, äcklig. Hatet blev till slut så starkt att hon inte kunde komma ifrån det någonstans.

– Det sätter sina spår. När jag blundade såg jag det framför mig. Jag tänkte att det skulle bli bättre om jag bara fick slippa det här, säger Moa Grützelius.

Försökte ta sitt liv

Hon tog en överdos av sömntabletter och lugnande medel, som hon blandande med sprit.

Nästa morgon vaknade hon upp på intensiven i Arvika.

– Det händer att jag tänker på det. Jag är glad att jag inte lyckades. Jag är inte färdig med mitt liv.

Efter att Hult hatar har konfronterats av Robert Aschberg i programmet och fått ett skadeståndskrav på 10 000 kronor ställer han frågan i sitt forum om det han har gjort är förtal, om det är olagligt. Han får höra att det var det och stängde ner sitt konto på Facebook.

– Det känns bra att han tog bort den. Nu kan han inte göra likadant mot någon annan. Att få vara med i det här programmet är den bästa segern för mig, säger Moa Grützelius.

Kommer att ta tid att komma över

Det kommer att ta tid för henne att komma över det som hänt, men det har gjort henne starkare och hon har lärt sig att leva med det. Det var enda sättet.

Inför kvällens program i TV3 är hon lite nervös.

– Jag har tänkt mycket på hur folk kommer att reagera, säger hon.