Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mjältbrand kan ha hittats i Göteborg

Foto: Robin Aron

21 personer har träffat en smittskyddsläkare och ordinerats antibiotika efter att en container i Göteborgs hamn kan ha innehållit mjältbrand.

– Proverna, vilka inte är färdiganalyserade, analyseras av Statens veterinärmedicinska anstalt eftersom det är prov från djurprodukter. De första analyserna kan inte utesluta att det rör dig om mjältbrand, men det behöver inte vara det, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till GT.

Det dröjer ända tills nästa vecka innan svaren kommer.

GT nåddes på torsdagen av uppgifter om att en container som lossats i Göteborgs hamn för några dagar sedan misstänks ha innehållit mjältbrand.

– Vi vet inte vad det är frågan om, säger Patrik Östbjerg vid Transportarbetareförbundet i Göteborg.

Enligt honom inväntas just nu provsvar.

– Som en försiktighetsåtgärd har man eldat upp kläderna som den inblandade personalen hade och ger dem antibiotika, säger Patrik Östbjerg.

"Klart att man är orolig"

Den berörda personalen har varit i kontakt med smittskyddsläkare.

Hur mår de?

– Jag har inte pratat med berörda men jag kan misstänka hur man mår innerst inne om man kommit kontakt med ett okänt ämne, säger Patrik Östbjerg. Det är klart att man är orolig.

Mikael Propst, pressekreterare på Statens veterinärmedicinska anstalt, om när provsvaren förväntas komma:

– Vi har inte sagt under fredagen som vissa andra media har skrivit, säger han. Vi har sagt någon gång i nästa vecka, mot mitten av veckan. Det är viktigt att göra om det här och gör det ordentligt och bekräfta. Det är inget man kan ta fram på fem minuter. Tyvärr.

"Kan inte utesluta"

Alla fall av misstänkt mjältbrand som påträffas ska rapporteras till den lokala smittskyddsenheten och till Folkhälsoinstitutet.

– Det finns en misstanke om att man funnit mjältbrandssmitta i en container i Göteborgs hamn, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog till GT.

Gränskontrollveterinären har tagit proverna i en stickprovsundersökning.

– Proverna vilka inte är färdiganalyserade analyseras av Statens veterinärmedicinska anstalt eftersom det är prov från djurprodukter. De första analyserna kan inte utesluta att det rör dig om mjältbrand, men det behöver inte vara det. säger Anders Wallensten.

Han fortsätter:

– Mjältbrand är väldigt farligt för människor, men vi har inte haft några fall i Sverige sedan 1965. Kor kan ibland smittas eftersom sporerna kan överleva väldigt länge i jord.

Påsar ramlade och sprack

Göteborgs hamn kommenterar inte händelsen i nuläget.

– I det här fallet är det en händelse som har det skett på ett område där Jordbruksverket har samordningsansvaret och då bär de också informationsansvaret, säger Katrin Lemming, kommunikationsansvarig vid APM Terminals.

En person som jobbar i hamnen, och som vill vara anonym, berättar för GT att information om förra fredagens händelse nådda honom och annan personal först på torsdagen.

– Vi som har arbetat i samma lokaler och eventuellt kört samma maskiner har inte fått någon information angående detta. Detta framkom i dag, det var av en slump vi fick reda på det. Enligt mig är det ju en katastrof, säger han.

Hur reagerade du på det här?

– Man undrar ju vad det är frågan om. Vi visste inte om detta. Vi kan ha kört samma maskiner till exempel. Vi är förstås också väldigt oroliga, säger han.

Något liknande pådrag kring misstänkt mjältbrand känner han inte till.

– Jag har inte varit med om detta tidigare. Så mig veterligen är det ovanligt.

Påsar sprack

Peter Henningsson, enhetschef vid enheten för foder och hälsa vid Jordbruksverket berättar att den misstänkta containern kom in på fredagen i förra veckan.

– Vi fick in klövmjöl, mjöl gjord av klövar och hovar, till vår gränskontrollstation och där man provtagit den här sändningen utifrån en försiktighetsåtgärd. När man öppnade containern ramlade ett antal påsar ner och sprack och då dammade det. Vi har provtagit för mjältbrand, säger han.

21 personer har fått antibiotika

Totalt kom sex containrar med klövmjöl, som används till gödning på exempelvis åkrar, in från Indien. Proverna har skickats till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Det är klart att det inte är trevligt att få mjältbrand, det försöker vi hålla oss ifrån. Det är en av anledningarna till att vi provtagit det här materialet. Får vi in bekräftelse på att det finns mjältbrand i den här eller andra sändningar så kommer de att destrueras och eldas upp, säger Peter Henningsson.

Mjältbrand är en allvarlig infektionssjukdom.

– I samtal med smittskyddsläkaren i Västra Götaland beslutades att de personer som funnits i närheten och där det finns en risk att de blivit kontaminerade så har de fått en antibiotikakur, ifall de ska ha fått något, säger Peter Henningsson.

Totalt har 21 personer fått antibiotika, sju av dem är personal i hamnen. Det är både personer som exponerats direkt och indirekt för innehållet i containern.

– De indiska myndigheterna bekräftar med den officiella dokumentationen som krävs av EU-lagstiftningen att det här är fritt från allt tänkbart som man inte vill ha in, det har gått igenom en behandling av 133 grader i 20 minuter och trebarstryck. Det bekräftar dem. Men vår gränskontrollsveterinär och annan person blev så kraftigt exponerade, de stod precis där säckarna gick sönder och andades in större mängder av mjölet, och det är anledningen till att man gör provtagningarna. Det finns ingen misstanke mot just det här partiet, det är en ren försiktighetsåtgärd, säger Peter Henningsson.

Containern fraktades till Mariestadstrakten

Det senast kända mjältbrandsfallet i Sverige hos människa inträffade 1965 men ibland hittas mjältbrand i exempelvis djurkadaver.

– Förr var det mer vanligt och då hade man som rutin att gräva ner kadaver i mjältbrandsgravar. Detslutade man med på 50-talet. Men mjältbrandsbakterier överlever i marken och den överlever länge, mer än 100 år. Så när man börjar gräva i gamla gravar som man inte vet någon gång kan det komma upp i luften igen. Vi hade ett fall i Örebro förra sommaren där en lantbrukare grävt upp en gammal mjältbrandsgrav och det bekräftades att det fanns mjältbrand i marken, säger Peter Henningsson.

Den aktuella containern finns nu inlåst på en bearbetningsanläggning i Mariestadstrakten, dit det fraktades samma dag som det kom till hamnen.

Mjältbrand

- Mjältbrand, även kallad antrax, är en mycket allvarlig infektionssjukdom.

- Den förekommer framför allt hos djur, men även människor kan smittas.

- Bakterierna bildar sporer som kan spridas genom luften, via smittat kött eller genom ett sår som förorenats av något som sjuka djur kommit i kontakt med.

Smittan kan överföras till människor om sår på huden kommer i kontakt med vävnader från sjuka djur, jord, ull, fällar, foder eller något annat som har förorenats med bakterien. Man kan även smittas genom att andas in bakteriesporer, till exempel i damm från ull eller jord, eller genom att äta smittat kött. De flesta fallen i Sverige har varit personer som hanterat importerad ull eller importerade fårhudar.

Tiden från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut är oftast kortare än 48 timmar, men kan vara upp till en vecka, i enstaka fall längre. Sjukdomen smittar inte mellan människor.

Det senast kända fallet i Sverige hos människa inträffade 1965.

Källa: 1177

Fall av mjältbrand

I november 2013 bekräftades att en kviga på en gård i Örebro hade drabbats av mjältbrand. De 50 djur som fanns i samma betesområde som den sjuka kvigan vaccinerades. Två år tidigare, 2011, dog 21 nötkreatur i mjältbrand i samma område.

I augusti 2012 rapporterades åtta fall av mjältbrand bland heroinmissbrukare i olika länder i Europa. Tre av dem dog.