Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte terroristen semestrar utan rullstol

<p>På semesterbilderna tar sig den terroriståtalade 32-åringen sig en pizza och ett glas coca cola på en restaurang i Malaysia.</p>
<p>Åklagaren lämnade in bilder på när 32-åringen under sommaren badade i en pool under semestern med familjen i Malaysia.</p>
<p>Bara några veckor innan 32-åringen greps misstänkt för inblandning i de brutala avrättningarna av två män i Syrien semestrade han i Malaysia.</p>
Mannen slapp sitta häktad med hänvisning till den hjärnskadan som han, enligt Säkerhetspolisen, fick efter att ha skottskadats allvarligt i Syrien, ett drygt halvår efter det påstådda terroristbrottet ska ha ägt rum

Här är bilderna från den terroråtalade 32-åringens solsemester i Malaysia.

Enligt åklagaren visar bilderna att den rullstolsbundne mannen inte är så sjuk som han påstår.

Men 32-åringens advokat Lars Salkola är skarpt kritisk till åklagarens tolkning.

– Mig veterligen är hon ingen läkare, säger han.

Det var på den uppmärksammade terroristrättegångens sista dag under måndagen som åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström plötsligt lämnade in beslagtagna semesterfoton från 32-åringens semester med familjen i Malaysia, veckorna före det att han greps i juli.

På bilderna syns 32-åringen, som suttit i rullstol och inte kunnat svara på några frågor under hela utredningen på grund av svåra hjärnskador, när han badar i en pool och sitter på en restaurang med en pizza och dricker ett glas med Coca Cola.

På en annan av bilderna ser det ut som att mannen står upp av egen kraft vid ett vattenfall i en tropisk skogsmiljö.

– Jag vill ge en mer nyanserad bild av hälsotillståndet, sa Agnetha Hilding Qvarnström till rätten och lämnade samtidigt in ett nytt läkarintyg.

Slapp sitta häktad

Den 32-årige mannens hälsotillstånd har varit under diskussion sedan han greps den 27 juli misstänkt för terroristbrott i Syrien.

Mannen slapp sitta häktad med hänvisning till den hjärnskadan som han, enligt Säkerhetspolisen, fick efter att ha skottskadats allvarligt i Syrien, ett drygt halvår efter det påstådda terroristbrottet ska ha ägt rum. Hans advokat har in i det sista försökt få åtalet mot honom nedlagt med hänvisning till hälsotillståndet eller att han i vart fall inte ska behöva närvara i rätten. Hovrätten var också tydlig i sin bedömning av 32-åringens hälsotillstånd då de släppte honom på fri fot i slutet av juli.

I förhör uppger 32-åringens hustru att hon arbetar i mannens assistansbolag och att han är berättigad till 22 timmars assistans varje dag.

Men Agnetha Hilding Qvarnström, var skeptisk under måndagen. Åklagarsidan har även tidigare velat se 32-åringen häktad under hela utredningstiden.

– Läkarintygen hade några år på nacken så det fanns anledning att presentera en något färskare bild av hans hälsotillstånd. Jag menar att det har förbättrats över tiden, sa Agnetha Hilding Qvarnström.

"Ingen läkare"

I en paus under sista rättegångsdagen var 32-åringens advokat Lars Salkola upprörd över åklagarens tilltag med bilderna.

– Mig veterligen är hon ingen läkare. Vi har ett flertal läkare som gett intyg och alla bekräftar hans allvarliga sjukdomssituation, sa Lars Salkola.

Tolkar du det som att hon inte tror på läkarna?

– Alldeles uppenbarligen. Hon ifrågasätter riktigheten av läkarna. Det är min absolut bestämdaste tolkning av det hon presenterade, sa Lars Salkola.

Den 11 december meddelas dom i målet som är unikt. Det är första gången som två så kallade krigsresenärer ställs inför rätta i Sverige.