Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte skytten ingick i fruktat brittiskt förortsgäng

Två män besköts när de satt i en bil i Brämaregården i Göteborg på onsdagen. Foto: HENRIK JANSSON
Den misstänkte mannen ska ha återvänt från England och skjutit mot flera personer på Hisingen. Foto: Polisen
Skottlossningen inträffade mitt på dagen, i ett bostadsområde på Hisingen i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
De beskjutna tog upp jakten på skytten. Vid Backaplan körde de på honom. Foto: HENRIK JANSSON

För flera år sedan lämnade mannen gängmiljön i Göteborg för att ansluta sig till ett fruktat och omskrivet brittiskt förortsgäng.

Men i onsdags var han tillbaka på Göteborgs gator.

Enligt åklagaren var det han som mitt på dagen avlossade flera skott mot personer utanför en av polisen välkänd adress på Hisingen.

– Det är en pågående konflikt, säger åklagaren Linda Wiking.

Den man som greps på Backaplan vid lunchtid i onsdags efter att ha blivit påkörd av de han nu misstänks för att ha beskjutit begärs häktad vid Göteborgs tingsrätt i morgon.

Enligt häktningsframställan misstänks den påkörde mannen nu för försök till mord och för grovt vapenbrott. Han är känd av polisen sedan tidigare för att ha rört sig i Göteborgs gängmiljö, men har under flera år bott hos släktingar i England.

Vid Backaplan tog de beskjutnas jakt på skytten slut. Foto: HENRIK JANSSON

Omskrevs i brittisk press

Där har han bland annat avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för en vapenhistoria som fick stor uppmärksamhet i brittisk press, då den uppdagades. Han uppgavs då – enligt brittiska medier – ingå i ett grovt kriminellt gäng i den engelska stadsdel där han då bodde.

 

LÄS MER: Tiotal skott avlossades mitt på dagen

 

Att han och flera andra gängmedlemmar hamnade bakom lås och bom samtidigt som flera vapen kunde tas ifrån gänget välkomnades av den lokala polisen i stadsdelen som något som skulle ge "signifikant betydelse för samhället".

Men under onsdagen, vid lunchtid, var han uppenbarligen tillbaka i Göteborg. Då greps han på Backaplan efter att en person avlossat ett stort antal skott mot två män utanför av polisen känd adress i Brämaregården. De två männen ska då följt efter den bil som skytten färdades i och till slut kört på honom inte långt från den hårt trafikerade spårvagnshållplatsen på Backaplan.

Polisens tekniker samlar in bevisning efter skjutningen på Hisingen under onsdagen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen kom till undsättning och grep honom misstänkt för skjutningen. Även de två efterföljarna greps först misstänkta för dråpförsök, men släpptes senare. 

Misstankarna kvarstår

– Jag ser inte att det finns någon anledning till att de sitter. Men misstankarna mot dem kvarstår, säger åklagaren Linda Wiking som under torsdagen lämnade in häktningsframställan mot den misstänkte skytten. 

– Det jag kan säga är att vi vet att det är skott som avfyrats i en riktning och att det inte är besvarat. Två personer satt i bilen när skjutningen påbörjades, sedan tog de sig ur och tog skydd.

Om motivet till händelsen säger Linda Wiking:

– Det är väl en pågående konflikt, men mer än så kan jag inte säga. Att det är en händelse i den konflikten.

Åklagaren Linda Wiking. Foto: ANDERS YLANDER

De två beskjutna männen ingår i en falang av en pågående gängkonflikt på Hisingen, där tidigare nära vänner i ett av de tidigare stora stadsdelsgängen i staden imploderat och vänt sig mot varann.

Flera våldsamma händelser, däribland bomb- och brandattentat knyts till den konflikten. 

Hade lämnat landet

Den nu anhållne mannen är tidigare dömd i Sverige för småbrott och han har för flera år sedan rört sig i kretsen runt Bandidos X-team. 

Han utreddes också i Sverige under flera år för bland annat narkotikabrott, både för eget bruk och för överlåtelse till andra. 

En man blev påkörd på Backaplan minuterna efter skottlossningen. Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

Men utredningen lades ner i januari 2017 med motiveringen att "Den misstänkte har lämnat landet och förväntas inte återvända hit".

Mannen är i dag skriven som inneboende hos en familj som han uppges inte ha några band till. När polisen under onsdagen gjorde en husrannsakan mot mannens folkbokföringsadress tog de därför först fel dörr, enligt uppgift till GT. 

Men man fann senare den verkliga lägenheten inte långt därifrån. En boende i samma område uppger att mannen varit boende där sedan någon gång förra året.  

Försvarsadvokaten Rickard Fagerberg företräder den misstänkte mannen. Han avböjer att kommentera saken fram tills dess att han får träffa sin klient under fredagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!