39-åringen har erkänt mordet i förhör men hävdar fortfarande att han inte minns själva händelsen. Foto: Henrik Jansson39-åringen har erkänt mordet i förhör men hävdar fortfarande att han inte minns själva händelsen. Foto: Henrik Jansson
39-åringen har erkänt mordet i förhör men hävdar fortfarande att han inte minns själva händelsen. Foto: Henrik Jansson
Här i området skedde det misstänkta mordet. Foto: Henrik JanssonHär i området skedde det misstänkta mordet. Foto: Henrik Jansson
Här i området skedde det misstänkta mordet. Foto: Henrik Jansson
Misstänkte 39-åringen i rätten. Foto: Henrik JanssonMisstänkte 39-åringen i rätten. Foto: Henrik Jansson
Misstänkte 39-åringen i rätten. Foto: Henrik Jansson

Misstänkte Onsala- mördaren har erkänt

Publicerad

Den 39-årige man som misstänks ha knivmördat sin barndomsvän i Onsala har erkänt brottet i förhör. Det skriver Göteborgs Posten, och hänvisar till uppgifter från åklagare Ann-Christin Claesson.

I förhör har 39-åringen tidigare sagt att han inte har några minnen från mordkvällen, och därför har han varken kunnat erkänna eller förneka dåden. Men enligt GP, som hänvisar till uppgifter från åklagare Ann-Christin Claesson, har den misstänkte mannen nu erkänt brott.

39-åringen ska vidhålla att han inte minns själva händelsen, men sagt i förhör att ”det inte kan vara någon annan som gjort det”.

GT har sökt Leif Silbersky, som företräder den mordmisstänkte mannen, men advokaten har inte gått att nå.

Åtalet mot 39-åringen, som skulle ha lämnats in under fredagen, kommer att dröja. Alla tekniska undersökningar är inte klara, fler förhör ska hållas, och psykutredningen av 39-åringen har förlängts. Åklagare Ann-Christin Claesson har därför begärt, och beviljats, förlängd utredningstid. Nytt åtalsdatum är satt till den 18 mars.

Attackerade med yxa och kniv

Mordet som 39-åringen misstänks för, inträffade under en parmiddag hemma hos en barndomsvän. Helt plötsligt och utan förvarning ska mannen ha knivhuggit sin vän i bröstet. Enligt uppgifter till GT försökte 39-åringens fru, som är läkare, förgäves rädda den knivhuggne mannen.

Efter attacken misstänks 39-åringen sedan ha sprungit hem till sin bostad för att hämta en yxa, som han sedan ska ha attackerat ett grannpar med inne i deras hem. Paret skadades svårt i attacken och svävade länge mellan liv och död. I dag har de dock inte längre några livshotande skador, enligt Cecilia Bergsten, rotelchef för grova brott i Halland.

Genomgår sinnesundersökning

Enligt en vän till den misstänkte mördaren led han av psykiska problem vid tillfället för attacken och kände sig förföljd.

En liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, är gjord vid Rättsmedicinalverkets avdelning i Backa. Enligt den kan det misstänkas att 39-åringen led av en allvarlig psykisk störning såväl när brottet begicks som vid undersökningstillfället. Därefter har verket beslutat att den rättspsykiatriska undersökningen skall utföras vid myndighetens avdelning i Huddinge.

Efter begäran om anstånd har Varbergs tingsrätt medgivit att undersökningen får pågå till den 17 mars.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER