Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördarens utbrott: "Tog sönder allt"

Makaveli Lindén fastnade på övervakningskamera i Norge efter att han misstänks ha mördat Heikki Bjørklund Paltto. Foto: Polisen
Franske åklagaren berättar att Makaveli Lindén misskött sig i häktet. Foto: DOMINIQUE TROSSAT/AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen i Oslo ryckte ut när Heikki Bjørklund Paltto hittades död. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET

Makaveli Lindén har erkänt att han tagit livet av Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Oslo.

Efter dådet höll sig den svenske 20-åringen gömd och polisen utreder om han under sin tid på flykt nere på kontinenten också mördat Johanna Jostameling, 58, i Belgien.

Nu sitter han i häkte i Frankrike – där han, enligt norska TV2, nyligen fått ett stort utbrott i cellen.

– Han tog sönder allt, säger den franske åklagaren Pascal-Labonne Collin till TV2.

Måndagen den 15 oktober hittades en man mördad i ett kollektiv i den norska huvudstaden Oslo. Han hette Heikki Björklund Paltto, arbetade som säljare och dedikerade sin fritid åt fotboll.

Det var en barndomskompis som fann honom och det bara några dagar innan Heikki skulle fylla 25 år.

– Tack för din stora kärlek. Utan dig hade jag inte varit den jag är i dag. Det är overkligt att stå här i dag. Det var här vi skulle gifta oss, sa Heikki Björklund Palttos flickvän vid begravningen, enligt VG.

Heikki Björklund Paltto hittades död i sitt hem i Oslo i mitten av oktober i år. Foto: Privat

Heikkis misstänkte mördare är en för polis och rättsväsende känd man: Makaveli Lindén från Uppsala. Den svenske återfallsförbrytaren fastnade på övervakningskameror när han tog tåget från Oslo till Stockholm samma dag som Heikki Björklund Paltto dödades – och han blev internationellt efterlyst av Interpol.

Makaveli Lindén utreds för mord i Belgien

Men polisen befarar att efterlysningen inte hindrade honom från att begå dödligt våld ytterligare en gång. För en och en halv vecka senare påträffades också en kvinna, Johanna Jostameling, död i sitt hem – i Mechelen i Belgien. Makaveli Lindén utreds också för det.

Tisdagen den 23 oktober greps han på tågstationen i Dijon i Frankrike. Han röjde sin position bland annat via en app.

– Det verkar som han hade kontakt med sin far i Uppsala under tisdagen, via Whatsapp, sa franska åklagaren Pascal Labonne-Collin till Dagbladet efter gripandet.

Johanna Jostameling.

Därefter hördes Makaveli Lindén av en domare i Frankrike och gjorde, förklarade hans advokat, två erkännanden vad gäller mordet i Norge:

20-åringen erkänner de faktiska omständigheterna.

Och han erkänner brottsrubriceringen.

– Vi vet inte när han kan utlämnas till Norge. Men han önskar att få komma till Norge så snabbt som möjligt, sa hans dåvarande advokat Øystein Storrvik då.

Makaveli Lindén greps efter en dryg vecka på flytt och ställdes inför en domare i Frankrike. Foto: DOMINIQUE TROSSAT/AP TT NYHETSBYRÅN

Makaveli Lindéns utbrott i häktet

Men en sådan utlämning har dröjt och norska TV2 uppger att den kan komma att bli av först på andra sidan årsskiftet.

– Vi väntar på att dokument ska bli översatta till svenska och att dessa blir överlämnade till Makaveli Lindén. Han har då 30 dagar på sig att överklaga beslutet om utlämning, sa Pascal Labonne-Collin till TV2 i förra veckan.

Samtidigt rapporterar tv-kanalen att den misstänkte mördaren misskött sig rejält där han sitter bakom lås och bom i det franska häktet. Makaveli Lindén beskrivs som "väldigt våldsam".

Pascal-Labonne Collin berättar för TV2 att svensken varit utåtagerande.

– Han förstörde hela sin cell. Han slog sönder allt, inklusive cellfönstret. Efter det stramades villkoren åt för honom, säger åklagaren om en händelse som ska ha ägt rum i slutet av november.

Makaveli Lindén blev efterlyst av Interpol sedan han lämnat Norge efter det misstänkta mordet på Heikki Bjørklund Paltto. Foto: INTERPOL

Makaveli Lindén vill utlämnas

Pascal-Labonne Collin beskriver tillvaron för Makaveli Lindén:

– Han kämpar bland annat med maten. Nu får han dubbelt så mycket frukost, så att kosthållningen är mer lik den han är van vid. Han är också väldigt isolerad och han kan inte prata med andra fångar då få av dem pratar engelska.

Enligt TV2 känner advokaten Øystein Storrvik till att Makaveli Lindén "inte trivs i häktet" och att han kommer gå med på att utlämnas till Norge.

– Vi hade förväntat oss att det skulle gå snabbare, men det är ett annat system än vad vi är vana vid hemma i Norge, säger Øystein Storrvik till TV2.

Makaveli Lindén utreds för två mord. Foto: INTERPOL

TV2 uppger att belgisk polis har hört Makaveli Lindén i häktet i Dijon i utredningen om det misstänkta mordet på Johanna Jostameling, men att man inte kommit närmare en lösning på fallet. Belgiska polis uppger för tv-kanalen att Makaveli Linden varken erkänner eller förnekar det mordet.

Han misstänks även för två knivrån, ett i Norge och ett i Belgien.

Vid tidpunkten för de nu aktuella brotten var Makaveli Lindén villkorligt frigiven. I oktober i fjol dömdes han till ett och ett halvt års fängelse efter ett rån – också det med kniv – mot ett kollektivboende i Uppsala. Han släpptes i augusti i år när två tredjedelar av straffet var avtjänat, även fast han inte skött sig på önskvärt sätt på anstalten.

Bland annat ska han två gånger ha hotat personal.

Beslut från Kriminalvården visar att Makaveli Lindén gång på gång placerats i avskildhet, rapporterats för olämpligt uppförande och varnats. Totalt handlar det om tio incidenter.