Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördaren: ”Jag har varit väldigt psykotisk”

Den misstänkte 27-åringen i rättssalen. Foto: Henrik Jansson
Kai Foley blev bara 28 år gammal.

Kai Foleys dröm om att hjälpa mentalt sjuka, kom aldrig att besannas.

En sen natt i december miste han livet i ett slumpartat vansinnesdåd vid Odinsplatsen, Göteborg.

Den 27-årige man som misstänks för mordet, har enligt egen utsago länge dragits med psykiska besvär och anser inte att han har fått den hjälp av vården som han behöver.

– Det har varit mycket minnesluckor och jag har hållit på mycket med droger och så. Jag har varit väldigt psykotisk, säger mannen i ett polisförhör.

Kai Foley flyttade från Australien till Sverige för kärlekens skull, och i en tidigare intervju har hans mamma Christine Buhagiar berättat att hans dröm var att få jobba med och hjälpa mentalt sjuka.

Men så skulle det inte bli.

Natten den 20 december var Kai Foley på väg hem från en fest när han, enligt åtalet, träffade på den nu mordmisstänkte 27-åringen.

Under rättsförhandlingen och i tidigare polisförhör har mannen ett flertal gånger berättat att han alltid bär kniv, och det är med en kniv som han misstänks ha attackerat Kai Foley.

Foley blev svårt skuren, och var nästintill medvetslös när polisen anlände till platsen. Senare samma natt avled han på sjukhus, 28 år gammal.

 

– Han hade hela livet framför sig. Han hade ett så mjukt hjärta och skulle aldrig skada någon. Jag tänker på honom hela tiden, min son var allt för mig, har Kai Foleys mamma, Christine Buhagiar, tidigare berättat för GT.

Kriminalvården: Haft våldsamt beteende 

27-åringen, som misstänks ha berövat Kai Foley livet, har tidigare tvångsvårdats av psykiatrin och enligt Kriminalvårdens bedömning lider han av psykisk ohälsa. 

För Kriminalvården har den mordmisstänkte mannen själv uttryckt en stark oro för sitt mående. Han berättar också att han i perioder har självmedicinerat med bensodiazepiner och sömntabletter.

– Han anser att han inte har fått den hjälpen av vården som han behöver. Enligt vad jag har förstått har han mått dåligt under flera år och hans missbruk och annat hade kanske kunnat undvikas om han hade fått hjälp tidigare, säger mannens advokat Ann Bark.

Den misstänkte mannens advokat Ann Bark Foto: HENRIK JANSSON

I en tidigare utredning har Kriminalvården bedömt att mannen haft svårigheter att kontrollera våldsamt beteende. I ett yttrande skriver de: 

"Det finns stark koppling mellan hans narkotika- och alkoholmissbruk i kombination med en nedsatt psykisk hälsa å ena sidan och kriminalitet å andra sidan."

Den mordåtalade mannen har en lång historia av brott bakom sig och har bland annat gjort sig skyldig till rån, brott mot vapenlagen och narkotikabrott

Enligt mannen själv kom han redan som 11-åring i kontakt med narkotika. 

– Det har varit väldigt struligt runt honom, säger en bekant till mannen

Hör röster

Vid den paragraf 7-undersökning som gjordes (psykiatrisk undersökning för att bedöma den brottsmisstänktes psykiska tillstånd reds. anm) upplevdes den misstänkta  27-åringen som lågmäld, kortfattad och uppgiven. Han uppgav då för läkaren att han vid återkommande tillfällen hör en röst, något som han även sagt under polisförhör.

När polisen vid ett tillfälle omber honom att beskriva sina psykoser säger han: 

– Det är ingenting jag vill prata om, det är bara röster och massa grejer. Jag orkar inte gå in på det.

 

Natten mellan den 19 och 20 december knivskars Kai Foley, 28, på öppen gata intill Odinsplatsen i Göteborg. Foto: LOVISA WALDECK

Inte heller under rättsförhandlingarna säger mannen sig minnas vad han gjorde under mordkvällen. 

– Han minns ingenting, han kan inte förstå hur han kan tros vara skyldig till den här gärningen, säger mannens advokat Ann Bark.

Åtalet mot mannen grundas huvudsakligen på ett vittnesmål från mannens dåvarande flickvän, som enligt egen utsago ska ha kört runt honom i en bil under dagen för dådet. 

Åklagaren menar att dessa uppgifter är mycket trovärdiga då många detaljer kunnat kontrolleras.

Bedöms som skyldig

Efter sista rättegångsdagen meddelade tingsrätten att en rättspsykiatrisk undersökning ska göras innan besked om dom:  

"Övertygande bevisning föreligger för att X har gjort sig skyldig till de av åklagaren åtalade gärningarna. En rättspsykiatrisk undersökning kan antas få betydelse för bestämmande av påföljd. X ska därför genomgå rättspsykiatrisk undersökning."

Den 6 augusti meddelas svaret på den rättspsykiatriska undersökningen, därefter väntas dom.

Sms:et som den misstänkte mannen skickade till sin mamma morgonen efter mordet. Foto: Polisen

– Tingsrätten har bedömt att han är skyldig. Men om det är till mord, dråp eller grov misshandel och vållande till annans död får vi reda på när dom kommer, säger åklagare Niklas Högdén och fortsätter:

– Om undersökningen visar att han är psykiskt sjuk kommer han att dömas till rättspsykiatrisk vård på ospecificerad tid. Om han bedöms vara frisk kan han som mest fällas till 14–16 års fängelse för mord.

Oavsett utfallet får Christine Bughair aldrig sin son tillbaka.

 – Han var den vackraste person du någonsin kan träffa, han förtjänade inte det här, har hon tidigare sagt till GT.

Åklagarens bevisning – det här pekar på att 27-åringen är skyldig:

1. Ett vittne, tillika en person som levt nära den åtalade mannen, berättar vad som hänt under dagarna runt mordet. 

Polisen har sedan kontrollerat att uppgifterna stämmer.

2. Händelsen på Vallhamra torg. Efter mordet berättar en person som också är målsägande i fallet under åtalspunkten olaga hot – om hur denne blivit hotad med kniv av den åtalade mannen. Detta ska ha inträffat kort efter att Kai Foley dödats. 

"Det här kompletteras också med kontakten han hade med sin mor morgonen därpå, då han skickat henne ett sms där han skriver att han 'varit ond'", säger åklagare Niklas Högdén.

3. Knivarna – polisen har hittat knivar tillhörande den åtalade mannen. DNA från honom finns på en av
"Men det går inte att säga vilken kniv som använts på Odinsplatsen", säger åklagare Niklas Högdén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!