Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördaren poserar med vapen

VAPEN OCH KVINNOR. Den här bilden låg i våras på Facebook. 36-åringen är iförd en Maradonatröja och håller ett vapen i sin hand omgiven av två unga kvinnor, som på den här bilden har tagits bort. Bredvid syns den fyndplats i skogen där småbarnsmammans kropp hittades i Grästorp.

TROLLHÄTTAN. Vapen och kvinnor är hans stora intressen.

36-åringen som misstänks för mordet på småbarnsmamman i Trollhättan beskrivs som charmig och trevlig - men också fullständigt hänsynslös.

- Det är som om det är två olika personer, säger en bekant till mannen.

På onsdagseftermiddagen väntas 36-åringen landa på Landvetter flygplats utanför Göteborg efter att ha varit frihetsberövad i Polen.

Därifrån körs mannen, som varit häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord, direkt till häktet i Uddevalla.

Länskriminalen har planerat nya förhör med mannen under torsdagsförmiddagen.

Några förhör sedan kroppen efter den mördade småbarnsmamman hittades i Grästorpstrakten har inte hållits.

– Vi har inte haft någon personal på plats i Polen medan han varit frihetsberövad där, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson till GT.

Hur ser misstankeläget ut?

– I mina ögon har det stärkts sedan Vänersborgs tingsrätt beslöt häkta honom på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Vi har ju hittat kvinnans kropp och även om dödsorsaken inte är fastställd kan vi konstatera att hon bragts om livet.


Polisen vet att 36-åringen är en av de sista personerna som hade kontakt med kvinnan innan hon försvann den 30 juni.

Enligt anhöriga till kvinnan åt paret middag tillsammans och strax före midnatt var allt okej enligt ett telefonsamtal från kvinnan.

36-åringen har sagt att småbarnsmamman var vid liv när han lämnade hennes lägenhet och har hela tiden hävdat sin oskuld.

– Min klient är angelägen om att på nytt kunna förklara sig varför han är helt oskyldig till brottsmisstankarna, säger den tillförordnade advokaten Michael Hansson till GT.

Efter förhören väntas nya häktningsförhandlingar i Vänersborgs tingsrätt i slutet av veckan.


36-åringens brottsregister omfattar 21 avsnitt i Rikspolisstyrelsens varav flera domar gäller grov kvinnofridskränkning, misshandel och ett stort antal besöksförbud mot kvinnor.

36-åringen har ett dokumenterat intresse för vapen och har även dömts för vapenbrott, olaga vapeninnehav samt brott mot vapenlagen.

Att han på en bild på Facebook i våras iklädd en Maradonatröja poserar med ett vapen tillsammans med två unga kvinnor anser poliser, som haft med 36-åringen att göra under årens lopp, inte vara någon tillfällighet.

En bekant till 36-åringen beskriver honom som två personer.

– Han kan vara ytterst charmig och trevlig, rena svärmorsdrömmen - men också fullständigt hänsynslös.

- Det är många som är livrädda för honom. Men på något underligt sätt verkar kvinnor ändå dras till honom.


En 35-årig man och en 31-årig man, båda kompisar till den mordmisstänkte 36-åringen, sitter redan häktade på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling. Båda förnekar brott.

Jan-Eric Sahlberg, 31-åringens försvarare, har vid tidigare tillfälle sagt till medierna att hans klient grät när han fick beskedet att han skulle häktas och att det inte finns några motiv för skyddande av brottsling. När GT når honom på tisdagskvällen är han sparsam med sina uttalanden.

– Vi får se hur det slutar helt enkelt. Men jag har i nuläget inga fler kommentarer till hans tillstånd i dag, säger Sahlberg.

35-åringens advokat, Thomas Ört, vill inte kommentera sin klients personliga tillstånd, men anser att det är positivt att mordmisstänkte 36-åringen kommer tillbaka i Sverige.

– Det är bra om utredningen kan komma framåt och att han får ge sin syn på saken, säger Ört.

35-åringen har suttit häktad ända sedan den mordmisstänkte 36-åringen försattes på fri fot av Vänersborgs Tingsrätt, vilket innebär att det båda vännerna inte haft någon kontakt.

– De har inte pratat och har heller inte haft möjlighet att prata med varandra, säger Thomas Ört.

Polisen vet att de båda männen spenderade mordnatten i den ene mannens bostad, bara kilometer från den plats där småbarnsmamman hittades död.  I början av augusti gjordes även andra fynd, i form av en eldningsplats och spår av brända kläder, i närheten av bostaden.

- I första hand är platsen där vi anträffat kroppen nära den plats där de (31- och 35-åringen) säger att de sovit den aktuella natten. Det tycker jag är besvärande för dem, har vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell, tidigare sagt till GT.

BEVISEN I POLISENS UTREDNING

DEN UTBRÄNDA BILEN

■ Tidigt under utredningen hittades en utbrunnen bil på Hunneberg. Bilen anmäldes stulen dagen efter att kvinnan försvann och visade sig tillhöra en 35-årig man som är bekant med den 36-årige mannen. 35-åringen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Bilfyndet fick polisen att söka igenom berget, de fick bland annat hjälp av internationella insatsstyrkans dykare och Missing people.

KVINNANS BOSTAD - DEN MISSTÄNKTA MORDPLATSEN

■ Den 30 juni hittades blodspår i en trappuppgång i området Dannebacken i Trollhättan. Spåren ledde till småbarnsmammans lägenhet. Inne i kvinnans bostad gjorde polisen fynd som fick dem att misstänka att kvinnan bragts om livet. Blodet som fanns på platsen har visat sig komma från kvinnan. Den 36-åring som är misstänkt för mordet på kvinnan har erkänt att han var hemma hos kvinnan på lördagskvällen. Men enligt hans advokat var kvinnan fullt frisk när 36-åringen åkte därifrån.

ELDNINGSPLATS OCH KLÄDFYND

■ I början av augusti, en månad efter att småbarnsmamman försvann, hittade en privatperson en eldningsplats i en skog bara några hundra meter från den 35-årige mannens bostad i Grästorp. Rester av kläder och en bok fanns på platsen när polisen kom. En bit längre bort fanns även ett blått örngott. Fynden togs om hand av polisen och har skickats på analys. Nu berättar Thord Haraldsson att fynden är "mycket intressanta" i utredningen.

KVINNAN PÅTRÄFFADES DÖD

■ Dålig lukt fick en person att undersöka en skogsdunge i Grästorp. Polisen larmades till platsen och kunde bekräftade för GT att kroppen tillhörde den försvunna småbarnsmamman. Thord Haraldsson tror inte att kroppen flyttats runt utan att den dumpats på platsen. Bara några kilometer från platsen bor en av de män som sitter häktade. Männen spenderade mordnatten i huset.

DETTA HAR HÄNT

30 juni. Hittas blodspår i en trappuppgång i området Dannebacken i Trollhättan. Spåren ledde till småbarnsmammans lägenhet. Inne i kvinnans bostad gjorde polisen fynd som fick dem att misstänka att kvinnan bragts om livet. Kvinna var försvunnen.

1 juli. Anmäldes en bil som ägs av en 35-årig man och kompis till den mordmisstänkte 36-åringen stulen. Bilen hittas senare utbränd på Hunneberg. Bilfyndet fick polisen att söka igenom berget, de fick bland annat hjälp av internationella insatsstyrkans dykare och Missing people.

2 juli. 36-åringen som den försvunna småbarnsmamman ätit middag med på kvällen den 30 juni anhålls i sin frånvaro misstänkt för människorov. Dagen efter kommer 36-åringen med sin advokat till polisen i Trollhättan frivilligt.

5 juli. Vänersborgs tingsrätt försätter 36-åringen på fri fot eftersom polisens bevis för hans inblandning i försvinnandet inte håller.

6 juli. En 31-årig man och en 35-årig man båda kompisar till 36-åringen grips, anhålls och häktas misstänkta för skyddande av brottsling. De sitter fortfarande häktade.

24 juli. Vänersborgs tingsrätt beslutar att på sannolika skäl häkta den 36-årige trollhättebon misstänkt för mord. Han blir samtidigt internationellt efterlyst eftersom man vet att han lämnat landet.

29 juli. Den mordmisstänkte 36-åringen går in på svenska ambassaden i Warszawa i Polen och anmäler sig frivilligt.

1 augusti. En månad efter att småbarnsmamman försvann, hittar en privatperson en eldningsplats i en skog i Grästorp. Rester av kläder och en bok fanns på platsen när polisen kom. En bit längre bort fanns även ett blått örngott. 35-åringen som i mordutredningen är häktad för skyddande av brottsling bor strax intill.

2 augusti. En domstol i Warszawa beslutar att den mordmisstänkte 36-åringen skall utlämnas till Sverige.

8 augusti. Dålig lukt fick en person att undersöka en skogsdunge i Grästorpstrakten. Han såg en död person och ringde polisen. Polisen kunde snabbt bland annat med stöd av den försvunna småbarnsmammans tatueringar konstatera att den döda var hon. Bara några kilometer från fyndplatsen bor 35-åringen och enligt vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell spenderade han och 31-åringen mordnatten tillsammans.