Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte mördaren poserar med ett vapen

En 22-årig man från Falkenberg är på sannolika skäl häktad misstänkt för mordet på en 26-årig i stadsdelen Falkagård tidigare i höst. 22-åringen finns i 11 avsnitt i Rikspolisstyrelsens belastningsregister. 22-åringen nekar. Dömdes redan som 16-åring till fängelse för ett rån i Danmark. Bilden är hämtad från Facebook. Om pistolen mannen håller upp en är äkta eller en replik är oklart.

FALKENBERG. Polisen misstänker att det brutala mordet i stadsdelen Falkagård i Falkenberg hänger samman med det haschkrig som pågår i södra Halland.

En 26-årig man sköts brutalt ned på gatan strax före midnatt den 21 oktober och avled senare på sjukhus.

Polisen befarar att den väpnade konflikten mellan de rivaliserande gängen kommer att fortsätta.

- Vi har också hört rykten om att det i botten handlar om en  uppgörelse om narkotika, säger kriminalkommissarie Lars Hamrén, chef för  grova brottsroteln i Halland.

- Men jag uttalar mig inte om motivbilden, vi har faktiskt fler teorier om skjutningen.

Kan du säga vilka?

- Nej, dom behåller vi för oss själva.

Misstänkt  för mordet är en 22-åring från Falkenberg som dömts för en rad  våldsbrott men också för narkotikabrott vid sex tillfällen under de  senaste åren.

Starka misstankar

- Han är på sannolika skäl häktad för mordet, den starkare misstankegraden, säger kriminalkommissarie Lars Hamrén.

Totalt  har nio män varit frihetsberövade i olika grad under den pågående  förundersökningen men åtta är alltså försatta på fri fot men enligt Lars  Hamrén fortsatt misstänkta för någon form av delaktighet.

Med det menar polisen att risken för en fortsatt väpnad konflikt är stor.

- Om uppgiften som finns att man tagit fel person finns ju en kraftig hotbild mot någon som är kvar i livet, säger en polis.

Styr haschmarknaden

Mordvapnen,  för de är två enligt SKL:s analys av de tomhylsor som hittats på  brottsplatsen, saknas fortfarande, liksom den moped som setts i  brottsplatsens närhet.

De misstänkta männen tillhör en falang  kriminella som enligt polisens underrättelserapporter misstänks styra en  stor del av haschmarknaden i hela södra Halland.

- Narkotikan är i  dag den minsta gemensamma nämnaren i all kriminell verksamhet, säger  kriminalkommissarie Mika Jörnelius ordförande i Svensk  Narkotikapolisförening.

Hasch finns överallt

- Haschet finns i alla samhällsklasser, i alla vuxenåldrar.

-  Att cannabisen ofta är debutdrogen för unga vet vi, fortsätter  missbruket leder det ofta till kriminalitet men i dag ser vi också att  den används av vuxna i allt högre utsträckning som vardagsdrog, säger  kriminalkommissarie Mika Jörnelius.

Hans kollega Lars Hamrén i  Halmstad bekräftar den bilden och menar att de prejudicerande domarna i  HD som i princip sänkte straffen till hälften för narkotikahanteringen  spelar en stor roll.

Stora vinstmarginaler

När risken,  straffsatserna sänktes, samtidigt som marknaden ökat och priserna stigit  är det fler kriminella som vill vara med och konflikterna ökar.

"Vinstmarginalen" på cannabis ligger i dag kring 500 procent och däröver.

I det pågående haschkriget i Göteborg har sex personer dödats hittills i år.

Tros tillhöra kriminella nätverk

Flera av de misstänkta har tidigare åtalats för bland annat grov misshandel i Falkenberg av en pappa och hans son.

Under den rättegången berättade flera av de misstänkta om motsättningar mellan olika kriminella nätverk i Falkenberg.

2009 skakades Falkagård av upprepade brandattentat framför allt mot bilar, upplopp och skottlossning, som tvingade Hallandspolisen att begära förstärkning från kringliggande län.

Cannabis vanligaste drogen

Enligt Folkhälsoinstitutets stora hälsoenkät 2009 hade minst 150 000 svenskar rökt cannabis. Det är den vanligaste drogen i Sverige.

Tester av cannabisbeslag visar att THC-halten i dag är fem gånger högre än på 70-talet.

Straffgränsen för grovt narkotikabrott beträffande cannabis går vid fem kilo vilket kan ge två års fängelse.