Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördaren kan ha avslöjats – av mobilen

En mångårig medlem i Hells Angels hittades död på HA-nästet i Karlstad för två veckor sedan. Foto: David Hårseth
Ett av bevisen mot en av de misstänkta mördarna är mannens egen telefon, enligt hans överklagan till hovrätten. Foto: David Hårseth

En Hells Angels-man blev dödad i vad som polisen tror är en intern uppgörelse inom mc-klubben.

En av de misstänkta mördarna kan ha avslöjats – av sin egen mobil.

Strax före dådet ska telefonen ha varit aktiv alldeles i närheten av platsen där det hela inträffade: Hells Angels nya lokaler i staden.

Men själv anser den häktade mannen att han fallit offer för polisens spekulationer.

En mångårig medlem i Hells Angels hittades för två veckor sedan död vid mc-gängets tillhåll i Karlstad. Ett par på promenad blev vittne till ett överfall utanför fastigheten och när polisen kom dit hittades offret på gårdsplanen.

Hans liv gick inte att rädda.

En av polisens teorier är att mannen sågs som "out", fredlös, av Hells Angels och att gärningsmännen blivit beordrade att ta hans liv.

Teorin: En intern uppgörelse

Det är, enligt åklagaren Stefan Wessberg, tänkbart att motivet är ekonomiskt och att det handlar om en skuld.

– Allt tyder på att det är en intern uppgörelse som är sanktionerad från någonstans i ledningen av Hells Angels. Det är inte så att någon gör något sådant här utan att det är sanktionerat, framför allt inte om det inte är en fest som urartar i ett bråk eller något sådant. I det här fallet finns det inget som tyder på det, sa Stefan Wessberg för några dagar sedan.

Polisen misstänker att mordet på Hells Angels-mannen är en intern uppgörelse. Foto: David Hårseth

Två män med kopplingar till Hells Angels sitter häktade misstänkta för mordet – och den ene kan, åtminstone delvis, ha hamnat i cellen på grund av sin telefon.

Det framgår av ett nytt dokument som hans advokat Per Eriksson skickat in till hovrätten. I dokumentet, en överklagan av tingsrättens beslut att häkta honom, uppges det att mannens telefon ska ha befunnit sig i närheten av brottsplatsen knappt 50 minuter innan det att mordet ska ha ägt rum på tisdagskvällen den 28 november.

Beviset: En mobiltelefon

Advokaten skriver att mobilen "slår under sändaren" som ska finnas vid Hells Angels-nästet på Hedvägen på stadsdelen Sjöstad.

Då var klockan 17.45.

Klockan 18.17 ringde någon enligt samma dokument ett samtal till samma telefon, ett samtal som inte besvarades.

 

LÄS MER: Teorin: Hells Angels-mord var ett beställningsjobb

 

"Det anges dock inte under vilken sändare telefonen befinner sig då och man torde då kunna utgå ifrån att telefonen inte befinner sig i det aktuella området", skriver advokaten i överklagandet.

Det är inte en förklaring som åklagaren köper.

– Eftersom han inte svarar blir det inte någon mastuppkoppling, så man får helt enkelt ingen positionering.

Advokaten menar att man kan utgå från att telefonen då inte befinner sig i det aktuella området?

– Det är fel helt enkelt.

Försvaret: "Spekulationer"

Advokaten skriver att klockan var 20.32 nästa gång som telefonen användes, alltså omkring två timmar efter att mordet genomfördes. Inte heller då är det redogjort för var mobilen befann sig, enligt advokaten, som hänvisar till ett så kallat häktnings-PM.

– Men då befann han sig i centrala Karlstad, inte långt ifrån där jag befinner mig nu, säger åklagaren Stefan Wessberg.

 

LÄS MER: Hells Angels-man hittad mördad vid mc-gängets lokal

 

Den häktade mannen menar att det inte finns tillräckliga bevis mot honom för att han ska vara på sannolika skäl misstänkt som mördare och kräver att hovrätten omedelbart ska försätta honom på fri fot.

"Åklagaren bygger sin misstanke enbart på spekulationer och antaganden", står det i överklagandet.

Åklagaren: "En intern uppgörelse"

Per Eriksson har yppandeförbud och får inte yttra sig om detaljer i fallet, men han påpekar att det faktum att en mobiltelefon varit på en viss plats vid ett visst tillfälle inte per automatik innebär att dess ägare varit där tillsammans med den.

– Enligt min uppfattning gör det inte det, men enligt åklagarens uppfattning är det ett viktigt bevis, säger Per Eriksson.

Har din klient erkänt att han varit vid brottsplatsen den här kvällen?

– Det har jag inga kommentarer kring.

De två män som sitter häktade misstänkta för mordet har Hells Angels-kopplingar. Foto: VANCOUVER SUN

Åklagaren Stefan Wessberg förklarade i slutet av förra veckan att det finns mycket som tyder på att dödsattacken var planerad.

– Vår teori är att det var tänkt att han skulle tas av daga, men att det inte skulle ske på det här sättet. Det är helt fel plats, en plats som massa personer passerar. Någonting har gått snett och vi sätter vårt stora hopp till att man har avsatt massa spår – DNA, fingeravtryck och sådant – i samband med den, sa Stefan Wessberg.

Hovrätten har ännu inte fattat beslut på om man ska gå med på den misstänkte mördarens krav och häva häktningen. Även den andre häktade mannen nekar till brott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!