Misstänkte mördaren kallar Palmeutredare

En ung man har åtalats för mordet på Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal.
Foto: Privat
Den åtalade kallar in experthjälp i form av den förre Palmeutredaren Sonny Björk.
Foto: TV4
Den misstänkte efter gripandet.
Foto: Polisen
Dagen innan Alexandra mördades ska den misstänkte ha skadat sig själv.
Foto: Polisen
HVB-boendet där Alexandra Mezher arbetade och den misstänkte bodde.
Foto: Robin Aron

Ynglingen misstänks ha huggit ihjäl Alexandra Mezher, 22, med kniv.

Nu vill han bevisa för tingsrätten att han inte haft några avsikter att döda henne – och kallar in experthjälp i form av den förre Palmeutredaren Sonny Björk.

"Det är undertecknads uppfattning att det inte är kriminaltekniskt styrkt att han haft avsikt att allvarligt skada eller beröva kvinnan livet", skriver Sonny Björk i ett utlåtande som skickats in till tingsrätten.

På måndag fortsätter rättegången kring det misstänkta mordet på HVB-hemmet i Mölndal, där ensamarbetande Alexandra Mezher blev knivhuggen till döds på sin arbetsplats i slutet av januari.

Enligt förhandlingsplanen kommer då försvarets vittne Sonny Björk att höras i rätten.

Sonny Björk är pensionerad kriminalkommissarie med mångårig erfarenhet av brottsplatsundersökningar. Han har också varit sakkunnig flera stora rättegångar, bland annat kring polismorden i Malexander och "Lasermannen" John Ausonius.

Dessutom har han varit Palmegruppens tekniske vapenexpert i utredningen kring mordet på Olof Palme.

Blev huggen i låret

Nu har han fått ta del av åklagare Linda Wikings förundersökning om knivdådet på HVB-hemmet. Sonny Palm har analyserat materialet och skriver i ett utlåtande som kom in till Göteborgs tingsrätt bara några dagar innan huvudförhandlingen startade att det "finns frågetecken över de slutsatser som dragits av händelseförloppet."

Andra boende på hemmet har i rätten berättat hur de hörde att Alexandra Mezher knackade på den misstänkte ynglingens dörr den morgonen. En kort stund därefter ska de ha hört henne skrika.

Åklagaren påstår att Alexandra Mezher sedan ska ha blivit attackerad i köket. Hon ska ha tagit emot ett knivhugg i ryggen och ett i låret. Det var av skadorna i låret som hon förblödde.

Men i sin analys skriver Sonny Björk att det "inte går att fastställa var 'tumultet' uppstått, att han kommit in i köket med kniv, att han där attackerat Alexandra och att tumultet sedan fortsatt i hallen."

Enligt Sonny Björk är en hypotes att Alexandra Mezher försökt stoppa ynglingen från att ta sitt liv och att det uppstått ett handgemäng.

"Är inte avsiktligt"

"Om kvinnan greppat tag i honom och han under ett försök att ta sig loss kommit/råkat att trycka kniven mot henne, är skadan i höger lår förenligt med ett sådant försök att komma loss", skriver Sonny Björk.

Ynglingen står åtalad för mord, men att det funnits ett avsiktligt uppsåt går inte att slå fast, skriver Sonny Björk:

"Det är undertecknads uppfattning att det inte är kriminaltekniskt styrkt att han haft avsikt att allvarligt skada eller beröva kvinnan livet".

GT har varit i kontakt med Sonny Björk och åklagaren Linda Wiking, som båda avböjer att kommentera. Ynglingens advokat Claes Kennedy har inte gått att nå för en kommentar.

Advokaten skriver i en kommentar till tingsrätten att syftet med förhöret med den förre Palmeutredaren är att hans klient vill "visa att det inte är kriminaltekniskt styrt att han haft avsikt att allvarigt skada eller beröva målsäganden livet".