Den aktuella familjen bodde avskilt och enligt uppgift till GT hade de minimal kontakt med grannar. Foto: MIKAEL BERGLUND
Den aktuella familjen bodde avskilt och enligt uppgift till GT hade de minimal kontakt med grannar.  Foto: MIKAEL BERGLUND

Misstänkte mördaren hörde röster i huvudet

Publicerad

Mannen som erkänt att han dödat sin mamma i Strömstad hade enligt advokaten vanföreställningar och hörde röster i huvudet.

Han menar att dådet inte var planerat och försvaret vill att det rubriceras som dråp.

Men nu har han häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den norske medborgare i 35-årsåldern som misstänks ha mördat sin egen mor i Strömstad stod på tisdagsförmiddagen inför häktningsdomaren. Häktningsförhandlingen hölls i Uddevallas polishus och den misstänkte mannen vägrade möta åhörarnas blick när den inleddes.

 

LÄS MER: Kvinna död – sonen misstänks för mord

 

Istället hade han blicken fäst mot åklagaren Robert Beckard, uppger GT:s fotograf på plats.

Mannen har erkänt att han dödat mamman och det har enligt polisen skett i torsdags eller i fredags. Men nekar till mord. Istället ville hans advokat att rubriceringen ska vara dråp.

 

Hade vanföreställningar

Mannen hade vanföreställningar och hörde röster i huvudet under mordnatten, säger advokaten Peter Ekelund under förhandlingen. Det som hände ska inte ha varit planerat, uppger den misstänkte.

 – Han medger att han har bragt kvinnan om livet. Men han har haft oerhört starka vanföreställningar. Han har hört röster som styrt honom till gärningen. Det är ett psykosliknande tillstånd. Han har inte haft uppsåt till gärningen, säger Peter Ekelund enligt P4 Väst.

 

LÄS MER: Son begärs häktad för mord i Strömstad

 

Det var i fredags kväll som kvinnan i 70-årsåldern hittades död utomhus vid en ett nedslitet hus på en fastighet i Strömstad kommun. Enligt Aftonbladet var kroppen nedgrävd.

Den aktuella familjen bodde avskilt och enligt uppgift till GT hade de minimal kontakt med grannar.

– De höll sig för sig själva, man såg nästan aldrig till dem, säger en uppgiftslämnare.

Den misstänkta mordplatsen spärrades av.Foto: Mikael Berglund

Ska undersökas av läkare

Efter närmare en timmes tid fattade rätten beslutet att häkta norrmannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag kan säga som så att mannen som är misstänkt är häktad och det är hans mor som han är misstänkt för att ha mördat. Om jag förstod det rätt hävdar försvaret att det inte fanns något uppsåt att döda modern på grund hans psykiska mående, säger åklagaren Robert Beckard, som inte vill gå in på några närmare detaljer om mordet.

– Det får komma lite senare. Nu ska mannen undersökas av läkare.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER