Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördaren hade en övervakare vid dådet

Tonåringen misstänks för mord på en kvinna i 25-årsåldern i Karlstad i somras. Foto: David Håresth/Dagsmedia
Den misstänkte mördaren drömde om att gå ur skolan och göra lumpen. Foto: Polisen

I april dömdes tonåringen till skyddstillsyn för att ha stulit tre flaskor parfym på Åhléns.

Hans övervakare berättar hur tjuven efter det ville avsluta gymnasiet, göra lumpen och börja bygga sin framtid.

Bara två månader senare misstänks han ha mördat en kvinna i 25-årsåldern för att sedan fly landet.

För två månader sedan, i juli, grep polisen en tonåring på ett tåg i Tyskland. Han fastnade i en kontroll när han inte hade betalat biljett.

Men tjuvåkningen är inte det allvarligaste brott som han anklagas för.

Snabbt stod det klart att den gripne unge mannen var samma person som var internationellt efterlyst för mordet på en kvinna i 25-årsåldern som hittades död i en lägenhet i Karlstad den 3 juni.

 

LÄS MER: Kvinna hittad död – misstänkt mord

 

– Vi blev förvarnade om att kvarnarna skulle komma att mala sakta innan vi fick hem honom till Sverige och det tog lång tid. Det är ju alltid så att personen själv har möjlighet att fördröja det lite grann, säger Anders Forsman, chef över polisens avdelning för grova brott i Värmland.

Han ville inte hit?

– Nej, jag tror inte att han bidrog så mycket. Det handlar inte om att inte samarbeta, men det tar väl en tid innan det sjunker in hos vederbörande. Att han förr eller senare skulle fastna i garnet nere i Europa förstod vi. Han var utan medel och kontakter och en vilsen själ som inte förstod att han borde sätta sig i kontakt med oss i stället.

Stal Ronaldos parfym

Under tiden i svenskt häkte har tonåringen inte bara pressats av polisen, utan också utretts av Kriminalvårdens inspektörer. På första raden under första rubriken i sitt yttrande slår de fast:

"Mannen har en pågående skyddstillsyn och står nu åtalad för ny brottslighet".

För blott två månader innan han misstänks ha mördat avslutades en annan rättsprocess mot tonåringen när Umeå tingsrätt kom med sin dom mot honom och två andra män.

Han ansågs skyldig till stöld och dömdes för det till skyddstillsyn. Tjuven hade tillsammans med sin kumpan stulit tre parfymer av märkena Cristiano Ronaldo Legacy och Lacoste, till ett totalvärde av knappt 2 000 kronor i maj i fjol. När polisen gjorde husrannsakan i den enrummare som han befann sig i efteråt skruvade han märkbart på sig, beskriver de i förundersökningen.

Tonåringen behövde stöd

Han ombads att låsa upp telefonen och slog då, gång på gång, in fel kod för att få den att låsa sig.

På gripandebilden står han mot en dörr, med händerna utmed sidorna. Han blickar allvarsamt in i kameran och när polisen sedan förhör honom säger han inte mycket.

"Han har lämnat mycket knapphändiga uppgifter om sina förehavanden", konstaterar Umeå tingsrätt i sin dom.

 

LÄS MER: Misstänkt mördare greps i Tyskland

 

Tingsrätten menar att stölden som tonåringen begick inte var av den digniteten att han skulle straffas med fängelse. I stället ansåg man att det framstod som att han var "i behov av det stöd som kan lämnas inom ramen för en skyddstillsyn". Men han skötte sig inte så som han förväntades göra och Frivården beskriver att han misskött sig i sina kontakter med dem.

Lagade mat tillsammans

Tjuven blev tilldelad en så kallad lekmannaövervakare, som på Kriminalvårdens hemsida beskrivs som en person som engagerar sig frivilligt för att vara en förebild och ett stöd för den dömde. GT har varit i kontakt med lekmannaövervakaren, som inte vill svara på frågor. Men i Frivårdens utredning hörs han i rollen som "övrig referent".

Där berättar han om hur den misstänkte mördarens tillvaro såg ut innan mordet. Tre gånger i veckan träffades de, mannen och övervakaren.

"Referenten och mannen har tillsammans tränat, gått på stan, varit ute, lagat mat och gjort läxor tillsammans", skriver Frivårdens inspektörer.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren häktad för dådet

 

Lekmannaövervakaren säger att de tränat på att vara i nya miljöer och möta nya människor, då den unge mannen kunde bli osäker i sådana situationer. Samtidigt skrattade de mycket ihop och lekmannaövervakaren uppger att tonåringen ville bygga sin framtid.

"Referenten beskriver mannen som en lite osäker vilsen tonåring som ändå hade en ambition, han ville klara av gymnasiet för att söka sig vidare. Han ville göra lumpen", står det i Frivårdens yttrande.

Dömd för narkotikabrott

År 2015 dömdes tonåringen för misshandel och narkotikabrott, men enligt lekmannaövervakaren hade den unge mannen nu varit drogfri ganska länge.

"Gällande narkotika hade referenten och mannen motiverade samtal utifrån att mannen tidigare använt droger", skriver Frivårdens inspektörer.

Själv säger den unge mannen att han nekar till mord, men i övrigt hänvisar han till motsvarande frivårdsutredning som gjordes innan stöld-domen föll. I den säger han att han gillar pluggar på Komvux, att han gillar att träna och att han mår bra så väl psykiskt som fysiskt.

Frivården gör därefter bedömningen:

"Frivården finner att ett övervakningsbehov inte kan uteslutas. Dock kan inte frivården föreslå någon lämplig påföljd då mannen inte var intresserad av att vara med delaktig i utredningen. Frivården föreslår därmed ingen frivårdande påföljd och om samhällstjänst ställer sig frivården tveksamma till att mannen kan föreslås lämplig då det måste utredas mer".

Insatser och stöd

I Frivårdens yttrande framgår det att tonåringen under flera års tid har fått insatser och stöd och blivit placerad enligt lagen om vård av unga och socialtjänstlagen.

Det är på sannolika skäl som han misstänks för mordet. Enligt Nya Wermlands-Tidningen träffades han och offret på morddagen utan att ha varit bekanta sedan tidigare och hon ska ha bragts om livet genom kraftigt våld mot huvud och kropp.

– Totalt sett är vi långt framme i utredningen, men det kommer säkert bli fler förhörstillfällen med honom, säger Anders Forsman på polisen.

Tonåringens försvarare Leif Silbersky är fåordig.

– Han nekar till brott, säger advokaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!