Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördaren bedöms psykiskt sjuk

Här, på HVB-hemmet i Mölndal, blev Alexandra Mezher knivhuggen till döds. Foto: Robin Aron
Alexandra Mezher blev 22 år gammal. Foto: Privat
Rättsmedicinalverket slår fast att Alexandras misstänkte mördare lider av en allvarlig psykisk störning. Foto: Robin Aron

Rättsmedicinalverket slår fast att ynglingen som misstänks för mordet på Alexandra Mezher lider av en allvarlig psykisk störning – och påföljden kan inte bli fängelse.

Utlåtandet kan komma att överklagas omgående.

– Han har agerat lite väl rationellt och manipulativt, säger målsägandebiträdet Hans Gaestadius.

Tidigare har Alexandra Mezhers misstänkte mördare genomgått en mindre psykiatrisk undersökning. Tingsrätten beslutade att han skulle genomgå också en större sådan – och under onsdagen kom deras utlåtande, vilket Mölndals-Posten var först att rapportera om.

I det står att ynglingen "begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning".

– Då är det fängelseförbud som gäller, säger målsägandebiträdet Hans Gaestadius, som företräder Alexandra Mezhers familj.

"Har behov av vård"

I utlåtandet står också att den åtalade "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång."

– Tingsrätten säger att det finns en övertygande bevisning av hans skuld, annars skulle man inte ha gjort den här utredningen. Men de säger inte att det är mord eller grovt vållande till annans död, utan man säger bara gärningen så som åklagaren har beskrivit den, säger Hans Gaestadius.

Rättegången ska egentligen avslutas på måndag – men den sista dagen kan skjutas fram.

Hans Gaestadius och åklagaren Linda Wiking kan nämligen välja att överklaga Rättsmedicinalverkets utlåtande redan i veckan.

– Åklagaren och jag diskuterar detta. Vi tycker inte att det är korrekt ur juridisk synvinkel. Medicinskt kan vi inte ha något att säga, men vi vill att Socialstyrelsens rättsliga råd ska titta på det.

Vill ha fängelsestraff

Vad menar du med att det inte är korrekt?

– Vi har den medicinska bedömningen som läkarna gjort, sedan har vi den juridiska som domstolen ska göra. Det är inte hundra procent överensstämmande mellan de två synsätten. Det finns möjligheter att kunna angripa det, beroende på hur rättsliga rådet ser på det.

Målsägandebiträdet vill att den ynglingen ska dömas till fängelse för mordet på Alexandra Mezher i stället för vård.

– Han har agerat lite väl rationellt och manipulativt, tycker jag. Det ger mig indikationer på att det är en person som har tillräckliga förmågor att kunna inse vad han gör och vilka konsekvenser det kan få, säger Hans Gaestadius.

Förutom frågan om skuld och påföljd har tingsrätten att komma fram till hur gammal ynglingen är. Kring det råder det delade meningar mellan åklagare och advokat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!