Misstänkte mördaren – så levde han sitt liv

Anton Lundin Pettersson, 21, misstänks för svärdattacken på en skola i Trollhättan. Han avled på sjukhus efter attacken.
Foto: Privat

En lugn, data- och spelintresserad 21-åring som avskydde hiphop-musik.

Så beskrivs Anton Lundin Pettersson som misstänks för den dödliga svärdattacken mot en skola i stadsdelen Kronogården - och som nu avlidit.

Den unge mannen var ostraffad och engagerade sig på Facebook för en kampanj om folkomröstning om svenskt flyktingmottagande.

Och nu utreder polisen eventuella politiska motiv.

– Det är en fruktansvärd chock. Det kan inte vara sant, säger en arbetskamrat på arbetsplatsen där Anton Lundin Pettersson var praktikant.

Anton Lundin Pettersson, 21, dog själv av skadorna han fick när polisen tingades avlossa skott efter attacken mot Kronans skola Trollhättan under torsdagsförmiddagen.

En lärare och en elev dödades vid attacken och ytterligare två personer kämpar just nu för sina liv på sjukhus.

Gärningsmannen var till vardags praktikant på ett företag i Trollhättan.

– Det är en jättelugn och tillbakadragen person. Om detta stämmer så är det en fruktansvärd chock för mig. Det kan inte vara sant, säger en av arbetskamraterna.

Anton Lundin Pettersson var en ostraffad man bosatt i Trollhättan. På Facebook och sociala medier på internet visade den misstänkte gärningsmannen upp ett stort dataspelsintresse och han gillade också på Facebook Sverigedemokraternas initiativ för en folkomröstning om invandringen.

Sympatiserar med högerextremister

Mannen har den senaste tiden visat tydliga sympatier med högerextrema och invandringsfientliga rörelser. Bland annat har han gillat filmer av en tongivande svensk högerextrem bloggare och opinionsbildare, enligt stiftelsens hemsida Expo Idag. Anton Lundin Pettersson har också konton på andra sociala medier där han postar nazistglorifierande filmer. 21-åringen har också postat religionskritiska filmer som belyser citat från Koranen och Bibeln som anses vara befängda.

En barndomsvän beskriver honom för GT som innesluten.

– Jag har inte sett honom sedan studenten, säger en tidigare gymnasiebekant.

Strax efter klockan tio på torsdagen ska han ha tagit sig in på Kronans skola i Trollhättan, klädd i en hjälm som påminner om de som användes av tyska armén under andra världskriget och beväpnad med svärd. Enligt polisen hade gärningsmannen också med sig flera knivliknande föremål.

En lärare och en elev dödades och ytterligare två personer kämpar just nu för sina liv på sjukhus.

På sjukhus vårdades också Anton Lundin Pettersson som själv senare avled av skador han fått efter att ha skjutits av polis.

– Det här en av de värsta händelserna i svensk historia, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.