Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mannens vädjan under mordet

Nya uppgifter i Alingsås-fallet.
Foto: Claes Petersson
Mannen är misstänkt för mord på en kvinna i Alingsås på onsdagen och har sedan tidigare ett våldsamt rykte. Foto: POLISEN

ALINGSÅS. För fem år sedan slog han henne blodig med en slägga.

Nu, mitt under morddramat i Alingsås, ringde den misstänkte 51-årige mördaren till sin tidigare sambo:

– Han sa att det var blod precis överallt och ville att jag skulle komma och städa med Klorin. 

Fredagsförmiddag, Kungsgatan, Alingsås.

På en bestämd tid och plats, klockan 09.50 på bänkarna runt Systembolaget, samlas stadens missbrukare för att hänga på låset inför butiksöppningen. Minuterna senare hörs ljudet av hur ciderflaskor och ölburkar med texten ”extra stark” öppnas på parkbänkarna vid allén alldeles intill. 

GT är här för att möta kretsen runt den man, en 51-åring, som misstänks för mordet på en kvinna i staden tidigare i veckan. 

Stämningen är dämpad och samtalsämnet givet. Alla känner både mordoffret och den misstänkte mördaren. 

– Jag är livrädd, det är så hemskt, säger en kvinna som sitter på en rullator och gråter högljutt. 

Flera gånger dömd för kvinnovåld

Den 51-årige mannen är flera gånger dömd för våld mot kvinnor, bland annat dråpförsök och grov misshandel efter attacker med kniv, brandyxa och slägga.

Genom vänner till den misstänkte mördaren har vi fått kontakt med hans tidigare sambo som nu är polisens vittne i den pågående mordutredningen. Hon har en unik inblick i händelseförloppet och mitt under intervjun hämtas hon in av polisen för att höras upplysningsvis som vittne i utredningen. 

2014 dömdes 51-åringen för att ha misshandlat henne brutalt med en slägga i samma lägenhet där ett misstänkt mord nu skett. 

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, växte upp tillsammans med 51-åringen och de inledde senare en relation. 

När vi möter henne, tillsammans med stadens missbrukare på en parkbänk i Alingsås, framkommer att hon stått i kontakt med den misstänkte mördaren i samband med mordet. 

En tidigare sambo till 51-åringen berättar om samtalet under det misstänkta mordet och en tidigare misshandel. Foto: Claes Petersson

Erbjöd pengar – för att städa brottsplatsen

I flera samtal sa mannen att två kvinnor, den ena mordoffret, hade hamnat i bråk i lägenheten.

– Han ringde mig flera gånger och erbjöd mig 1 000 kronor för att komma dit och städa upp. Han sa att det var blod precis överallt och ville att jag skulle komma och städa med Klorin. 

– Han sa att de båda tjejerna hade bråkat och att det var blod precis överallt. Jag frågade: Vad har du gjort? Han svarade bara att de har bråkat. 

Mannen är misstänkt för mord på en kvinna i Alingsås på onsdagen och har sedan tidigare ett våldsamt rykte. Foto: POLISEN

Nu i efterhand kan det konstateras att en av de två kvinnorna, enligt polisen, mördats i lägenheten. Kvinnan fick svåra och dödliga skador och väntades först på fredagen kunna identifieras. 

– Jag är så glad nu i efterhand att jag aldrig åkte dit. Det kunde ha slutat precis hursomhelst. För jag vet hur han är, säger den tidigare sambon.

Kvinnan, som också larmade polisen om vad hon fick veta, säger också:

– Samtidigt känns det så jobbigt. Om jag hade åkt dit hade hon kanske klarat sig. Men jag ringde ju polisen. 

Kvinnan misshandlades med slägga

Med skräck i ögonen berättar hon om den dag då hon själv misshandlades med en slägga i lägenheten.

Paret, som hade planer på att gifta sig, gick ut på stan. Det var en sommardag 2014. 51-åringen hade inte druckit under en längre tid.

– Han drack inget, men så tog han en cider. Han förändrades nästan direkt och ögonen mörknade. 

51-åringen drog med sig henne till lägenheten och så snart han kommit innanför dörren sa han enligt den tidigare sambon:

– Nu ska du dö.

Kniv som beslagtagits i samband med en tidigare utredning mot 51-åringen. Foto: Polisen

Under misshandeln upplevde hon att han var som i en psykos och pratade ett okänt språk.

– Det var som Dr. Jekyll och Mr. Hyde. 

– Jag lyckades undkomma och sprang blodig ut i trapphuset och kallade på hjälp. 

”Folk är livrädda för honom”

51-åringen dömdes för grov misshandel och olaga hot till fängelse i ett år och sex månader sedan han misshandlat henne med släggan. Enligt domen fick hon minst tre slag mot huvudet och flera slag mot armen och ryggen.

Kvinnan, och alla vi möter bland hans bekanta på gatorna i Alingsås, menar att han behöver hjälp. I personutredningar beskrivs ”omfattande psykiska problem” och han säger själv att de psykiska problemen funnits ”sedan tre års ålder”. 

– Jag tyckte att han borde dömts till rättspsykiatrisk vård. Folk är livrädda för honom och han ska inte vara ute på gatorna, säger hans tidigare sambo. 

Mitt under vår intervju rullar en civil polisbil upp. Två civilklädda poliser från Borås tar med henne till förhör om samtalen med den misstänkte mördaren under dagen för mordet. 

– Vi ska höra henne om bland annat det, säger en av poliserna. 

Släpptes från fängelsestraff

51-åringen hade bara varit ute någon månad i frihet och släpptes från ett fängelsestraff för grov misshandel så sent som i maj. 

Hans advokat Stefan Risö vill inte kommentera huruvida han erkänner eller förnekar brott. 

– Jag hoppas att det kan bli häktningsförhandling under helgen, säger åklagaren Maria Thorell. 

Åklagare Maria Thorell förväntar sig häktningsförhandling mot mannen under helgen. Foto: NORA LOREK

Den mördade kvinnan är ihågkommen med värme bland bekantskapskretsen på Alingsås gator och torg. 

– Det var en fin kvinna, vacker och stark, som höll på med välgörenhetsarbete men under den sista tiden halkat tillbaka i problem. Det går inte beskriva hur jobbigt det här känns, säger en av hennes vänner.