Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte Bilevicius blir kvar i häktet

Mordmisstänkte Nerijus Bilevicius Foto: Alex Ljungdahl
Misstänktes advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders Ylander
Rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Lisa Holm. Foto: Polisen

Mordmisstänkte Nerijus Bilevicius ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

Det meddelade Skaraborgs tingsrätt på onsdagen.

Konkret betyder beslutet, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem, att 35-åringen med stor sannolikhet kommer att dömas för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

– Det är en stark indikation på att det blir en fällande dom, säger Alhem.

När huvudförhandlingarna i rättegången gällande mordet på Lisa Holm avslutades på tisdagen meddelade Skaraborgs tingsrätt att beslutet om mordmisstänkte Nerijus Bilevicius ska vara häktad i väntan på dom skulle meddelas på onsdagen.

Klockan 14.00 i dag kom beslutet - Nerijus Bilevicius ska förbli i häkte i väntan på att domen i målet meddelas den 17 november klockan 11.00. Enligt beslutet har åklagaren Lars-Göran Wennerholm inte längre rätt att meddela restriktioner för Nerijus Bilevicius medan han sitter häktad - vilket betyder att han till exempel får kontakta sina anhöriga och läsa tidningar i häktet.

Sven-Erik Alhem menar att beslutet är en stark indikation på att 35-åringen kommer att fällas för mordet på Lisa Holm.

– Man kan väl utgå från att tingsrätten har haft ett antal timmar på sig nu att överlägga. Jag brukar varna för att dra för allt för hastiga slutsatser om ett beslut kommer i omedelbar anslutning, eller i nära anslutning, till att huvudförhandlingen är avslutad. Nu har tingsrätten haft ett antal timmar på sig och det här är en stark indikation på att det blir en fällande dom, säger Sven-Erik Alhem.

Under sin slutplädering yrkade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm på att Nerijus Bilevicius ska dömas till livstids fängelse.

"Kommer att dömas till livstid"

Enligt Alhem går det inte att dra några slutsatser kring vilken påföljd Nerijus Bilevicius kommer att få sett till dagens häktningsbeslut.

– För egen personligen del är jag fulltständigt övertygad om att han kommer att dömas till livstid och utvisning för all framtid, men det är min personliga uppfattning.

Skaraborgs tingsrätt kan också besluta att ge 35-åringen ett tidsbestämt fängelsestraff.

– Det finns inget utrymme att döma honom för dråp eller grovt vållande till annans död, eller något sådant. Han kommer att fällas för mord. Minsta påföljden för mord är 10 år och högst 18 års fängelse om straffet blir tidsbestämt. Men min personliga uppfattning är att han kommer att dömas till livstid, säger Sven-Erik Alhem.

Kriminalkommissarie Lars Johansson delar Alhems uppfattning om att häktningsbeslutet indikerar på att Nerijus Bilevicius kommer att fällas för mordet på Lisa Holm.

Johansson har varit polisens spaningsledare i fallet och tagit fram materialet som Lars-Göran Wennerholm byggt sig åtal mot 35-åringen på.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten, verkar ha gått på åklagarens linje. Vi har presenterat ett material för åklagaren som han har tyckt att håller och nu har tingsrätten i alla fall tyckt att materialet håller för att hålla honom kvar i häktet efter rättegången, säger Lars Johansson.

Du ser alltså beslutet som en indikation på att det kommer blir en fällande dom?

– Det är ju så här att om vi hade haft en fem, sex olika åtalspunkter så kunde ju tingsrätten ha sagt att; punkt ett, två, och tre okej - då han kan sitta kvar ett tag för bedömning för dem. Men nu är det så att det bara är en åtalspunkt - är det mord eller inte? Nu har man sagt att man vill hålla kvar honom för just den åtalspunkten och då det är väl mycket som pekar på en fällande dom. Sedan får vi se, om de fäller honom, vad de tänker ge Nerijus för påföljd, säger Lars Johansson.

Kriminalkommissarien säger att han också att han förväntar sig att en eventuell fällande dom kommer att överklagas till hovrätten.

– Jag antar väl att det här kommer att fortsätta i hovrätten. Jag vet inte hur hans försvare Inger Rönnbäck och Nerijus själv tänker kring det här. Nu dröjer det ju 14 dagar innan domen kommer och då får vi läsa den för att se vad som sägs, säger Lars Johansson.

GT söker den misstänkte 35-åringens försvarsadvokat Inger Rönnbäck för en kommentar.