Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte bilbrännarens tystnad – efter flykten

I mitten av augusti sattes närmare 100 bilar i brand på olika platser i Västsverige, däribland i Västra Frölunda i Göteborg.Foto: LÄSARBILD
En man sitter häktad efter de omfattande bilbränderna.Foto: HENRIK JANSSON

Den 18-årige mannen flydde landet och greps i Turkiet.

Nu har han förts tillbaka till Sverige – och polisen har försökt ta reda på vad han vet och inte vet om bilbränderna i Västra Frölunda.

– Det var mycket "inga kommentarer", säger åklagaren Mats Ihblom, som beslutat att försätta mannen på fri fot.

Snart tre veckor har gått sedan närmare hundra bilar sattes i brand på olika platser i Västsverige. Värst var det i Västra Frölunda i Göteborg. Bilder och filmer från platsen visar hur maskerade gäng tar sig fram till bilarna och anlägger bränderna.

En 20-årig man har efter det häktats misstänkt för inblandning i branddåden och en 19-årig, som är släppt på fri fot, är även han misstänkt.

 

 

En tredje man, 18 år gammal, som polisen tror varit en del av det hela satte sig på ett plan till Turkiet – där han greps av turkisk gränspolis på flygplatsen. Det har tagit tid att få tillbaka honom till Sverige, men nu – efter att han på vägen också ha suttit frihetsberövad i Danmark – befinner han sig återigen i Göteborg och under fredagen hördes mannen av polis.

Den misstänkte 18-åringen har varit tystlåten i förhör, berättar åklagaren Mats Ihlbom.Foto: LÄSARBILD

Misstänkte mordbrännarens tystnad

Efter förhöret konstaterar åklagaren Mats Ihlbom:

– Han förnekar inblandning i det. Hans inställning är att han inte har med det att göra.

I övrigt lät 18-åringen tystnaden tala, berättar åklagaren.

 

 

– Det var mycket "inga kommentarer".

På fredagseftermiddagen var mannen fortsatt anhållen, men på lördagen berättar Mats Ihlbom för Göteborgs-Posten att 18-åringen försatts på fri fot också han.

– Han är definitiv fortfarande misstänkt, men vi har gjort bedömningen att han inte kan påverka utredningen på fri fot, säger åklagaren till GP.

Åklagaren Mats IhlbomFoto: HENRIK JANSSON

Fler kan gripas

I övrigt jobbar man oförtrutet vidare med utredningen.

– Vi har inte gjort några mer gripanden, men vi jobbar vidare. Förhoppningen är att fler kommer gripas, säger Mats Ihlbom.

18-åringens advokat vill inte ge några kommentarer.