Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte Alexandra- mördaren är vuxen

22-åriga Alexandra Mezher mördades på ett HVB-hem i Mölndal.
Foto: Privat
HVB-hemmet i Mölndal.
Foto: Henrik Jansson

Den enligt egen uppgift 15-årige pojke som sitter häktad - misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher - är vuxen. 

Det har Migrationsverket kommit fram till.

– Att han bedöms vara över 18 år påverkar vilken straffpåföljd som kan vara aktuell, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Men advokaten Nicklas Unger ifrågasätter starkt utredningen:

– Åldersbestämningar är ett knepigt område.

Det är i prövningen av den mordmisstänkte ynglingens asylansökan, som Migrationsverket har kommit fram till att han är över 18 år, vilket GP var först med att rapportera. Själv har ynglingen tidigare uppgett att han är 15 år gammal. 

Migrationsverkets bedömning grundar sig på intervjuer med den unge mannen, och uppgiften om hans ålder blev offentlig i och med att han fick avslag på sin asylansökan. Hur gammal mannen är framgår inte av Migrationsverkets beslut, bara att han inte är under 18 år.

– Beslutet är offentligt, men inte intervjun. Den är belagd med sekretess, säger kammaråklagare Linda Wiking. 

Straffmyndig

Migrationsverkets beslut att den mordmisstänkte mannen är vuxen, kan ha stor betydelse även i brottmålet.

– Det innebär att han är straffmyndig och kan dömas till fängelse, säger Wiking.

Beslutet kan också spela in också i frågan om den misstänkte ska kunna sitta häktad, i vart fall under längre tid. Den misstänktes advokat Nicklas Unger beskriver konsekvenserna som "enorma" samtidigt som han ifrågasätter Migrationsverkets utredning. 

– Som jag förstått har man inte gjort någon medicinsk utredning, säger Nicklas Unger som själv inte hade läst beslutet då GT nådde honom. 

– Åldersbestämningar är definitivt ett knepigt område och även om man gör en medicinsk bedömning så är det tämligen omtvistat hur säkra de kan anses vara. Barnläkarförbundet har ju länge ifrågasatt hur man använder åldersbestämningar. 

Vad skulle det innebära för din klient om han bedöms som äldre än 18 år?

– Det är klart att det kan få enorma konsekvenser, både rörande asylärendet och rörande den straffrättsliga processen. 

Advokaten Nicklas Unger ser det inte heller som lika självklart, i motsats till åklagaren, att Migrationsverkets bedömning måste få genomslag i hur tingsrätten dömer och beslutar. 

– Migrationsverket är en självständig myndighet och om det skulle visa sig att den bedömning som Migrationsverket gjort är tvivelaktigt genomförd kommer den ifrågasättas naturligtvis.

Under förra året utreddes åldern för två unga ensamkommande killar från Nordafrika som misstänktes för inblandning i mordet på en homosexuell man i Bergsjön i juni. Där kom de misstänktas ålder att bli en omdiskuterad fråga genom hela rättsprocessen. Tingsrätten valde där att fastställa åldern för den huvudmisstänkte till 16 år, som han uppgivit, medan hans kamrat som var med på mordplatsen men inte dömdes för inblandning fick se sin ålder höjd till 19 år. Det skedde efter bland annat medicinska undersökningar av åldern.

Göteborgs tingsrätt har tidigare fattat beslut om att ynglingens psykiska hälsa ska undersökas i väntan på åtal. Det rör sig om en så kallad mindre rättspsykiatrisk undersökning. Mannen befinner sig nu i förvar på en rättspsykiatrisk enhet vid Rågården.

Åtal skjuts upp

Som GT tidigare har kunnat berätta hade HVB-boendet redan före händelsen kontaktat Barn- och ungdomspsykiatrin i Mölndal för att få hjälp med ynglingen. Men man utökade aldrig bemanningen.

Kammaråklagaren begärde under onsdagen förlängd häktningstid till den 25 februari, vilket tingsrätten beviljade. Man väntar band annat på analyssvar från brottsplatsundersökningen, innan man kan väcka åtal. Analysen genomförs på Nationellt Forensiskt Centrum. 

– Det här fallet har förtur, men vi får se hur lång tid det tar att få provsvaren, säger åklagaren Linda Wiking.