22-åriga Alexandra Mezher mördades på ett HVB-hem i Mölndal. Foto: Privat22-åriga Alexandra Mezher mördades på ett HVB-hem i Mölndal. Foto: Privat
22-åriga Alexandra Mezher mördades på ett HVB-hem i Mölndal.  Foto: Privat
HVB-hemmet i Mölndal. Foto: Henrik JanssonHVB-hemmet i Mölndal. Foto: Henrik Jansson
HVB-hemmet i Mölndal. Foto: Henrik Jansson

Misstänkte Alexandra- mördaren är vuxen

Publicerad

Den enligt egen uppgift 15-årige pojke som sitter häktad - misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher - är vuxen.

Det har Migrationsverket kommit fram till.

– Att han bedöms vara över 18 år påverkar vilken straffpåföljd som kan vara aktuell, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Men advokaten Nicklas Unger ifrågasätter starkt utredningen:

– Åldersbestämningar är ett knepigt område.

Det är i prövningen av den mordmisstänkte ynglingens asylansökan, som Migrationsverket har kommit fram till att han är över 18 år, vilket GP var först med att rapportera. Själv har ynglingen tidigare uppgett att han är 15 år gammal.

Migrationsverkets bedömning grundar sig på intervjuer med den unge mannen, och uppgiften om hans ålder blev offentlig i och med att han fick avslag på sin asylansökan. Hur gammal mannen är framgår inte av Migrationsverkets beslut, bara att han inte är under 18 år.

– Beslutet är offentligt, men inte intervjun. Den är belagd med sekretess, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Straffmyndig

Migrationsverkets beslut att den mordmisstänkte mannen är vuxen, kan ha stor betydelse även i brottmålet.

– Det innebär att han är straffmyndig och kan dömas till fängelse, säger Wiking.

Beslutet kan också spela in också i frågan om den misstänkte ska kunna sitta häktad, i vart fall under längre tid. Den misstänktes advokat Nicklas Unger beskriver konsekvenserna som "enorma" samtidigt som han ifrågasätter Migrationsverkets utredning.

– Som jag förstått har man inte gjort någon medicinsk utredning, säger Nicklas Unger som själv inte hade läst beslutet då GT nådde honom.

– Åldersbestämningar är definitivt ett knepigt område och även om man gör en medicinsk bedömning så är det tämligen omtvistat hur säkra de kan anses vara. Barnläkarförbundet har ju länge ifrågasatt hur man använder åldersbestämningar.

Vad skulle det innebära för din klient om han bedöms som äldre än 18 år?

– Det är klart att det kan få enorma konsekvenser, både rörande asylärendet och rörande den straffrättsliga processen.

Advokaten Nicklas Unger ser det inte heller som lika självklart, i motsats till åklagaren, att Migrationsverkets bedömning måste få genomslag i hur tingsrätten dömer och beslutar.

– Migrationsverket är en självständig myndighet och om det skulle visa sig att den bedömning som Migrationsverket gjort är tvivelaktigt genomförd kommer den ifrågasättas naturligtvis.

Under förra året utreddes åldern för två unga ensamkommande killar från Nordafrika som misstänktes för inblandning i mordet på en homosexuell man i Bergsjön i juni. Där kom de misstänktas ålder att bli en omdiskuterad fråga genom hela rättsprocessen. Tingsrätten valde där att fastställa åldern för den huvudmisstänkte till 16 år, som han uppgivit, medan hans kamrat som var med på mordplatsen men inte dömdes för inblandning fick se sin ålder höjd till 19 år. Det skedde efter bland annat medicinska undersökningar av åldern.

Göteborgs tingsrätt har tidigare fattat beslut om att ynglingens psykiska hälsa ska undersökas i väntan på åtal. Det rör sig om en så kallad mindre rättspsykiatrisk undersökning. Mannen befinner sig nu i förvar på en rättspsykiatrisk enhet vid Rågården.

Åtal skjuts upp

Som GT tidigare har kunnat berätta hade HVB-boendet redan före händelsen kontaktat Barn- och ungdomspsykiatrin i Mölndal för att få hjälp med ynglingen. Men man utökade aldrig bemanningen.

Kammaråklagaren begärde under onsdagen förlängd häktningstid till den 25 februari, vilket tingsrätten beviljade. Man väntar band annat på analyssvar från brottsplatsundersökningen, innan man kan väcka åtal. Analysen genomförs på Nationellt Forensiskt Centrum.

– Det här fallet har förtur, men vi får se hur lång tid det tar att få provsvaren, säger åklagaren Linda Wiking.

 

Jens Andersson
Jens Andersson
Gustav Sandström
Gustav Sandström
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER