Misstänkte 35-åringen vill bli förhörd på nytt

I dag hålls ett av de sista förhören med den 35-åringe man, som misstänks för mordet på Lisa Holm.
17-åriga Lisa Holm försvann den 7 juni.
Foto: Polisen / Handout

I dag hålls ett av de sista förhören med 35-åringen som misstänks för mordet på Lisa Holm. 

Det kan bli utredarnas sista chans att pressa fram ett erkännande.

Men denna gång är det försvaret som har begärt förhöret.

– Vi har haft 5-6 förhör och han har hela tiden nekat. Nu får vi se vad han säger den här gången, säger utredningsledaren Lars Johansson.

Mordutredningen har pågått i över två månader efter att 17-åriga Lisa Holm hittades död den 12 juni.

Den 35-årige litauern har utkristalliserats som polisens huvudmisstänkte – och i morgon hålls ett av de sista förhören. Det kan bli utredarnas sista chans att pressa fram ett erkännande.

– Om det inte dyker upp något som omkullkastar utredningen så är detta ett av de sista förhören med honom, säger utredningsledaren Lars Johansson.

"Vet inte vad det gäller"

Det intressanta med dagens förhör är att det är försvaret som har begärt att det ska hållas.

– Vi vet inte vad det gäller, men advokaten har sagt att det inte är något erkännande. Han kanske vill förklara något som kommit fram i tidigare förhör. Vi vet inte vad det handlar om.

Lars Johansson har avsatt två erfarna förhörsledare som håller i alla förhör med 35-åringen.

– Det är två väldigt erfarna poliser. De är vana att hålla förhör med grova brottslingar och är verkligen inga duvungar, säger han.

DNA-spår har säkrats

Polisen knackade dörr i området redan samma natt som Lisa Holm försvann och 35-åringen var en av flera som hördes. Han hördes även i samband med att hennes handske hittades i ladan mitt emot kaféet i Blomberg, och vid det tillfället topsades han även.

Polisen har tidigare bekräftat att det säkrats DNA-spår från den misstänkte 35-åringen på ägodelar till Lisa Holm.

Hur förklarar han de DNA-spår som ni har fått fram?

– Jag går inte in på var det finns DNA. Men till exempel DNA i samband med handsken, om det nu skulle finnas något där, så menar han att det inte är konstigt om det sitter DNA någonstans då han har rört sig i det här området, säger Lars Johansson.

Ovanligt förhör

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem är det ovanligt, men inte unikt, att försvaret ber om ett nytt förhör sent i utredningen.

– Det mest troliga är att försvaret är missnöjt med någon fråga som har ställts till huvudmannen och att de nu vill göra ett förtydligande. Det är en rimlig förklaring när det är tolk inblandat.

– Men visst är det intressant att de ber om ett förhör.

Expressen har sökt 35-åringens advokat Inger Rönnbäck för en kommentar. Hon har tidigare varit skeptisk till den DNA-bevisning som åklagaren säger sig ha, eftersom den bara presenterats muntligt, och har sagt att hennes klient nekar. 

Förhören med 35-åringen

Förhören är långa och uttömmande. Utredningsledaren Lars Johansson säger att de ofta pågår i timtal då tolken måste översätta information och frågor.

Hur ska ni få honom att erkänna?

– Förhörsledarna lägger fram fakta i olika portioner och ber honom att förklara olika bitar. Man kan säga att det är ett spel där även tystnaden ingår. De försöker få honom att ge en egen berättelse, att spontant berättar om olika saker.

Ger han sina egna förklaringar?

– Utan att gå in på några detaljer så kan jag säga att han svarar på frågor. Men han vidhåller att han inte har med detta ärende att göra.

Blir det svårare för honom att vidhålla sin oskuld ju mer ni lägger fram era misstankar?

– Han sammanfattar det som att han inte har med detta att göra, men ibland kanske han inte har förklaringar till vissa saker, säger Lars Johansson.

Detta har hänt

7 juni:

Lisa Holm stänger kaféet i Blomberg med två kolleger. Hon skickar ett sms till sina föräldrar och berättar att hon är på väg hem – men hon kommer aldrig hem.

8 juni:

Under måndagen hittar polisen en motorcykelhandske i en närliggande lada till kaféet.

9 juni:

Efter godkännande från föräldrarna går polisen ut med namn och bild på Lisa Holm.

12 juni:

Klockan 20.18 på fredagskvällen tar polisen in tre personer till förhör.

Vid en pressträff strax efter midnatt meddelades att en avliden person hittats. Enligt polisen rör det sig sannolikt om den saknade Lisa Holm.

De tre gripna personerna anhålls senare. Två av de gripna, två män i 30-årsåldern, är misstänkta för mord. En kvinna misstänks för grovt skyddande av brottsling.

16 juni:

Båda bröderna häktas på sannolika skäl misstänkta för delaktighet i mord. Kvinnan, som är gift med en av männen, häktas skäligen misstänkt för skyddande av brottsling.

23 juni:

Häktningstiden går ut för kvinnan och hon försätts på fri fot. Hon är dock inte avskriven från utredningen.

30 juni:

Den yngre brodern släpps ur häktet. Däremot har bevisningen stärkts mot den äldre brodern, och han häktas under ytterligare fyra veckor.