Brottsplatsen. Här, på Kortedala torg i Göteborg, inträffade misshandeln den 18 mars i år. Foto: Jan Wiriden
Brottsplatsen. Här, på Kortedala torg i Göteborg, inträffade misshandeln den 18 mars i år. Foto: Jan Wiriden

Misstänkta pojkarnas familjer i djup kris

Publicerad

GÖTEBORG. Han har svårt att kontrollera sin ilska och agerar ofta impulsivt utan tanke på konsekvens­erna.

Samtidigt kände skolan så stor oro för 16-åringens umgänge att han fick skriva ­kontrakt på att han skulle sluta umgås med två namngivna kamrater, allt enligt socialtjänstens personutredning som GT fått ta del av.

I dag ställs de två ungdomarna inför rätta i Göteborg - misstänkta för att ha gruppmisshandlat Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg.

Från början förhördes sju tonåringar för att de varit vid platsen vid gruppmiss­handeln av Carl-Eric ­Cedvander på Kortedala torg i Göteborg.

Men när rättegången inleds i dag är fem pojkar friade - och de två återstående misstänkts för grov misshandel.

Skolan kände oro

I personutredningen framkommer att det är långt i från första gången de två unga männen haft upprepade problem med samhällets vuxenvärld.

Skolan kände så stor oro för 16-åringens umgänge när han kom tillbaka från ett besök på ungdomshem att fick skriva ett kontrakt där han lovade att sluta umgås med två namngivna kamrater.

- Det är bra att de vuxna är tydliga för då blir det lättare för mig att vet vad man förväntar sig av mig, säger 16-åringen i den utredning som socialtjänsten i Angered gjort inför rättegången och GT fått ut på förhand.

Ska få behandling

Den 15-årige pojken beskrivs i samma utredning som en ung man som har svårt att kontrollera sin ilska och agerar ofta impulsivt utan tanke på konsekvenserna.

Därför har han gått med på att genomgå behandlingsmetoden Repulse tillsammans med föräldrarna, en metod där behandlare och ungdom tillsammans forskar fram på vilket sätt som den unge behöver ha stöd och hjälp i kring bland annat ilskehantering och reflektioner kring hur ungdomen i fråga ställer sig i frågor kring moral och etik.

Ordnade förhållanden

Samtidigt träder bilden av en normalbegåvad, oftast artig kille fram, en 15-åring som växt upp under ordnade familjeförhållanden. Under vårterminen hade han 64-procentig frånvaro i skolan och sägs ha umgått med fel vänner.

- Jag skall sluta umgås med flera av dem, säger han i utredningen.

Familjen i kris

15-åringen har vuxit upp med mamma, pappa och syskon i Göteborg.

Föräldrarna är väl ­etablerade i samhället och 15-åringen säger att han tänker sig en framtid inom samma yrke som dem.

Hela familjen hamnade i en svår kris efter händelsen på Kortedala torg och 15-åringen tycks ha svårt att förstå vad han deltagit i.

- Att polisen tänker på mig som kriminell är obehagligt, säger han bland annat till utredaren.

Skulle han bli dömd har han gått med på att få avtjäna straffet som ungdomstjänst.

Vill träffa Carl-Eric

16-åringen säger att han skulle vilja träffa Carl-Eric Cedvander för att prata om det som hände och be om ursäkt.

- Jag har mått mycket dåligt psykiskt och känslomässigt, säger han till utredaren.

Vid händelsen på Kortedala torg ansåg han sig tvingad att gå in och hjälpa sin kompis utan att närmare reflektera över konsekvenserna.

Han är beredd att ta sitt straff om han blir fälld men vill inte hamna på en låst institution.

16-åringen har vuxit upp i Göteborg under ordnade familjeförhållanden.

Liksom 15-åringens familj har också denna hamnat i en djup kris efter att 16-åringen greps av polisen.

Ska få kontaktperson

Men det framgår också att föräldrarna haft väldigt dålig koll på vilka sonen umgåtts med och vad de höll på med.

Utredaren konstaterar att 16-åringen behöver hjälp utifrån med att kunna säga nej när kamraterna vill dra i väg på olämpliga aktiviteter.

För att få hjälp med det behöver han en kontaktperson och han skall också genom ett program för att kunna diskutera och reflektera runt brott, kriminalitet, konsekvenser och rättsmedvetenhet.

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER