Miroslav Tabisz. Foto: Anders Ylander
Miroslav Tabisz. Foto: Anders Ylander

Misstänkta mördarna får stanna i häktet

Publicerad

Jacek Tabor, 40, och Miroslaw Tabisz, 34, får stanna kvar i häktet.

Det beslutade Alingsås tingsrätt när rättegången avlutades på torsdagen.

Deras försvarare hade dock yrkat på att båda skulle släppas på fri fot.

- Jag anser att den bevisning som presenterats inte räcker för en fällande dom, sa 40-åringens advokat Bertil Westlund.

Åklagarna yrkar på att Jacek Tabor, 40, och Miroslaw Tabisz, 34, döms till livstids fängelse och livstids utvisning mord för det brutala dubbelmordet på Inger och Torgny Antby i Långared. När 40-åringens advokat Bertil Westlund inledde sin slutplädering på torsdagseftermiddagen var han av en helt annan åsikt.

- Han känner sig orättvist behandlad och litar inte på svensk polis, inledde Johan Lövrup sin slutplädering i Alingsås tingsrätt.

"Inte skyldig"

Han förklarade att Miroslaw Tabisz aldrig suttit häktad tidigare och att han har blivit starkt påverkad av detta.

- Hur Inger Antbys DNA hamnat i bilen ska inte Miroslaw förklara utan det är åklagarens uppgift, sa Lövrup.

- Jag menar att det inte går att ställa Miroslaw till ansvar och yrkar därför att åtalet ogillas och att min klient försätts på fri fot.

- Det kan finnas andra personer som varit inblandade, avslutade advokat Johan Lövrup.

"Planterat DNA"

- Och det finns ju dessutom ingenting från SKL som säger vad det består av. Så enligt vår mening betyder det att Miroslaw inte är skyldig till mord på Inger Antby.

Miroslaw Tabisz fick själv avsluta rättegången och anklagade då polisen för att ha planterat DNA från Inger Antby i hans bil.

Bertil Westlund tyckte att förundersökningen gav fler frågor än svar.

- Jag anser att den bevisning som presenterats inte räcker för en fällande dom och yrkar därför att Jacek Tabor omedelbart försätts på fri fot, sa han.

Tiden inte rimlig

Enligt advokaten är det tidsaspekten som är åklagarnas stora brist i de påståenden man gjort. Westlund menar att tiderna som baseras på när mobilerna kopplats upp inte alls är exakt.

- Allt ska ha skett inom fyrtiofem minuter och det tror jag inte är möjligt.

Bertil Westlund konstaterade att det som inträffat i Långared är en tragedi och att samhället kräver att dubbelmordet klaras upp.

- När rättssystemet hanterar en tragedi är det dock åklagaren som skall bevisa Jacek Tabors skuld, sa han.

"Krävs civilkurage"

Bertil Westlund fortsatte:

- Det krävs civilkurage av en domstol för att hantera en situation där bevisningen inte håller.

Han menar att om domstolen finner 40-åringen skyldig så kan det dock inte handla om mord.

- Det kan då möjligen handla om medhjälp till grov stöld.

Får stanna i häktet

Även Jacek Tabor fick möjlighet att säga några sista ord.

- Jag har lämnat förklaringar till det mesta. Jag är oskyldig, sa han.

Och fortsatte:

- Åklagaren är inte ens en gnutta säker på det han påstår. Nu har jag suttit häktad här i sju månader, för vad?

Tingsrätten beslutade dock efter en överläggning på torsdagseftermiddagen att de två misstänkta dubbelmördarna ska stanna kvar i häktet - med restriktioner.

Dom meddelas den 27 juni.

 

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER